Newsflash
OPINII

Două solicitări cu un milion de semnături

de Dr. Alina Ioana DIDA - mar. 13 2014
Două solicitări cu un milion de semnături
   Iniţiativa cetăţenească europeană este un document depus la Comisia Europeană ca urmare a susţinerii exprimate de cel puţin un milion de cetăţeni europeni. În urma validării documentului, urmează audierea organizatorilor şi o dezbatere în Parlamentul European, după care Comisia Europeană trebuie să hotărască dacă va aplica în legislaţia comunitară cele solicitate de cetăţeni, dacă va lua în seamă documentul în alt fel sau dacă nu va reacţiona deloc. Două iniţiative au fost deja validate de Comisie: „Unul dintre noi“ şi „Apă pentru toţi“. Este un moment al adevărului pentru Uniunea Europeană, care le va arăta cetăţenilor europeni cât de mult contează aşteptările lor în ochii instituţiilor comunitare.
   „Unul dintre noi“ a întrunit peste 1,7 milioane de semnături. România a depus peste 140.000, pragul minim pentru ţara noastră fiind de 25.000. Într-un „clasament“ virtual, ne-am situat pe locul 5 din 18 ţări ai căror cetăţeni solicită protejarea vieţii încă de la concepţie. Prin iniţiativa amintită, se solicită Uniunii Europene să asigure, în limita competenţelor sale, protecţia dreptului la viaţă încă din momentul concepţiei, ceea ce ar putea însemna să nu finanţeze avorturi la cerere în ţările sărace şi nici cercetări care presupun distrugerea embrionilor umani. Prin iniţiativa respectivă, cetăţenii europeni se pronunţă, de fapt, pentru enunţarea unui criteriu moral în alocarea banilor europeni.
   „Apă pentru toţi“ a întrunit 1,659 milioane de semnături şi solicită Uniunii să nu adopte o legislaţie care să permită privatizarea surselor de apă potabilă ale comunităţilor.
   Ambele solicitări ale cetăţenilor europeni sunt la fel de importante. Ele le arată politicienilor de la Bruxelles ce îngrijorări au oamenii şi de cât credit se bucură, încă, instituţiile europene. După semnarea Tratatului de la Lisabona (decembrie 2009), contextul alegerilor europarlamentare din mai 2014 este diferit: Parlamentul European va avea competenţe extinse, de codecizie, împreună cu Consiliul de Miniştri, şi un rol major în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene, pentru un mandat de cinci ani.
   Presupunând că „Unul dintre noi“ se va bucura de un răspuns politic satisfăcător din partea Comisiei Europene, pentru România acest lucru ar putea însemna că avorturile la cerere nu vor mai putea fi decontate din banii asigurărilor de sănătate, ca până acum. Politica de sănătate publică, ca şi învăţământul, sunt de competenţa statelor membre ale UE şi nu va veni nimeni să ne impună modificarea celei mai liberale legislaţii din Europa în materie de avort.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe