Newsflash
OPINII

Epidemia la români

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - feb. 22 2019
Epidemia la români

Cu doar o zi înainte de declararea oficială a epidemiei de gripă, intru într-un spital privat cu mult sclipici de marketing pentru a-mi rezolva o problemă de sănătate.

Din punct de vedere medical, nicio surpriză aici, totul a decurs conform așteptărilor, cei pe care i-am abordat au făcut treabă cât au putut ei de bine.
Intru în spital și mă îndrept către locul unde aveam treabă. După ce fac vreo zece pași, aud o voce care părea că mi se adresează. O asistentă medicală sau o infirmieră, care stătea cu spatele la ușa de la intrare, îmi spune că trebuie să îmi iau botoșei albaștri, un lucru nou în acel spital. Mă execut rapid, nu aveam de ce să mă opun, mai ales că înţelegeam contextul, și mă așez pe unul dintre scaunele aduse pentru acest scop.
Atunci observ că o parte dintre pacienţi intră și nu își pun protecţie, în vreme ce alţii își pun. Angajatul spitalului nu își dă prea mare interes să își împlinească menirea. Toleranţă 0,5. Mai mult decât atât, observ că în spital se poate pătrunde și pe o intrare separată. Practic, din stradă poţi intra într-un bufet alimentar și de acolo poţi ajunge în spital. Cei care intrau pe ușa aceea nu aveau nicio treabă cu botoșeii. Așa că, dacă priveai pe jos, aveai șansa să vezi cam jumătate de pacienţi cu botoșei și cealaltă jumătate fără.p.5
Ajuns în policlinică, pe ușa de la etaj găsesc un afiș care „grăia” așa: „Stimaţi vizitatori, având în vedere numărul mare de cazuri de gripă în momentul actual, din grijă pentru dumneavoastră și pentru copii, este obligatoriu să purtaţi mască de protecţie. Vă punem la dispoziţie măști de protecţie de unică folosinţă la recepţie. Vă mulţumim pentru înţelegere, echipa medicală”.
M-am gândit: dacă e așa o problemă cu gripa, de ce nu m-au pus să iau masca atunci când am luat și botoșeii? Cine cred ei că se mai întoarce la recepţie după ce a mers atâta drum până la cabinetele de la etaj? Apoi m-am uitat în jur și am și găsit răspunsul: nimeni. Ceea ce mi s-a părut și mai interesant nu a fost că niciun pacient nu avea mască, ci faptul că absolut nimeni din personalul spitalului nu avea una.
Atunci îmi vine în minte replica celebră: „Mircea, fă-te că lucrezi!”. Epidemiologul s-a făcut că lucrează și a dat un ordin pe unitate în anticiparea epidemiei. Cei de la grafică au făcut frumos o hârtiuţă și au personalizat-o cu antetul, cei de la logistică au pregătit un punct de echipare la una dintre cele două intrări ca să dea interesant la public, iar asistenta mai găsea din când în când câte un nehotărât pe care să-l păcălească.
Din păcate, acestea sunt niște regretabile mesaje amestecate. Atâta vreme cât spitalul ia pe jumătate în serios o problemă de sănătate publică, nu văd de ce s-ar aștepta ca o persoană fără pregătire medicală să o ia și mai în serios. „Pai dacă doctorii nu poartă mască, atunci probabil că nu-i așa de serios”, ar putea gândi un pacient. Din păcate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe