Newsflash
OPINII

Educație financiară pentru mediciniști

de Dr. Ştefan GUTUE - nov. 11 2016
Educație financiară pentru mediciniști
    Subiectul „bani“ e unul foarte sensibil de‑a lungul facultății, mai ales în anii III–IV. Există multe motive pentru a câștiga bani, începând de la susținere financiară la plata facultății până la căpătatul sentimentului de independență. Sau poate vreți ceva special. O vacanță deosebită sau doar o simplă vacanță la mare. Voi vă cunoașteți mai bine prioritățile.
    Înainte de a trece efectiv la opțiunile de muncă, să facem puțină educație financiară.
    Nu vreau să vă deprim, toți studenții au problema asta, e cumva normal să fie așa. În țările vestice, facultățile costă serios și de aceea mulți studenți au slujbe part time care să le poată asigura un venit pentru a plăti facultatea, deci să nu începem cu „numai la noi în țară e greu“. În SUA, studenții fac credite pentru a‑și plăti facultatea și muncesc să plătească ratele mulți ani. Problema mediciniștilor legată de absența banilor ține în special de faptul că facultatea durează mai mult, adică șase ani în loc de trei‑patru ani, cum se întâmplă la alte facultăți. Apoi urmează rezidențiatul, bine sau prost plătit, dar totuși plătit (mă refer tot la România). Ce voi spune în continuare se aplică mediciniștilor obișnuiți, care nu au câștigat la loterie și nu au părinți bogați care să le ofere tot ce își doresc, oricând își doresc.
    Pe lângă stresul cronic generat de lipsa banilor, un moment critic este în anul IV, când foștii colegi de liceu care au făcut o facultate de durată mai scurtă ies „pe picioarele lor“ și se pot angaja, eventual chiar câștiga niște bani frumoși, reușind să și economisească. Dacă iubitul/iubita voastră nu este tot medicinist, o să asistați la niște schimbări interesante în viețile personale. Am trecut prin asta la vremea respectivă și a fost un test, dar am mers mai departe. Veniturile aduc mai multe opțiuni în stilul de viață, cu care partenerul medicinist (adică tu) s-ar putea să nu țină pasul. Motiv în plus de frustrare, pe lângă toate celelalte probleme cu care ai de‑a face în anii de facultate. Dacă ești și bărbat, presiunea banilor este și mai mare, asta pentru că în opinia generală bărbatul trebuie să se poată descurca financiar. Să poată întreține o casă sau măcar să se întrețină pe el.
    Dar să lăsăm jelania și să ne concentrăm pe ce puteți face legat de bani în anii de facultate. Regula generală: problemele cu banii sunt de fapt probleme cu disciplina. Dacă ați văzut genul de om care își cumpără un telefon scump (cu credit, bani împrumutați etc.), dar care nu își poate plăti abonamentul, atunci înțelegeți despre ce vorbesc. Autodisciplina legată de bani îți permite să nu te lași pradă impulsului de a cheltui incontrolabil, pe ce dorești și nu pe ce este cel mai bine pentru tine. Exemplu rapid: un meniu la fast‑food costă aproximativ 15–20 de lei. Cu aceeași bani, îți poți cumpăra din supermarket mâncarea. Se prepară mai greu, poate nu e la fel de gustoasă ca masa de la fast‑food, dar e mai sănătoasă și, cu puțină cumpătare, ies aproape două mese în loc de una. Reduci și calorii, reduci și costuri. Autodisciplina este cea care îți permite să te abții când treci pe lângă fast‑foodși să continui plimbarea până la supermarket. Despre cosmetice și haine nici nu mai vorbesc.
    Pasul nr. 1: Evaluarea situației financiare. De câți bani dispui lunar, câți vin de la părinți, câți vin de la bunica, câți câștigi dintr-un eventual job. Ia o foaie de hârtie A4 și împarte-o pe jumătate, pe verticală. În stânga trece veniturile, în dreapta, cheltuielile. Tu le știi mai bine, dar ele sunt ceva de genul: plată chirie, abonament telefon, distracții, mâncare, ieșit în oraș, cadouri, etc. Fă un total estimativ pe fiecare din cele două coloane, stânga și dreapta. Dacă iese totalul mai mare în stânga (venituri), felicitări! Te poți reîntoarce la activitățile tale. Restul, la care suma coloanei din dreapta (cheltuieli) este mai mare decât în stânga, mergeți cu mine la pasul următor.
    Pasul nr. 2: Ajustarea situației financiare. Aici sunt două direcții mari și clare: creșterea veniturilor și/sau scăderea costurilor. Ideal ar fi să se întâmple ambele în același timp, cel mai simplu este să începeți prin reducerea costurilor. E zona în care cei mai mulți oameni eșuează, fiindcă nu renunță la anumite cheltuieli care le satisfac mai degrabă plăcerile decât nevoile! Nu a zis nimeni că e ușor sau plăcut, de aia am folosit cuvântul „disciplină“, adică să faci chestii de care nu ai chef ca să atingi obiectivul propus, și anume, să fii cât mai puțin chinuit de problema banilor. Intrând în zona de cheltuieli, analizați fiecare lucru pe care cheltuiți banii și cum ar putea fi el redus. Pe lângă costurile fixe, care pot fi reduse mai greu (de exemplu, chiria – ori vă mutați, ori găsiți un coleg cu care să împărțiți factura), veți umbla la costurile variabile, precum banii de distracție. Și aici vă propun un mic experiment: țineți timp de o lună un jurnal în care veți nota zilnic ce bani ați cheltuit și pe ce. Modelul jurnalului este larg răspândit și în domeniul medical: nutriționiștii recomandă persoanelor care vor să înceapă o dietă să țină un jurnal timp de o săptămână în care să scrie absolut orice au mâncat în cantitățile măsurate de pacienți, apoi îl analizează și estimează numărul de calorii ingerate. După ce analizează jurnalul știu mai bine ce e de scos din alimentație și de ajustat. Mai mult, cei care țin acel jurnal realizează că devin mai atenți la viitoarele cheltuieli. Așadar, țineți jurnalul timp de o lună și s‑ar putea să aveți surprize! Banii, chiar și în sume mici cheltuite frecvent, dar aiurea, pot însemna ceva dacă sunt economisiți.
    Mulți vor spune: „Nu știi ce spui, cum să țin un jurnal când am și așa cheltuieli puține, ce să mai notez?“ Exceptând cazul în care locuiești pe străzi, poți să mai faci modificări ale cheltuielilor. Nimănui nu îi place să își reducă micile bucurii, dar disciplina de fier pe termen lung este cea care te va duce spre îndeplinirea planurilor tale. Tot disciplina este cuvântul-cheie când vine vorba și despre studiu. Lovindu-te zilnic de lipsa banilor, poate vei începe să te gândești mai mult și mai serios la planul celălalt, creșterea veniturilor.
    Cum creștem veniturile? Cel mai simplu mod ar fi de a avea un job. Temporar sau part-time, cu sau fără legătură cu medicina. Însă cel mai important aspect legat de job este timpul pe care îl consumă. Fiindcă timpul este moneda voastră de schimb în anii de facultate. Aveți timp din belșug pe care îl puteți transforma în ceva, ce vreți voi: cărți citite, cursuri învățate, distracție sau timp pierdut (cea mai proastă alegere). În cazul jobului, vă vindeți timpul și ceva energie pentru bani. Programul facultății este haotic și de multe ori studenții sunt lăsați de izbeliște pe la stagii, dar dacă vă mai îndepărtați și voi de medicină, nu prea va fi de bine. Sigur, e mai bine să ai bani din care să îți plătești facturile decât să nu ai deloc. Motivele care te țin departe de un job pot fi multe, ca argumente de genul „este sub demnitatea mea să fac nu știu ce muncă“, dar sunt destule joburi care mai pot aduce un plus de bani. Din experiența personală: am avut colegi care în anul IV au început să lucreze în diferite domenii, unii dintre ei renunțând treptat la facultate sau după absolvire au continuat cu jobul respectiv, punând punct carierei medicale. Nu e nimeni în măsură să judece dacă au făcut bine sau rău, doar ei știu asta. Eu am lucrat din anul IV de facultate în publicitate, am câștigat și bani, mi-a plăcut și m-a costat un rezidențiat pe care l-am dat încă o dată. Asta pentru că prima dată eram prea fericit și absorbit de ce făceam la muncă încât să îmi mai pese să învăț. Cumva, este firesc: muncești concret pentru ceva destul de rapid de atins, salariul era foarte bun atunci și, per total, mă simțeam integrat într-un sistem care funcționa. Ceea ce era complet opus față de viața de la facultate. Îmi amintesc și acum când în primul an de rezidențiat (2009), la primul salariu primit ca medic rezident (950 de lei net) a venit un coleg și mi-a spus cu mândrie și încredere: Băi Ștefane, tu realizezi? E primul nostru salariu! Eu nu eram entuziasmat deloc, pentru mine nu era primul salariu, ba chiar cu un an înainte câștigam de aproape trei ori pe atât într-o lună. Practic, eu trăiam o reducere salarială! Prima, căci pe a doua am trăit-o în 2010, când din cauza crizei s-au redus salariile cu 25%, ajungând la 750 de lei pe lună. Și ne mai mirăm de ce au plecat mulți medici tineri.
    Cel mai bine ar fi să îți clarifici din start de câți bani în plus ai nevoie lunar pentru o viață liniștită din punctul ăsta de vedere. Întocmește o listă cu toate lucrurile de care vrei să beneficiezi lunar și estimează costurile, apoi vezi de câte dintre acestea ai nevoie serioasă și, în final, fă calculul. Astfel vei vedea cam de câți bani ai nevoie în plus și vei ști spre ce fel de slujbă să tinzi. Mulți oameni maturi habar nu au să facă acest exercițiu simplu. Dacă îi întrebi de câți bani au nevoie lunar, îți vor spune că „de mulți“ și mereu simt că nu le ajung, chiar dacă de la o lună la alta veniturile lor ar crește. Asta pentru că nu au o disciplină financiară și nu sunt atenți la cheltuieli și la priorități.
    După ce v-ați lămurit cu suma de bani necesară în plus, următoarea întrebare este: De unde îi câștig? Vrei să ai un job part-time serios sau mai multe joburi ocazionale, cu un orar flexibil? De exemplu, vrei să lucrezi în cadrul aceleiași firme câte cinci ore pe zi sau să pândești joburi de weekend? Doar tu poți cântări mai bine ce vrei să faci. De asemenea, orice talent pe care îl ai se poate monetiza: să repari computere, să instalezi Windows-ul? Pune anunțuri! Vrei să faci tratamente la domiciliu, să faci câte un pansament, să pui un tratament perfuzabil? Poți fi curier în timpul liber? Babysitter? Vrei să îți faci o mică afacere a ta în care să vinzi online un produs? Posibilitățile sunt numeroase, chiar nelimitate, ține de creativitatea voastră și de capacitatea de a identifica nevoile pieței. Vă puteți încărca CV-ul chiar și așa goluț cum este pe un site de joburi și aplicați la tot ce mișcă pe acolo.
    O altă strategie este să munciți vara, în cele trei luni de vacanță – fie aici în țară full-time, fie în altă țară, prin programe de tip „Work and Travel“. Am avut patru colegi din serie care au fost plecați în acest fel. Lăsând la o parte faptul că au avut o experiență de viață în plus, au călătorit în SUA, au muncit în parcuri de distracții, restaurante etc. și au câștigat și niște bani care le-au asigurat confortul pe parcursul anului universitar următor. Nu s-au mai lovit nici de dilema „Și dacă mă vede cineva cunoscut când spăl vasele aici?“. Majoritatea colegilor s-au relaxat pe durata verii, nici măcar practica nu au putut să o facă așa cum ar fi trebuit (aici mă includ și pe mine, da). Din nou, disciplina este cea care va face diferența între drumurile în viață ale unora dintre voi față de mulțime.
    Mulți dintre studenți și-ar dori să lucreze să poată câștiga niște bani, dar toată lumea pare că are aceeași frână: „Eu voi fi medic, este sub demnitatea mea să fac această slujbă“, fie cei care acceptă că nu au încotro și merg la respectivul job o fac cu inima îndoită, mai degrabă ca la o tortură, deși este o soluție de a ieși din impasul financiar. Ce pot să vă spun? Celor din jur nu le pasă oricum. Cei care vă înțeleg vă vor încuraja. Cei care sunt răutăcioși vor spune oricum tot felul de lucruri despre voi. Preferați să stați prost cu banii doar ca să îi mulțumiți pe cei din jur?

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe