Newsflash
OPINII

Empatia, un pilon al medicinei

de Dr. Gabriela Bud - dec. 23 2022
Empatia, un pilon  al medicinei

Recent am promovat examenul de rezidenţiat în specializarea Dermatovenerologie. A fost un drum lung, frumos, în care am învaţat extrem de multe lucruri importante.

Momentul cel mai dificil din rezidenţiat a fost începutul. Am finalizat facultatea cu anumite gânduri, vise, speranţe și așteptări. După ele a urmat realitatea, în care m-am lovit de neajunsurile sistemului medical. A fost o trezire bruscă și dureroasă – o maturizare forţată.

image00004

Dar am decis să nu renunţ, ci să lupt să fac bine în locul în care am ajuns. Să ajut cât mai mult pacienţii pe care îi am în grijă, să fac o diferenţă pentru oamenii din jurul meu.

Cel mai important lucru pe care l-am învăţat în acești ani este acela că, pe lângă cunoștinţele medicale, pacienţii au nevoie de empatie și răbdare. Indiferent cât de comună ar fi patologia ori problema pentru care se prezintă, pentru pacient acela este cel mai important și supărător lucru din viaţa lui. Bolnavul are nevoie să înţeleagă ce problemă are și ce are de făcut mai departe.

Cheia succesului

În viziunea mea, un medic cu adevărat bun împletește cunoștinţele medicale la cel mai înalt nivel cu empatia și răbdarea. Dacă ai empatie, vei pune mereu binele pacientului pe primul plan și vei căuta soluţii pentru problemele de care te lovești.

Dar empatia și răbdarea te consumă. De aceea este absolut necesar un bun sistem de echilibru în viaţa personală. Ai nevoie să te reîncarci din când în când pentru a putea oferi în continuare. Ai nevoie să te descarci din când în când de problemele și suferinţele de care te lovești. Am învăţat că e nevoie de pauze și de grijă faţă de corp și minte pentru a duce acest maraton până la capăt.

Sunt recunoscătoare pentru toate experienţele trăite. Pentru oamenii minunaţi pe care i-am luat ca modele și ca mentori, dar și pentru cei de la care am învăţat ce fel de medic nu vreau să fiu. Acum urmează un nou capitol, un nou început și sunt entuziasmată să pornesc pe acest drum. Este momentul pentru care m-am pregătit. Cel pentru care am dat totul în acești ani și momentul la care am visat de mică.

Citiți și: „Medicii sunt frați”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe