Newsflash
OPINII

Fluieratul în pustiu

Fluieratul în pustiu
     În niciun alt cabinet nu au fost schimbați miniștrii sănătății așa de repede ca în cel condus de Dacian Cioloș și este posibil ca România să fi bifat un alt record nelucrativ. În niciun alt mandat, un guvern – fie el și de tehnocrați „numiți la presiunea străzii“ – nu a luat la cunoștință de atâtea scandaluri de corupție la nivel înalt cu resursele netransparente ce formează bugetul sănătății. Consecințele sunt imprevizibile și nu se știe dacă sistemul de sănătate se va scufunda și mai mult în nisipurile mișcătoare ale birocrației și corupției sau dacă, de această dată, se va întâmpla cu adevărat ceva de bine, o schimbare cât de mică care să aprindă flacăra speranței.
     Deocamdată, „bătălia“ se dă la DNA, în spatele ușilor închise, și pe rețelele de socializare, unde abundă postările de indignare și (dez)informări din toate taberele. Tot pe Facebook a înțeles și primul ministru că este bine să răspundă provocărilor celor care cred că a venit momentul să spună ceva după ce până acum au stat cu capul plecat de frică să nu le fie tăiat de sabia vreunui manager. Așa se explică postarea primul ministru la provocarea unui chirurg care cu „Hai să facem grevă, vă garantez că obținem cât vrem“ și cu „odată cu salariile dorite, va trebui să fim corecți, să nu mai luăm șpagă, să renunțăm la dreptul nostru de a fi discreționari în relația cu pacientul, să renunțăm la privilegii“ crede că în această ordine se poate reforma sistemul. Mesajul de răspuns al premierului este cu bătaie lungă și face apel la implicarea celor „onești“ pentru a vindeca sistemul de sănătate, a genera și sprijini soluții de îmbunătățire, inclusiv legislative.
     Metaforic vorbind, printre bolile cronice ale românilor se numără și sindromul de „neimplicare“ (nepăsare) și sindromul „piramidal“. Declarativ se dorește schimbarea, cu toții vrem salarii și bunăstare ca în Vest, dar, când vine vorba să facem și ce se mai face prin Occident, cum ar fi să ne schimbam mentalitățile, privim de pe margine, ne retragem și spunem: „noi nu ne vindem (țara), lasă să fie la ei acolo, noi aici suntem în România, unde este altfel, nu primim lecții, noi știm mai bine, nimeni nu cunoaște realitățile mai bine decât noi, cei care am rămas, e treaba guvernului, a ministerului, a conducerii să facă ceva“.
     Afacerea dezinfectanților ar putea fi considerată un exemplu de neimplicare (nepăsare?) a corpului medical? Probabil că lumea se aștepta ca descoperirea produselor neconforme să fi fost sesizată în primul rând de cei care le folosesc, adică de medici, asistenți medicali și îngrijitori, și nu de jurnaliști. În alte sisteme de sănătate, corpul medical dintr-un spital în care este mizerie și infecțiile abundă ar fi tras un semnal de alarmă, ar fi sesizat în primul rând managerii și apoi inspecția, ar fi constituit un grup de lucru și ar fi cerut verificarea implementării și respectării protocoalelor de curățenie, a produselor folosite, ar fi inițiat un studiu, ar fi făcut ceva. Altceva decât să tacă, să plece capul sau să salte din umeri și să întoarcă spatele – „nu este treaba mea, eu sunt medic, nu sunt (suficient de bine) plătit“.
     Aici deschid o paranteză. Am, în România, o casă la țară, nu departe de un mare oraș, și de câteva ori pe an facem curățenie și îngrijim grădina. Anul acesta am decis să punem (din nou) flori la stradă, cu toate că am fost de la început sfătuiți să nu o facem, că vor fi repede mâncate de „orătăniile“ lăsate libere sau de animalele care se întorc seara de la păscut. Când m-a văzut cu sapa în mână, o femeie care trecea pe drum mi-a zis plină de mirare: „Maică, dumneata am auzit că ești doctor, iar doctorii nu dau cu sapa, chiar n-ai găsit pe nimeni să te ajute? Fetele mele, când vin de la oraș, nu pun mâna pe nimic, darămite să dea cu sapa“. I-am răspuns că adusesem și pe cineva ca să ne ajute, dar că prefer să fac eu curat la poartă și să semăn florile. Din curiozitate, am întrebat mai târziu o vecină ce profesie au fetele ei și mi-a spus că sunt îngrijitoare la spitalul județean. N-a mai trecut mult timp și la televizor au apărut primele știri despre calitatea unor dezinfectante folosite ani la rând în mai toate spitalele din țară. Scandalul biocidelor diluate s-a amplificat, principalul vinovat a decedat și încă nu se știe cui revine până la urmă responsabilitatea pentru eventualele victime, aspect presupus dar greu de obiectivat.
     La întrebarea ce fac acum medicii, în plină criză a dezinfectanților, a răspuns într-un interviu televizat președintele Alianței Medicilor: „Medicii din spitale se simt vulnerabili în fața conducerii spitalului, în fața șefilor de secție“. În realitate printre cei din „conducere“ sunt și medici și în spitale medicii comunică, se colaborează și se lucrează în echipă. Sau așa ar fi normal.
     Între timp, „conspirația dezinfectanților“ a diluat și mai mult încrederea populației în sistemul sanitar și în capacitatea lui de a se redresa vreodată. Poate de aceea, în mesajul de pe Facebook, premierul îndeamnă medicii să nu mai stea pe margine și să facă ceva concret, să nu mai aștepte „soluții“ de la vârful piramidei, ci să le propună ei înșiși. Soluții, aș adăuga eu, nediluate și suficient de concentrate încât să grăbească vindecarea sistemului. Dând dovadă de sportivitate, Dacian Cioloș postează și un text între ghilimele despre faptul că nu va putea face mai nimic în timpul mandatului actual și nu ezită să arunce mingea înapoi în curtea profesioniștilor din sănătate, cu speranța că o va prinde cineva și nu va cădea pe un teren pustiit, plin de gropi, gunoaie și buruieni, abandonat de ani de zile de jucători, inclusiv de cei onești, așa cum se prefigurează în prezent.
     Mesajul premierului este și un avertisment subtil la adresa fluieratului (în pustiu?) de pe Facebook și nu numai. Dacă doar jumătate din timpul acordat postărilor pe rețele sociale ar fi convertit în timp de lucru în grup pentru a rezolva o problemă cât de mică la locul de muncă... Să lăsăm loc liber imaginației despre ce s-ar putea realiza dacă ne-am încăpățâna să punem în fiecare an flori la poartă, poate până la urmă se vor sătura și gâștele și caprele să le mai mănânce.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe