Newsflash
OPINII

Exportul de asistenți medicali

de Cristina IORGA - apr. 15 2016
Exportul de asistenți medicali
     Schimbările societății contemporane au un impact major asupra tinerilor care activează în toate domeniile. Aceștia sunt nevoiți să se adapteze continuu și să opteze atent pentru specializări pe care le consideră oportune la un moment dat. Cererea din ce în ce mai mare de cadre medicale dornice să lucreze în sistemul sanitar occidental atrage după sine înscrierea absolvenților din învățământul liceal în învățământul postliceal sanitar.
     În acest articol dorim să analizăm inserția pe piața forței de muncă a absolvenților din învățământul postliceal sanitar. Cercetarea pe care am realizat-o este structurată în două părți. Prima parte evidențiază inserția absolvenților școlii postliceale sanitare pe piața muncii în perioada 2007–2014, iar cea de-a doua parte analizează dorința de angajare a tinerilor absolvenți.
     Cercetarea a fost făcută pe baza studierii documentelor din cadrul unei școli postliceale sanitare din județul Prahova, unde au fost aplicate chestionare unui număr de 60 de elevi din anul III la specializarea asistent medical generalist. Elevii au furnizat, pe un chestionar cu 16 întrebări cu variante multiple de răspuns, date cu privire la dorința de angajare în domeniul în care s-au pregătit. Chestionarul a avut drept obiective: investigarea intereselor profesionale ale viitorilor asistenți medicali generaliști, investigarea opiniei elevilor privind perspectivele de inserție profesională, identificarea și evaluarea unor cauze care împiedică inserția profesională a absolvenților.
     Evidența inserției absolvenților pe piața muncii, în cadrul instituției postliceale sanitare a fost realizată de comisia pentru monitorizare și încadrare în activitate a absolvenților, în baza culegerii informațiilor de la absolvenți și de la instituțiile sanitare în care aceștia își desfășoară activitatea.
     În urma cercetării, am observat că domeniul sanitar este de maxim interes, atât pentru angajatorii români, cât și pentru cei străini. Am remarcat, de asemenea, dorința din ce în ce mai mare a tinerilor absolvenți de a părăsi țara de origine. Acest ultim fapt are un impact pozitiv pentru economia țării (crescând veniturile din surse externe), dar unul negativ pentru sistemul sanitar din România (scade numărul cadrelor medicale).
     Încadrarea în activitate a absolvenților școlii postliceale sanitare pe care am analizat-o fluctuează de la un an la altul. În anul 2010, procentul angajărilor acestora în domeniul sanitar a crescut considerabil până la 93,5%, apoi a existat un procent de încadrare mai mic, aproximativ constant (în jur de 80%), în perioada imediat următoare.
     Din documentele școlare, am identificat că majoritatea asistenților medicali generaliști au optat pentru angajare în sistemul sanitar românesc în perioada 2007–2008, procentul fiind de 99,9%. Treptat însă, lucrurile au luat o ușoară întorsătură, astfel că numărul asistenților medicali generaliști care au ales sistemul de sănătate occidental a fost în creștere în perioada 2012–2014.
     Din elevii școlii postliceale sanitare analizate, 87% doresc ca după finalizarea studiilor să se angajeze în domeniul sanitar, pe când 13% dintre aceștia și-au exprimat dorința de angajare în alte domenii precum: comerț, turism, imobiliare, învățământ și construcții; 56% din elevii chestionați doresc să profeseze în țară, marea majoritate a acestora dorind să rămână alături de familie și să se adapteze sistemului sanitar din România; 44% din respondenți își doresc să profeseze în străinătate, aceștia invocând condițiile adecvate de muncă, salariul în funcție de muncă prestată, training periodic, program flexibil și experiență într-un domeniu înalt dezvoltat.
     Elevii instituției de învățământ pe care am analizat-o doresc să lucreze atât pe baza unui contract de muncă permanent (59%), cât și pe baza unui contract de muncă temporar (41%). Din absolvenți, 52% utilizează internetul ca principală modalitate de căutare a unui loc de muncă, 22% își caută un loc de muncă prin contact direct cu angajatorii din străinătate și 18% prin angajator pentru un transfer în străinătate. Alte modalități folosite de elevi pentru căutarea unui loc de muncă sunt contactul direct cu prietenii, familia și prin intermediul ziarelor.
     Sistemul medical rămâne pentru fiecare societate un domeniu de maximă importanță, astfel că marea majoritate a persoanelor care aleg învățământul postliceal sanitar sunt încadrate în activitate la scurt timp după absolvire. Documentele analizate în cadrul școlii postliceale sanitare din Prahova confirmă inserția pe piața forței de muncă a tinerilor absolvenți, într-un procent de peste 80%. Tot în aceste documente putem observa dorința tinerilor de a migra spre țările occidentale, în fiecare an numărul persoanelor care aleg să părăsească țara natală crescând considerabil (de la un singur asistent medical în anul 2007 la aproximativ 24 de asistenți în anul 2015, în cadrul instituției analizate).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe