Newsflash
OPINII

Evaluatorul de servicii de sănătate

de Cristian Negru - mai 6 2022
Evaluatorul de servicii de sănătate

Competenţele de evaluator de servicii de sănătate sunt dobândite în urma unui curs de formare, organizat de furnizori de formare recunoscuţi de ANMCS.

shutterstock_1902748504Pentru ca o unitate sanitară să poată fi încadrată într-una dintre categoriile de acreditare, după înscrierea la ANMCS, aceasta trebuie să fie evaluată pentru a se constata la faţa locului gradul de conformare la standardele autorităţii.

Evaluarea unităţilor sanitare este realizată de persoane specializate independente, adică evaluatorii de servicii de sănătate. Conform Legii 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, aceștia sunt persoane fizice, specializate în managementul calităţii serviciilor de sănătate.

În prealabil, ei trebuie să fi obţinut certificatul de absolvire a programului de formare și perfecţionare pentru evaluatori de servicii de sănătate sau evaluatori de spitale, după caz. Competenţele de evaluator de servicii de sănătate sunt dobândite în urma unui curs de formare, organizat de furnizori de formare recunoscuţi de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

După absolvirea cursului, se eliberează un certificat de evaluator de spitale, care permite înscrierea în Registrul ANMCS al evaluatorilor de servicii de sănătate și, ulterior, repartizarea în comisii de evaluare a unităţilor sanitare.

La cursul de formare se pot înscrie medici, asistenţi medicali, dar și absolvenţi de studii superioare din alte domenii, care au experienţă de minimum doi ani în administraţia publică din sănătate sau în sectorul spitalicesc public sau privat.

La cererea ANMCS, în prezent, furnizorii de formare organizează cursuri pentru șapte grupe de curs adresate tuturor categoriilor profesionale.
Selecţia evaluatorilor pentru evaluarea unităţilor sanitare se face în conformitate cu „Metodologia privind repartizarea aleatorie a evaluatorilor de servicii de sănătate în cadrul comisiilor de evaluare în vederea acreditării unităţilor sanitare cu paturi”, aprobată prin ordin al președintelui ANMCS și publicată pe site-ul oficial al autorităţii.

Numărul de membri ai unei comisii de evaluare este stabilit tot prin ordin al președintelui ANMCS, în funcţie de dimensiunea, specificul și complexitatea spitalului. O comisie de evaluare este alcătuită, de regulă, din medic, asistent medical și un evaluator de altă profesie. În cazul unui spital cu multe secţii, această comisie poate avea 10-12 membri.

Durata și scopul vizitei de evaluare

Rolul evaluatorului este de a analiza documentele furnizate de spital, de a constata la faţa locului respectarea unor cerinţe predefinite sau a modului de derulare a unei activităţi, de a colecta date prin discuţii directe cu personalul și pacienţii din spital și de a simula unele procese pentru identificarea riscurilor clinice.

Validarea datelor colectate constă în verificarea acestora de comisia de evaluare, prin examinare, recalculare, comparaţie și punere de acord pentru confirmarea realităţii acestora. În funcţie de mărimea și complexitatea spitalului, vizita de evaluare poate dura până la cinci zile lucrătoare.

După finalizare, evaluatorii predau către ANMCS un raport de evaluare care stă la baza elaborării raportului de acreditare. Raportul de acreditare este documentul în baza căruia se aprobă încadrarea unităţii sanitare în categoria de acreditare.

El confirmă dacă aceasta dispune sau nu de resursele și de competenţele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialităţile pe care le are în structură, respectând atât siguranţa pacienţilor, cât și a angajaţilor săi.

Citiți și: Rezolvări de excepţie pentru situaţii de excepţie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe