Newsflash
OPINII

Extern la profesorul Tiberiu Spârchez

Extern la profesorul Tiberiu Spârchez
   Memorabilă a fost acea vară dintr-un ultim an al obsedantului deceniu, când un extern (prin concurs) s-a prezentat pentru un stagiu de şase luni la clinica condusă de Tiberiu Spârchez, gastroenterolog cu renume. Şeful clinicii l-a primit ca pe un coleg şi, cum majoritatea medicilor plecase în concediu, i-a încredinţat două saloane de câte şase paturi, în care îi revenea întreaga responsabilitate a actului medical. Vizitele la patul bolnavului, în care profesorul asculta cu atenţie şi bunăvoinţă rapoartele externului, aveau clipe de iluminare, îndrumările sale fiind momente de vârf ale formării profesionale a acestuia. Distanţa dintre maestru şi elev era anulată de primul, dar menţinută cu grijă de deferenţa celui de-al doilea. În anii care au urmat întâlnirii astrale a viitorului medic, evoluţia doctorului Tiberiu Spârchez, pe atunci conferenţiar, a avut o tra­iec­torie ascendentă. Cari­era didactică o începuse la Cluj, în 1929, când a fost numit asistent onorific la Clinica medicală, apoi suplinitor, provizoriu şi, în sfârşit, la 1 ianuarie 1932, asistent definitiv. Doi ani mai târziu, colaborează cu prof. dr. Iuliu Haţieganu şi prof. dr. Ion Goia la elaborarea Tratatului de semiologie şi patologie medicală, după care au studiat generaţii întregi de studenţi şi medici. În acest tratat inegalabil în acea perioadă, a redactat capitolele: „Sistemul nervos al vieţii vegetative“, „Gastroscopia“, „Rectoscopia“ şi „Paraziţii intestinali“. În perioada interbelică, efectuează mai multe specializări în străinătate şi începe să ţină lecţii de medicină internă în cadrul cursului profesorului Haţieganu. La 4 februarie 1941, este numit profesor suplinitor la Catedra de farmacologie şi terapeutică a Facultăţii de Farmacie din Cluj, aflată în refugiu la Sibiu, rămânând şi şef de lucrări onorific al Clinicii medicale.
   La 10 februarie 1942, se transferă la Spitalul „Mihai Ghica“ din Bucureşti (devenit ulterior „Vasile Roaită“, „Griviţa“, astăzi „Sf. Maria“), predând cursuri de medicină internă în calitate de şef de lucrări, la catedra condusă de prof. dr. Daniel Danielopolu. Titlul de conferenţiar i se conferă în 1950 şi, în această calitate, ţine cursuri de medicină internă studenţilor din anii IV şi V, la Facultatea de Pediatrie. Al doilea tratat medical important la a cărui redactare participă este cel editat în 1956 de prof. dr. Nicolae Gh. Lupu (capitolul „Stomacul“). Alt capitol – „Tuberculoza aparatului digestiv“ – este, de aseme­nea, publicat în volumul „Tuberculoza“, de către cel care înfiinţează cinci ani mai târziu Societatea de Gastroenterologie, fiind pri­mul ei preşedinte. Cursu­rile postuniversitare de specia­lizare în gastroenterologie îşi găsesc un cadru adecvat la Centrul de gastroenterologie de la Spitalul „Vasile Roaită“, mutat ulterior la Spitalul Fundeni, al cărui prim director a fost profesorul Tiberiu Spârchez, ales între timp şi membru corespondent al Academiei Române (21 martie 1963). Data încetării sale din viaţă a fost 4 iunie 1977.

   Cu câtva timp înaintea dezvelirii plăcii comemorative, pe imo­bilul din bd. Dacia nr. 42, la Bucureşti, un grup de concetăţeni din oraşul său natal, reuniţi în Fundaţia „Sf. Nicolae“, au editat cartea „Tiberiu Spârchez – în amintirea contemporanilor“. În acest cadru, numeroase personalităţi ale medicinii româneşti atestă valoarea ştiinţifică şi profesională a profesorului Tiberiu Spârchez. Printre acestea, prof. dr. Iuliu Haţieganu, prof. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, acad. Nicolae Cajal, prof. dr. Dumitru Dumitraşcu, prof. dr. Dan Enăchescu, prof. dr. Ion Gherman, prof. dr. Viorel Gligore, prof. asoc. dr. Gheorghe Jovin, prof. dr. Alexandru Oproiu şi mulţi alţii.

 

Dr. Al. I. TRIFAN

 

Omagiu meritat

 

    În faţa imobilului din bd. Dacia nr. 42, în care a locuit timp de 37 de ani profesorul Tiberiu Spârchez (1899–1977), în noiembrie trecut a fost dezvelită o placă memorială, în prezenţa dnei dr. fiz. Măriuca Haiduc, fiica acestuia, a membrilor familiei, a prietenilor şi admiratorilor, dar şi a concitadinilor, vrednicii reprezentanţi ai Fundaţiei „Sf. Nicolae“ din Zărneşti, oraşul său natal. A urmat un serviciu religios de pomenire, la 35 de ani de la trecerea sa în veşnicie, petrecută la 4 iunie 1977, la Spitalul Clinic Fundeni, în Centrul de gastroenterologie – instituţie la a cărei înfiinţare a contribuit.
   Ceremonialul închinat memoriei omului de ştiinţă Tiberiu Spârchez, medic umanist, cadru didactic şi pedagog strălucit, s-a adăugat altor acţiuni organizate de sus-menţionata fundaţie: un simpozion la spitalul din Zărneşti, care-i poartă numele, şi refacerea bustului din faţa unităţii sanitare.
  Cu aceeaşi devoţiune, urmaşii îndatoritori (colaboratori, pacienţi, prieteni şi membri ai familiei) au contribuit la apariţia primului volum ergo-biografic (Editura Anima, 1997). La evenimentul din bd. Dacia au fost dăruite câteva zeci de exemplare din a doua ediţie: „Tiberiu Spârchez – în amintirea contemporanilor“, apărută la Editura Garofiţa Pietrei Craiului Zărneşti. Volumul oferă 54 de restituiri biografice, prin care se conturează profilul nobil al unui slujitor dăruit apărării vieţii şi sănătăţii semenilor săi.

 

Antoaneta LUCAŞCIUC

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe