Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Eu nu sunt Charlie, sunt Maria

Viața Medicală
Dr. Ecaterina PETRESCU-BOTONCEA vineri, 30 ianuarie 2015
   În aceste zile, toată lumea vorbeşte despre atentatul de la Paris. (…)
   Ei bine, eu nu pot fi Charlie, deşi deplâng victimele atacului de la Charlie Hebdo. Dar pot fi Maria, Elena, Nicoleta etc., pentru că sunt copleşită mai ales de agresivitatea din ţara mea şi mă pot identifica în suferinţă cu toate femeile agresate, femei pe care le am adesea în îngrijire şi pe care le iubesc în compensarea neputinţei lor.
   Zi de zi, tărgile aduc spre spitale soţii, logodnice, mame desfigurate în bătaie. Unele mor, altele supravieţuiesc, dar cu sechele şi traume. Sunt vinovate doar pentru că, la un moment dat, destinul lor s-a întâlnit cu al unor indivizi fără morală, fără acel element de conştiinţă atât de preţios, care îţi spune că, dacă nu poţi să faci bine, măcar să nu faci rău şi, dacă nu poţi să iubeşti, măcar să nu ucizi.
   Anii trecuţi au adus cortegii de suferinţă în România din cauza numărului impresionant de femei abuzate, schingiuite, omorâte, dar nu am văzut să iasă nimeni în stradă. Violenţa domestică nu este o raritate, nu este un eveniment, o ştire, ca prin alte ţări, ci este lipită de viaţa noastră de zi cu zi. Domnia pumnului şi a cuţitului bântuie cuplurile din ţara noastră. Alcoolul şi ura mătură conştiinţele. Copii nevinovaţi cad victime indiferenţei colective, riscând să repete istoria părinţilor lor. Lipsa noastră de reacţie la problemele grave este mai rea decât fundamentalismul.
   Aş vrea să văd o manifestare ca aceea de la Paris, cu mii de oameni, bărbaţi şi femei, care să lupte împotriva abuzurilor domestice şi care să poarte pe piept sloganul „eu sunt Maria, femeia muncită şi, totodată, agresată şi nerespectată de societatea pe care, ca mamă, o ţin pe umeri“.
   Oameni de rând şi oameni politici să-şi dea mâna pentru stingerea acestui flagel care a devenit problemă naţională! Deplângem Franţa! Dar noi? Opinia publică ce face? De ce nu explodează? ONG-urile ce fac? Tăcerea noastră este o vinovăţie imensă!
   Deşi nu îl înţeleg, îl deplâng pe Charlie, ca pe orice victimă a agresiunii oarbe, dar el are prieteni. „Mariile“ noastre, dincolo de bine şi de rău, mor fără să ştie de ce şi fără reacţie civică pe străzile şi în spitalele României. Astăzi sunt ele, mâine vom fi noi, victime ale tăcerii colective.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.