Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Dorim să raportăm spontan o reacție adversă la medicamente

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 7 septembrie 2018
Conform Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), reacția adversă este definită printr-un răspuns nociv sau nedorit determinat de un medicament, efecte nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greșită, abuzul și erorile de medicație sau în urma expunerii profesionale. Prin raportarea reacțiilor adverse se aduce o contribuție la furnizarea informațiilor suplimentare privind siguranța medicamentelor, făcând parte din procesul de farmacovigilență. Raportarea de către medici sau farmaciști a unei reacții adverse suspectate este creditată cu zece credite în cadrul programului național de educație medicală continuă. Dacă pacienții suspectează apariția unei reacții adverse, aceștia se vor adresa medicului sau farmacistului, pentru că ANMDM nu oferă sfaturi sau consiliere medicală.
Reacțiile adverse pot fi raportate atât online, prin intermediul site-ului https://adr.anm.ro, cât și prin fișe, pentru raportarea reacțiilor adverse pentru pacienți sau pentru profesioniștii în domeniul sănătății. Fișele completate se pot transmite către ANMDM prin poștă. Din anul 2013, medicamentele supuse monitorizării suplimentare prezintă o marcă distinctivă care se regăsește atât în prospect, cât și în rezumatul caracteristicilor produsului, sub forma unui triunghi negru cu vârful în jos, simbol utilizat pe teritoriul Uniunii Europene. Medicamentele care prezintă acest simbol sunt cele despre care se cunosc puține informații sau sunt noi pe piață, având date limitate cu privire la utilizarea lor pe termen lung. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.