Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Dragă maidanezule…

Viața Medicală
Dr. Virgil RĂZEŞU joi, 19 septembrie 2013
 …E ceas rău şi pentru tine şi pentru mine.
Degeaba aş invoca vechile noastre relaţii de înţelegere şi întrajutorare care te-au ridicat la rangul de cel mai credincios prieten al omului, unde mai degrabă rabzi bătaia, rabzi de foame sau de frig, dar nu-ţi părăseşti stăpânul, aşa cum face pisica, repede alergătoare acolo unde îi este mai bine.
Eram mic, dar mândru nevoie mare că puteam să citesc singur, fără să-l mai trag de mânecă pe Mau, bunicul meu („Iar mă băiete? Abia am închis cartea.“) să-mi citească ceva şi am dat de „Câinele soldatului“, a lui Grigore Alexandrescu. Atunci am vărsat primele mele lacrimi, nevăzute de altcineva, şi am strâns la piept cartea aceea cu „Cele mai frumoase poezii“. Sunt versuri pe care nu le-am uitat nici acum: …rănit în războaie, soldatul căzuse…
Ce să fi stârnit dihonia asta dintre noi? Ce necurat ne-a învrăjbit atât de mult şi a împărţit biata noastră societate în unii care te blestemă şi-ţi cer sfârşitul netrebnic şi alţii care vor să rămână totul aşa cum a fost? Şi unii, şi ceilalţi au dreptăţile lor. Nimeni nu-i poate condamna. Rău este doar că în loc să căutăm de partea cui se află dreptatea, ocolim soluţiile.
La drept vorbind, sigur că există vinovaţi. Şi nici nu trebuie căutaţi prea departe. În starea jalnică de care-pe-care, în care ne aflăm, sunt unii care au găsit drumul către câştiguri nemeritate: au câştigat şi câştigă în continuare foarte bine. Nu de ieri, de azi am ajuns să avem zeci de mii de reprezentanţi ai stirpei canine pe străzi. Dacă am socoti banii cheltuiţi până acum pentru rezolvarea problemei maidanezilor (îmi cer iertare pentru acest urât şi nedemn apelativ pe care omul ţi l-a conferit), am putea vedea traseul lor mizerabil. Câinii fără stăpân sunt invenţia lor, mistria cu care-şi construiesc imperiile ticăloase şi scot la vedere trei ori cinci câini pe care îi hrănesc. Şi nu din dragoste creştinească, ci ca să-i apere tot pe ei şi strânsoarea lor nemuncită.
Ne căznim de ani de zile să găsim, fără succes însă, fiindcă doar ne facem că vrem să găsim, soluţiile. Oscilăm, cu glasuri disonante, între sterilizare şi eutanasiere, doar aşa, de dragul lelei. La urma urmei, de ce am lipsi o căţeluşă de darul natural de a fi mamă? Cum, la fel de licit este să ne întrebăm: cine ne dă dreptul să curmăm nişte vieţi cu nimic vinovate doar pentru că unii dintre noi sunt netrebnici şi nesocotiţi, pentru că le permitem să fie aşa?
Am ajuns la o răspântie în care nu ne mai putem juca cu vorbele. Există soluţii corecte, înţelepte, conforme cu legile existente şi cu bună ştiinţă ignorate. Profesioniştii trebuie să-ş spună cuvântul, să-şi facă meseria. Fără tam-tam, fără să ne scuturăm de răspundere şi să pasăm problema de pe un teritoriu pe altul.
Altfel…
Circulă pe Internet fotografia unui vânător lângă o splendoare de urs doborât de glonţ. Vânătorul este străin, ursul este al nostru. O cititoare revoltată a scris agenţiei care a organizat vânătoarea întrebând de ce ne ucid urşii. Răspunsul managerului acelei companii de turism, care cumpără dreptul de a ne ucide urşii cu 4.500 de lire este uluitor şi… nu ştiu cum, dar parcă îi dau dreptate: da, vom ucide toţi urşii voştri, toate păsările voastre din Deltă, toţi cocoşii de munte, toţi mistreţii şi toţi cerbii… sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritaţi. Şi a semnat distinct, distinsul urmaş al lui Churchil: George Richmond Elliott, directorul Companiei Scoţiene de Vânătoare şi Sport.
   Îţi cer iertare maidanezule, pentru scandalul nemeritat în care te-am târât fără voia ta. Şi nici a mea. Poate că se va îndura bunul Dumnezeu, al tău şi al meu, să-i lumineze pe cei de care depindem, să ne scoată din impas.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC