Newsflash
OPINII

Economia compasiunii

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - ian. 17 2020
Economia compasiunii

Există cercetări extinse asupra rolului compasiunii în îngrijirea sănătății atât în beneficiul pacienților, cât și a personalului medical.

Mulți dintre cei care au trecut prin facultatea de medicină asociază compasiunea mai degrabă cu discursurile prețioase ale diferiților profesori sau cu așteptările nerealiste ale celor care nu înțeleg suficient limitările sau constrângerile medicinei. Dar dacă nu este vorba doar despre povești de adormit copiii? Dacă am putea măsura compasiunea și impactul acesteia, ce am descoperi?

economia-compasiunii

Sunt doar vorbe în vânt sau în umbra compasiunii sunt lucruri care contează?Recent, am avut bucuria să descopăr că există cercetări extinse asupra rolului compasiunii în îngrijirea sănătății atât în beneficiul pacienților și familiilor acestora, cât și al personalului și unităților unde se desfășoară aceste îngrijiri.

Iată câteva dintre miracolele compasiunii: leziunile standard experimentale se vindecă mai repede dacă subiectul beneficiază de un mediu afectiv pozitiv în locul unuia conflictual; glicemia pacienților este mai bine controlată dacă medicii lor de familie se poartă cu mai multă compasiune; dacă pacienții supuși unor intervenții chirurgicale au parte de o intervenție liniștitoare din partea personalului înainte de operație, aceștia au nevoie de mai puțin anestezic și au scoruri de durere mai mici postoperator și stau mai puțin în terapie intensivă. De asemenea, s-a dovedit că un mediu care oferă compasiune pacienților cu cancer pulmonar sau infarct miocardic prelungește viața acestora, precum și calitatea ei.

Un experiment în care pacienții au fost inoculați cu un virus care dă răceală a demonstrat că subiecții care aveau parte de mai multă afecțiune aveau probabilitate mai mică să facă boala, aspect explicabil printr-o imunitate crescută. Cu compasiune din partea personalului medical se obține și o aderență la tratament mai mare, iar pacienții au grijă mai bine de sănătatea lor; de exemplu, în HIV sau screening pentru cancer.

Compasiunea personalului medical are impact și asupra sănătății mintale a pacienților, fapt dovedit în augmentarea tratamentului medicamentos în psihiatrie, în anxietate, în îmbunătățirea calității vieții în cancer. Chirurgii cu scoruri mari de depersonalizare și epuizare emoțională au o probabilitate de trei ori de a comite o eroare majoră în următoarele trei luni comparativ cu ceilalți. Medicii care își tratează cu compasiune pacienții au o probabilitate mult mai mică de a suferi de burnout.

Compasiunea crește reputația medicului: în medie, pacienții au dat un scor de competență mai mare medicilor care au comunicat nonverbal mai multă compasiune. Pacienții apreciază compasiunea mai mult decât prețul intervenției ori timpul de așteptare. Spitalele cu scoruri mai bune de compasiune vând mai bine și au profit mai mare. Pacienții cronici consumă mai puține resurse dacă au un medic de familie cu un scor de compasiune peste medie care să îi îngrijească după externare.

Compasiunea pare a fi un joc în care toți cei implicați au de câștigat. Devine atât de evident încât mă întreb care este economia cinismului căruia îi suntem frecvent martori navigând prin sistemul nostru de sănătate, fie el privat sau public?

Nu am găsit lucrări despre economia cinismului în sănătate, dar dacă sunteți interesat de cea a compasiunii puteți citi Compassionomics – The Revolutionary Evidence That Caring Makes a Difference a lui Stephen Trzeciak și Anthony Mazzarelly. Lectura acestei cărți vă poate transforma în fani ai îngrijirii bazate pe compasiune.


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe