Newsflash
OPINII

Fantoma viitorului

de Dr. Sorina VASILE - mai 16 2012
Fantoma viitorului
     În lume, dinamica disciplinelor din ultimii ani (inclusiv a celor considerate „tradiţionale“, cum sunt cele umaniste) a dus la iniţierea de cercetări inter- şi multidisciplinare laborioase. Un astfel de exemplu îl reprezintă şi noile discipline care au primit, generic, numele de „Medical Humanities“, aflate la confluenţa medicinii şi biologiei cu ştiinţele umaniste. Este vorba de un câmp comun al disciplinelor umaniste (literatură, filosofie, etică, istorie, religie), al ştiinţelor sociale (antropologie, studii culturale, psihologie, sociologie) şi al artelor (literatură, teatru, film, arte vizuale), cu influenţa şi aplicaţiile lor în practica medicală.
     Organismele de acreditare a revistelor ştiinţifice internaţionale s-au adaptat şi au creat categorii aparte pentru acest tip de publicaţii. Spre exemplu, în respectata bază de date Scopus, multidisciplinaritatea se află pe primul loc în formularul de aplicaţie pentru acreditare. La Thomson Reuters (ISI) a fost creată o categorie aparte pentru acest tip de publicaţii, numită de ei „Humanities, Multidisciplinary“, iar European Science Foundation susţine cercetări mono- şi multidisciplinare în cadrul disciplinei „Humanities“, căutând metodologii şi practici cât mai bune pentru integrarea cercetărilor umaniste în activităţi ce duc la o mai bună comprehensiune.
     În tot acest timp, o revistă multidisciplinară românească – Philobiblon, Transylvanian Journal of Multidisciplinary Research in Humanities – a fost obligată ca, pentru acreditarea la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), să aplice la şapte discipline diferite, ca apoi să fie acreditată la toate cele şapte (!), în categoria B. Redactorul şef al acestei publicaţii ştiinţifice, dl conf. univ. Király V. István, de la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca, totodată şi organizatorul Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală (în parteneriat cu UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca), a publicat, săptămâna trecută, o scrisoare deschisă către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în care protestează împotriva modu­lui în care se face acre­ditarea revis­telor ştiinţifice din domeniile umaniste în România.
     „Mecanic şi abuziv, CNCS a preluat, pentru clasificarea publi­caţiilor periodice şi a editurilor, «categorisirile» şi criteriile ela­borate pentru alte scopuri. S-au creat astfel situaţii extrem de complicate, impracticabile şi dăunătoare pentru multe reviste ştiinţifice din ţară, unele cu tradiţii redutabile“, scrie conferenţiarul Király. Dsa le propune celor de la CNCS completarea „domeniilor“ existente cu unul „Multidisciplinar“: „Nu există niciun argument raţional pentru care această posibilitate – extrem de pretenţioasă şi valoroasă – să nu fie luată în considerare şi să fie omisă (…), descurajând şi discriminând astfel cercetările de acest gen!“.
     Luând locul defunctului Consiliu Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS), în urma restructurării agenţiilor bugetare, „noul“ Consiliu a preluat şi metodele discutabile utilizabile de antecesori, de a încerca să cuantifice aproape „inginereşte“ revistele academice, unele dintre ele lipsite de relevanţă şi indexate în baze de date internaţionale de-a dreptul obscure, în vreme ce altele au un real potenţial de dezvoltare. Este necesar ca acreditarea publicaţiilor academice să se facă după reguli ancorate în prezent, dar cu ochii deschişi larg către viitor, şi nu către un trecut care nu a făcut cercetării ştiinţifice din România decât deservicii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe