Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Evoluţia titrului de anticorpi anti-COVID după a patra doză

Viața Medicală
Dr. Dan PEREŢIANU vineri, 22 iulie 2022

După vaccinarea cu a patra doză, creșterea nivelului de anticorpi antiproteină S este la fel de importantă ca la vaccinările precedente. Astfel, potenţiala protecţie faţă de boală este certificată.

Acum șase luni, am publicat în Viaţa Medicală (nr. 5/2022) modul în care evoluează titrul anticorpilor antiproteină S după cea de a treia vaccinare (booster): creșterea impresionantă la o lună (51.429 AU/ml) este urmată de scăderea la fel de impresionată la opt luni. Dar, important este că nivelul rămas la opt luni de la a treia doză este de cinci ori mai mare decât cel existent la opt luni de la rapel (a doua injectare) – 1.616 vs. 352 AU/ml.

De remarcat că între timp, la momentul nivelului de 5.634 AU/ml (adică la patru luni de la doza 3, vezi figura), pacientul investigat a fost în contact direct cu patru persoane din familie care au avut COVID (varianta Omicron). Testele antigen efectuate în această perioadă, dar mai ales nivelul de anticorpi dozat după două săptămâni, în scădere (4.464 AU/ml), arată că protecţia oferită de nivelul de anticorpi de la acel moment a fost extrem de bună. Persoana nu a avut boala după contactul cu bolnavii. Dacă ar fi fost bolnavă, nivelul de anticorpi ar fi trebuit să fie peste nivelul anterior – 5.634 –, și nu mai mic – 4.464!

Ulterior, injectarea unei a patra doze a condus la cea mai mare concentrare de anticorpi obţinută postvaccin – 57.685 AU/ml. De remarcat și faptul că la două săptămâni post-secondbooster, pacientul a intrat în contact direct cu un alt cunoscut care avea COVID (și care a strănutat la 1 metru distanţă, fără protecţia oferită de mască) și nu s-a îmbolnăvit.

Rămâne întrebarea: când este adecvat a se face a patra injecţie? Răspunsul ar putea fi: în funcţie de nivelul de anticorpi corelat cu nivelul de neutralizare. Observaţiile literaturii sugerează că, în sistemul AU/ml, nivelul de neutralizare pentru varianta Beta a fost 1.000, pentru Delta a fost 1.500, iar pentru Omicron pare a fi fost 2.000 AU/ml.

Semnificaţia personală obţinută după aceste analize repetate de anticorpi este că nivelul de 5.000 AU/ml de anticorpi antiproteină S este protector pentru varianta Omicron a SARS-CoV-2. Nu am date legate de nivelul minim de protecţie.

O altă observaţie, propusă și în articolul anterior, este că memoria imunologică este extrem de activă: în decurs de două săptămâni, nivelul de anticorpi crește semnificativ!

Pages from 3.164 - corectat Semnificația evoluției ac anti-covid după a 4-a doză EDit Mariana
1 = cu o zi înainte de vaccin (prima injecţie); 2 = cu o zi înainte de rapel (a doua injecţie); 3 = două săptămâni postrapel; 4 = cu o zi înainte de booster (a treia injecţie); 5 = la două săptămâni de la a treia injecţie; 6 = la zece zile după un contact cu patru pacienţi cu COVID (Omicron) și la patru luni de la booster; 7 = cu o zi înainte de a patra injecţie; 8 = la 15 zile de la al doilea booster.

 

 

Pereţianu D. Evoluţia titrurilor de anticorpi anti-COVID. Viaţa Medicală (Buc.), 2022, 34, 5 (1669): 12.

Bibliografie

Noa Eliakim-Raz, Yaara Leibovici-Weisman, Amos Stemmer, Asaf Ness, Muhammad Awwad, Nassem Ghantous, Salomon M. Stemmer. Antibody titers before and after a third dose of the SARS-CoV-2 BNT162b2 Vaccine in Adults Aged ≥60 Years. JAMA, Published online November 5, 2021. doi:10.1001/jama.2021.19885.

Etichete: al doilea booster doza patru vaccin COVID

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC