Astă-seară, în modernele săli „Titulescu“, „Brâncuşi“ şi „Madgearu“ ale Complexului expoziţional Romexpo, se va desfăşura suita de manifestări artistice şi culturale care alcătuiesc Gala „Viaţa medicală“ 2011 (ediţia a treia). (...)
 
"> Dreptul la bucurie - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Dreptul la bucurie

de Dr. Mihail MIHAILIDE - mai 27 2011
Dreptul la bucurie

    Astă-seară, în modernele săli „Titulescu“, „Brâncuşi“ şi „Madgearu“ ale Complexului expoziţional Romexpo, se va desfăşura suita de manifestări artistice şi culturale care alcătuiesc Gala „Viaţa medicală“ 2011 (ediţia a treia). (...)
 

    Astă-seară, în modernele săli „Titulescu“, „Brâncuşi“ şi „Madgearu“ ale Complexului expoziţional Romexpo, se va desfăşura suita de manifestări artistice şi culturale care alcătuiesc Gala „Viaţa medicală“ 2011 (ediţia a treia).
    O gală este definită ca o sărbătoare specială. În condiţiile insatisfacţiei majorităţii populaţiei faţă de asistenţa medicală, în mare parte resimţită şi de cei care lucrează în sistem, ne încearcă îndoiala asupra moralităţii acestei exteriorizări jubilatorii. Totuşi, argumentele noastre în favoarea organizării unei astfel de manifestări – care începe să se constituie într-o tradiţie – precumpănesc. Prin şirul evenimentelor de astăzi, precum şi al celor care au făcut obiectul galelor anterioare, începând cu prima, cea de la Ateneul Român din 2009, „Viaţa medicală“ îşi propune să evidenţieze Excelenţa în profesie. Iar prin acordarea Trofeului de cristal, să omagieze acele personalităţi ale ştiinţei şi artei vindecării care, în pofida tuturor vicisitudinilor din sistem şi nu numai, au făcut posibilă această Excelenţă. Pentru că: în România – în cele mai multe specialităţi – există o medicină de vârf (de la progresele neuroştiinţelor, transplantul de organe şi de celule stem, chirurgia laparoscopică şi cea robotică, activitatea de protezare şi, până recent, la cercetările ştiinţifice privind regenerarea cardiacă, ar fi doar o incompletă enumerare); în unele centre medicale, chiar dacă nu la nivelul dezideratelor, înzestrarea cu aparatură performantă de diagnostic se îmbunătăţeşte, iar utilizarea acesteia se face de către un personal experimentat. Pentru că: medicii români sunt tot mai semnificativ prezenţi şi activi la reuniuni internaţionale (aleşi adesea preşedinţi de sesiuni), iar în ţară, la congrese, specialiştii de renume nu refuză, ca altădată, participarea, ci din contră; mulţi dintre premianţii noştri publică în reviste cotate ISI ori şi-au pus numele pe copertele unor tratate şi monografii premiate de cel mai înalt for ştiinţific naţional – Academia Română. Pentru că, medicina nu este numai o profesie, dar şi o filosofie – iatrosofia. Iar iatrosoful, medicul adică, nu este un simplu prescriptor de medicamente – care adesea lipsesc sau sunt prea scumpe – ori operatorul impasibil al unei aparaturi sofisticate, ci un gânditor care, indiferent de derapajele temporare ale sistemului, şi-a asumat deliberat obligaţia să însoţească bolnavul pe golgota suferinţei acestuia, înlesnindu-i vindecarea, şi mai ales să apere sănătatea semenilor, prea adesea subestimată şi prea târziu valorizată. Iar această înşiruire de considerente în favoarea dreptului de a ne bucura, de a sărbători, ar putea fi continuată.
    Unul dintre cele mai autentice spirite contemporane de care, nu demult, cu regret, ne-am despărţit, scria: „Bucuria nu depinde nemijlocit şi supus de împrejurări, ea este o putere vie a sufletului şi îşi trage forţa din propria ei esenţă. Ea ştie să aleagă chiar şi puţinul bine cât se află într-o stare de lucruri şi să-l aşeze mai presus de tristeţe, făcându-şi din floare grădină. (...) Sufletul capabil de bucurie este bogat, cuprinzător şi cald, deschis către alte lumi şi către semeni. Omul care ştie să aleagă bucuria nu caută răul cu lumânarea, nu se văicăreşte cât e ziua de lungă, nu caută la fleacuri, priveşte lucrurile cu îngăduinţă şi cu zâmbet, nu face din ţânţar armăsar. Şi nu este niciodată mohorât sau posac, pentru că viaţa lui este părtaşă la lumină, nu la umbră“*.
    Programul sărbătorii de astăzi, 27 mai 2011, începe cu o Expoziţie aniversară de carte literară scrisă de medici (peste o sută de volume), prilejuită de împlinirea a douăzeci de ani de la înfiinţarea Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România (preşedinte, medicul, profesorul universitar şi scriitorul C. D. Zeletin). Curatorul acestei biblioteci pe durata Galei este dl dr. Mircea Ştefan Ciuhuţa, asistent de cercetare la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“, tânăr medic-scriitor. Un duel epigramistic – catrene scrise de medici sau cu subiect medical – va fi asigurat de dnii prof. dr. Nicolae Gorun şi conf. dr. Corneliu Zeana. Momentul umoristic va avea loc în ambianţa oferită de o expoziţie de caricatură cu subiect medical, avându-l ca autor pe dl Constantin Ciosu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, laureatul numeroaselor concursuri internaţionale de gen, colaborator al ziarului nostru. Redactorul şef al Revistei Medicale Române, dl dr. Grigore Buşoi, va prezenta cel mai recent număr al revistei literare a SMSPR, Fântâna din Kos (redactor de număr, dl dr. Alexandru Trifan, secretarul literar al Societăţii). Două lansări de carte continuă programul. Primul titlu este: „Excelsior“ şi se află înscris pe coperta celui de-al şaisprezecelea volum, poate cel mai bogat (550 de pagini) şi variat de până acum, al Caietelor „Vieţii medicale“, demers publicistic original al redacţiei noastre. Prezentarea aparţine dnei Elena Solunca, purtător de cuvânt al Academiei Române. Dl acad. Constantin Popa lansează al doilea titlu, o nouă apariţie editorială semnată de dl prof. dr. Jean Askenasy (Israel): „Semiotica vieţii banale“ (Editura Viaţa Medicală Românească, 2011). Două expoziţii – cea dintâi, aniversând cinci ani de la reînfiinţarea Clubului de Artă fotografică al medicilor – ARFOMED (preşedinte, dl prof. dr. Mircea Cinteză); următoarea – o jumătate de secol de activitate a Cenaclului de Arte plastice „Ion Ţuculescu“, formaţiune artistică mulţi ani condusă de dna dr. Suzana Bantaş, medic-pictor. La ora 18, în sala „Titulescu“, invitaţii noştri vor putea asista la un spectacol oferit de Teatrul „Metropolis“ din Bucureşti, cu piesa „Peşte cu mazăre“ de Ana-Maria Bamberger, medic anatomopatolog şi cadru didactic universitar, în interpretarea de excepţie a doamnelor Olga Tudorache şi Tamara Creţulescu.
    În sfârşit, dar nu în ultimul rând, Gala se va încheia cu o sesiune de premieri. Amănunte despre desfăşurarea acestui deosebit eveniment final al sărbătoririi Excelenţei medicale, în numărul viitor, când vom anunţa şi numele laureaţilor, în momentul apariţiei ziarului, o surpriză pe care nu dorim încă să o dezvăluim.
    „[Fără sărbători] vieţile noastre ar fi mult mai sărace, iar zilele noastre ar curge mereu la fel. Fireşte, nu tot timpul; sunt în vieţile noastre, ca inşi şi ca umanitate, zile când au loc evenimente care ies din măsura comună, când se produce ceva deosebit sau hotărâtor, dar acestea nu pot fi încă numite sărbători, ele vor deveni astfel doar cu timpul şi cu puterea amintirii, ca periodicele celebrări a ce s-a întâmplat cândva şi ne-a adus înnoire sau bucurie (...)“, scrie, în eseul „Sărbătoarea“, moralistul, filologul, elenistul şi traducătorul Petru Creţia, mai înainte citat. Să subscriem acestui înţelept punct de vedere.
    Este locul să aducem mulţumiri Preşedintelui României, sub al cărui înalt patronaj se desfăşoară şi această a treia gală; Academiei Române, de ale cărei bune auspicii ne bucurăm. De asemenea, suntem recunoscători Romexpo, care ne găzduieşte. La oportunitatea venită din partea Romexpo se însumează contribuţia unor fundaţii şi instituţii prietene, precum: • Centrul de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“ Bucureşti şi Fundaţia omonimă • Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii • Berlin-Chemie Menarini • Servier Pharma • Hipocrates Communications • Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti • Octapharma • Laboratoarele Boiron • Roche România • Divizia pentru Medici a Băncii Transilvania • posturile Televiziunii Naţionale. Tuturor acestora le exprimăm gratitudine.

 
 

Notă autor:

* Petru Creţia, Luminile şi umbele sufletului (Ed. Humanitas, 2011), eseul „Bucuria“. Despre autor (1927–1997), filosoful Gabriel Liiceanu notează: „Noica l-a numit «întâiul om de cultură al ţării», (...) micile lui texte pe teme morale au frumuseţea unui cod sau a unui îndreptar de viaţă“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe