Newsflash
OPINII

Evocări din Delta Dunării

de Prof. dr. Francisc SCHNEIDER - ian. 17 2012
Evocări din Delta Dunării
   De decenii auzisem de intenţia lui Walter de a scrie despre viaţa lui ca medic debutant. Crâmpeie din munca şi traiul anevoios în circumscripţia sanitară de la Sfântu Gheorghe aflasem cu prilejul nenumăratelor noastre întâlniri, dar abia în 2004 poşta mi-a adus volumul intitulat „Gesang der Fischer. Als Arzt im Donaudelta“ (Editura Hora, Sibiu, 2004). O carte de evocări dintr-o zonă fascinantă, experienţe trăite de un medic pus în faţa unor situaţii de necrezut. După şapte ani, a apărut şi ediţia în limba română, revăzută şi adăugită, în traducerea lui Dan Dănilă – Cântecul pescarilor. Medic în Delta Dunării (Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2011).
   În anul petrecut în „locul unde Dunărea se pierde în mare“, printre pescarii ucraineni care au păstrat vechile tradiţii, tânărul medic s-a impus printr-o muncă conştiincioasă, cu rezultate ce au atras stima locuitorilor şi aprecierile superiorilor. Cu talent de povestitor, ne sunt prezentate condiţiile de acum jumătate de secol, viaţa grea, izolarea, lupta cu traiul primitiv, cu prejudecăţile din familie, dar şi cu cele ale cadrelor de conducere locale, insuficienta dotare medico-sanitară şi deficitara pregătire a personalului sanitar.
   Mi-aduc aminte de Walter din anii studenţiei, când s-a remarcat prin reuşite desene la anatomie, reproduse în Manualul de anatomie topografică al profesorului Ciobanu. Picturile lui, foarte apreciate, au fost selectate pentru mai multe expoziţii în Germania. De altfel, coperta cărţii la care ne-am referit este ilustrată cu o pictură în ulei realizată în Deltă.
   Walter Roth a funcţionat ca medic la Sibiu până în 1965, după care a emigrat în Germania, devenind un dermatolog de renume, format la clinica profesorului G. Weber din Nürnberg. Are peste 50 de lucrări de referinţă în dermatologie, dar este cunoscut în lumea specialiştilor şi pentru comentariile imaginilor unor boli de piele din picturile marilor artişti ai penelului. Ca recunoaştere a meritelor sale ştiinţifice, a fost ales membru de onoare al Societăţii Române de Dermatologie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe