Newsflash
OPINII

Endocrinologia prioritate românească

de Dr. Alexandru TRIFAN - nov. 24 2011
Endocrinologia prioritate românească

   Şaizeci şi cinci de ani s-au scurs de când, la 8 noiembrie 1946, a fost înfiinţat, prin decret regal şi ca urmare a raportului neurochirurgului D. Bagdasar, ministrul sănătăţii în acele vremuri, Institutul de Endocrinologie din Bucureşti, primul înalt for ştiinţific din lume în această specialitate. Data aniversară a fost sărbătorită exact la timpul potrivit în Aula Magna a Academiei Române. Dna dr. Diana Păun, managerul institutului, a deschis lucrările manifestării şi a dat cuvântul personalităţilor care au fost prezente. Vocea dlui prof. dr. Constantin Dumitrache, cel care timp de 17 ani a condus Institutul în calitate de continuator al academicienilor C. I. Parhon şi Şt. Milcu, s-a făcut auzită în sală printr-o evocare înregistrată video, în care a parcurs etapele activităţii ştiinţifice de-a lungul celor 65 de ani de experienţă. Eradicarea guşei endemice a fost una dintre priorităţile profesorului C. I. Parhon, autorul primului tratat de endocrinologie din lume, necontestat lider al acestei specialităţi, şi care a amplasat institutul în eleganta construcţie a fostului Sanatoriu Saint-Vincent de Paul, dotându-l cu mijloacele necesare cercetării. Odată cu înfiinţarea primei catedre de endocrinologie din Europa, în anul 1933, şuvoiul neîntrerupt al priorităţilor româneşti în specialitatea bolilor glandelor cu secreţie internă a curs nestăvilit. Institutul s-a dezvoltat continuu, prin înfiinţarea unor secţii-unicat. A luat apoi cuvântul reprezentantul Ministerului Sănătăţii, dl dr. Cristian Irimie, secretar de stat, iar dna acad. Maia Simionescu a prezentat un emoţionant remember al anilor de tinereţe, când s-a format în Institutul condus de acad. Şt. Milcu. Dl prof. dr. Ioan Lascăr, prorector al UMF „Carol Davila“, a scos în evidenţă contribuţia adusă învăţământului medical românesc de către marii dascăli proveniţi din clinicile Institutului „C. I. Parhon“. Au urmat doi foşti miniştrii ai Sănătăţii, dna prof. dr. Daniela Bartoş şi dl Eugen Nicolăescu, de la care audienţa a aflat despre colaborarea strânsă avută cu specialiştii dedicaţi studiului bolilor endocrine. Despre perioada actuală a activităţii Institutului a vorbit pe larg dl prof. dr. Mihai Coculescu, exemplificând cu nume şi lucrări recunoaşterea internaţională de care se bucură, şi după 65 de ani, reprezentanţii endocrinologiei româneşti. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe