Newsflash
OPINII

Epidemiologia anilor noștri

de Dr. Valentin PANTEA - aug. 12 2022
Epidemiologia anilor noștri

La începutul lui 2022, una dintre urările haioase de An Nou era: „Let’s make epidemiology boring again”. Constatăm că dorinţa nu ni s-a împlinit, că încă mai trebuie să dăm examen la Epidemiologie.

epidemiologiaPrimul „examen” este reprezentat de epidemia de COVID-19, care nu se lasă. E drept, Omicron nu e la fel de grav ca variantele iniţiale de SARS-CoV-2, e doar mai contagios, așa cum prevedea teoria epidemiologică. Acum visăm ca din toamnă să avem la dispoziţie un nou vaccin, actualizat, cu care sperăm să terminăm odată cu această epidemie.

Și, de parcă nu era suficient COVID-19, anul 2022 ne-a mai adus o epidemie – variola maimuţei. Din cauza creșterii numărului de cazuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, la 23 iulie, variola maimuţei ca fiind urgenţă sanitară globală.

Variola maimuţei

Zilele trecute citeam prin mass-media că, din cauza creșterii numărului de cazuri de variola maimuţei – potrivit datelor din 3 august, acesta a depășit 6.600 în SUA –, administraţia Biden se gândește să declare și această epidemie ca fiind o urgenţă de sănătate publică, pentru a permite disponibilizarea unor fonduri suplimentare.

Până acum, guvernul american a distribuit deja 156.000 de doze de vaccin antivariolic la nivel naţional și a comandat încă 2,5 milioane
de doze. În Ungaria, la graniţa cu România, până la începutul lunii august au fost raportate 42 de cazuri, toţi pacienţii fiind de sex masculin, cel mai tânăr având 23 de ani, iar cel mai în vârstă – 50 de ani, majoritatea locuind în Budapesta. Din fericire, niciun pacient nu a necesitat spitalizare, fiind doar izolaţi la domiciliu.

La noi tocmai s-a repatriat un craiovean de 33 de ani venind din Germania. Particularitatea acestui caz constă în faptul că pacientul a prezentat simptome clinice în Germania, unde i s-au prelevat probe biologice, fără a fi însă internat. Pacientul a plecat din Germania şi a ajuns în România la data de 3 august.

În 4 august a primit pe e-mail rezultatul analizelor, acestea fiind pozitive pentru variola maimuţei. Ca urmare, pacientul s-a prezentat la Spitalul de Urgenţă din Craiova, de unde a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, unde a fost imediat izolat. Acest caz este cel de-al 22-lea în România.

Hepatita acută fulminantă la copii

O altă patologie aparte în 2022 a fost reprezentată de cazurile de hepatită acută fulminantă la copii. Paradoxul acestei patologii constă în faptul că aceste cazuri au fost urmarea protecţiei anti-COVID.

Izolarea și purtarea măștilor a limitat răspândirea coronavirusului, dar și a altor virusuri (pe timpul pandemiei s-a notat o scădere evidentă a numărului de cazuri de gripă și a infecţiilor acute de căi respiratorii superioare provocate anual de virusurile gripale și paragripale).

Din păcate, această protecţie a redus și expunerea copiilor la două virusuri obișnuite, adenovirusul sau herpesvirusul. Studiile publicate de două echipe de cercetare de la University College London şi de la University of Glasgow indică faptul că lipsa contactului copiilor cu cele două virusuri a privat sistemul imunitar de o dezvoltare eficientă, făcându-l mai vulnerabil la contactul cu virusul hepatitic A.

Din fericire, studiile au dovedit că nu există nicio legătură directă între aceste cazuri și infecţia sau vaccinarea anti-COVID. Din păcate, din ianuarie 2022, peste 1.000 de copii din 35 de ţări au dezvoltat această hepatită acută severă, pentru unii fatală.

Citiți și: Politeţea de zi cu zi, în raport cu starea de sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe