Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Endocrinologia orchestrează toate sistemele organismului

Viața Medicală
Dr. Laura Năglăbeală vineri, 25 noiembrie 2022

Pentru cei care își doresc adrenalină sau rezultate imediate, Endocrinologia nu este o specialitate potrivită. Este, mai degrabă, alegerea potrivită pentru cei care au nevoie de acea conexiune strânsă medic-pacient și care doresc să găsească un echilibru între viaţa personală și cea profesională.

Mereu am fost impresionată de faptul că Endocrinologia nu doar tratează un organ, ci mai degrabă orchestrează într-o manieră unică toate sistemele organismului, inclusiv creierul. Hormonii sunt mesagerii care influenţează atât homeostazia, creșterea, reproducerea și metabolismul, cât și dezvoltarea întregului corp.

Dr laura naglabeala
Dr. Laura Năglăbeală

 

Specialitatea mi-a devenit familiară atunci când am ales-o ca stagiu de practică în vara anului IV de facultate, neavând foarte multe cunoștinţe în domeniu până în acel moment. Interesul faţă de tot ceea ce înseamnă sistem endocrin și hormoni mi-a fost stârnit încă din perioada în care învăţam pentru examenul de admitere, fiind pentru mine capitolul cel mai logic, interesant și cel mai ușor de reţinut. Cu toate că uneori am avut îndoieli în privinţa alegerii pe care urma să o fac, acestea s-au disipat după finalizarea examenului de rezidenţiat, iar drumul meu a devenit clar: nu-mi doream altceva decât Endocrinologie.

Începutul este cel mai dificil

Rezidenţiatul a început pentru mine ca o mare provocare, deoarece s-a suprapus cu izbucnirea pandemiei. Câteodată, privesc această sincronizare ca pe un „handicap” cu care am pornit faţă de colegii mei din anii precedenţi. Pandemia nu a făcut decât să amplifice debusolarea pe care, personal, am simţit-o în primele luni de rezidenţiat. Începutul este cu siguranţă cel mai dificil, deoarece încerci să acumulezi cât mai multă informaţie într-un timp foarte scurt. Pe lângă noţiunile medicale, învăţăm și multă birocraţie, care, din păcate, diferă de la spital la spital. Însă sunt recunoscătoare pentru că astfel am învăţat să mă adaptez rapid de la un stagiu la altul.

Ca endocrinolog te poţi confrunta cu o varietate de patologii, multe dintre ele nefiind localizate la un organ specific sau neavând o paletă amplă de simptomatologii. De aceea, depistarea cauzei poate deveni o adevărată provocare. Patologiile glandei tiroide sunt de departe cele mai frecvente afecţiuni cu care ne confruntăm, fie că este vorba de o simplă tiroidită autoimună, una subacută sau un cancer tiroidian.

Un domeniu captivant

Endocrinologia este una dintre puţinele specializări în care ne confruntăm și cu patologii rar întâlnite, precum acromegalia, feocromocitomul sau tumorile neuroendocrine.

În viziunea mea, Endocrinologia este un domeniu foarte captivant. Pe lângă numeroasele patologii întâlnite, îţi oferă și posibilitatea de a avea competenţe sau supraspecializări în: ecografie endocrină, puncţie tiroidiană cu ac fin, osteodensitometrie, endocrinologie pediatrică sau sexologie. Un alt avantaj este posibilitatea de a crea o relaţie medic-pacient de lungă durată și de a urmări evoluţia în timp a pacienţilor, dându-ţi o satisfacţie aparte ca medic.

Mă simt norocoasă pentru că în drumul meu am întâlnit oameni cu adevărat minunaţi: atât medici, colegi, asistente, cât și pacienţi. Consider că fiecare om cu care interacţionăm își pune amprenta asupra viitorului nostru, însă cum lăsăm acest lucru să se întâmple este doar alegerea noastră. Un lucru îmi este clar, fiecare zi este o oportunitate de a învăţa lucruri noi, atât timp cât rămânem deschiși, empatici și dornici să evoluăm!

Etichete: Endocrinologie D ale Rezidentiatului D'ale Rezidentiatului

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC