Newsflash
OPINII

Fotografierea pacientului

de Drd. Rareș Voroneanu - iul. 30 2021
Fotografierea pacientului

Deseori, observăm medici care fotografiază pacienţi în incinta spitalului.

O problemă ce a stârnit uneori chiar discuţii în presă și întrebări de genul: „Cu ce drept mă fotografiezi?”. Ei bine, întrebarea persoanei care apelează la serviciile medicale are un fundament juridic.
photoFotografierea presupune stocarea unei imagini pe un dispozitiv (de cele mai multe ori electronic). În mod teoretic, instalarea unor camere video în unităţile spitalicești e permisă doar pe căile de acces ale instituţiei, rolul acestora fiind acela de a asigura paza clădirii. Și totuși, au existat situaţii în care în pandemie au fost puse camere de supraveghere chiar în saloane, lucru ce trebuie evitat, fără o informare prealabilă și fără un consimţământ din partea pacientului.
Dar, revenind la problema noastră, trebuie să reţinem faptul că ne este interzis să filmăm sau să fotografiem un pacient ce se află în spital. Totuși, pentru ca acest lucru să poată fi realizat, trebuie, așa cum am spus, să obţinem un consimţământ al pacientului; acesta poate fi dat și de reprezentatul legal, în situaţia în care avem de-a face cu un pacient cu probleme psihice grave, un minor etc. Mai avem și posibilitatea de a blura faţa celor aflaţi în incinta spitalicească, nefiind astfel necesar un acord pentru publicarea imaginilor.
Există, conform Legii numărul 46/2003 privind reforma în domeniul sănătăţii, și o altă situaţie în care pacientul poate fi fotografiat: atunci când imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului, evitându-se în acest fel o culpă medicală. Ne referim la acele ipoteze în care tratamentul este unul greu de administrat, atunci când tratamentul poate lăsa urme vizibile pe corpul individului și așa mai departe.
Ce facem însă atunci când pacientul care, având urme vizibile de violenţă pe corp, acuză medicii de faptul că aceștia l-au agresat fizic? Situaţia este una delicată: personal, recomand ca fiecare urmă de violenţă aflată pe corp să fie consemnată, fapt ce ar trebui realizat în prezenţa mai multor medici. Da, este greu de crezut faptul că instanţa de judecată va da crezare unor astfel de susţineri, dar pentru siguranţa tuturor, vă îndemnăm să respectaţi recomandările de mai sus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe