Newsflash
OPINII

Empatie pentru o comunitate sănătoasă

de Dr. Vlad STROESCU - oct. 4 2019
Empatie pentru o comunitate sănătoasă

Recent, la Bucharest Science Festival, am asistat la o conferinţă despre cum putem construi o comunitate sănătoasă. Vorbitorii au fost dintre acei foarte rari oameni care chiar au schimbat sensibil în bine comunităţile din jurul lor: doctorul Mihai Craiu, fondatorul „Spitalului Virtual pentru Copii”, Vlad Voiculescu, autorul moral al MagiCamp, tabăra pentru copii cu cancer, Marian Ivan, biciclist și activist al mobilităţii urbane și al drepturilor nonșoferilor (pietoni, cicliști, persoane cu dizabilităţi), și Ana Măiţă (Asociaţia Mame pentru Mame).
Fiecare invitat și-a spus povestea, în stadiul ei actual, pentru că sunt povești continue de luptă cu indiferenţa societăţii și a instituţiilor ei în faţa suferinţei omenești. S-a vorbit despre comunicare, coerciţie („sănătatea publică nu poate fi obiect al democraţiei”, de exemplu, în ce privește fumatul și vaccinarea), deficitul legislativ, deficitul de aplicare a legilor, a fost o discuţie animată și o sursă de inspiraţie și energie pozitivă.
Mi s-a părut că un subiect important nu a fost atins, așa că, în ceasul al doisprezecelea, am îndrăznit să pun o întrebare: având în vedere că primii torţionari ai semenilor suntem, cel mai adesea, noi înșine, nu din rea-voinţă, ci din nepăsare, cum creștem empatia într-o comunitate? Nimeni nu se gândește prea mult la asta, deși de aici ar trebui să înceapă totul. Vlad Voiculescu a răspuns că nu vede altă metodă decât prin exemplul personal. Eu însă cred că, dacă suntem activi în domeniul nostru, merită să fim metaactivi socialmente. Există metode de dezvoltare activă a empatiei, care devin tot mai practicate pe măsură ce începem să înţelegem rolul lor în afaceri și în economie.
Strategic, cele două domenii unde un astfel de demers ar trebui să înceapă sunt managementul și educaţia. Lipsa unui management empatic s-a corelat pozitiv cu prevalenţa burnoutului profesional. Iar în școli încă vedem copiii cu dizabilităţi drept obstacole ale educaţiei celorlalţi, când, de fapt, ei aduc enormul avantaj al dezvoltării dragostei și a interesului faţă de celălalt, ceva ce nu se află în nicio curriculă, deocamdată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe