Newsflash
OPINII

Frica trece pe măsură ce exersezi

de Dr. Ştefan GUTUE - iul. 1 2016
Frica trece pe măsură ce exersezi
     Acest text este dedicat studenților și rezidenților care ajung la momentul pregătirii unei prezentări științifice pentru simpozioane sau congrese, naționale sau internaționale. Voi împărtăși experiența și lecțiile învățate de-a lungul timpului în acest domeniu, pentru care am vărsat grame întregi de adrenalină în circulația sistemică.
     Mă consider a fi un exemplu nefericit când vine vorba de vorbitul în public. Am tone de emoții, frici complet nejustificate, mintea îmi paralizează și de multe ori când știu că urmează să vorbesc în public pierd nopțile din cauza grijilor. Problema asta m-a bântuit mult timp. În majoritatea cazurilor am dat bir cu fugiții, pasând sarcina altcuiva sau pur și simplu refuzând oportunitatea. Îi spun oportunitate fiindcă un discurs reușit în public îți aduce multe beneficii, plecând de la câștigarea unor fani, a unor oameni care aderă la ideile, propunerile tale și mergând până la satisfacția personală.
     „Am făcut-o și pe asta, am reușit!“, ar putea spune fiecare din noi după ce își învinge teama și este aplaudat de public. Când trebuie să prezinți o lucrare la congrese, stresul poate fi copleșitor. În sală sunt atâtea personalități din aria ta de specializare, încât te gândești că dacă ar vrea, te-ar putea îngropa în orice moment cu vreo întrebare. Însă nu trebuie să disperi. În 99% din cazuri, publicul vrea că tu să faci o prezentare frumoasă, astfel încât timpul petrecut de ei urmărindu-te să nu fie irosit. O prezentare făcută cu pasiune, în care îți pui sufletul și munca, va ajunge la sufletul celor care te urmăresc, chiar dacă nu este neapărat un subiect de interes maxim pentru ei.
     Trebuie să realizezi că frica nu ajută la nimic. Să stai să te gândești la toate lucrurile care pot merge prost, la toate scenariile în care vei fi făcut de râs și pus în dificultate, nu ajută prea mult. Este mai productiv să înlocuiești acest timp cu munca efectivă la prezentarea pe care o ai de făcut. Munca are efectul miraculos de a disipa toate temerile, sau măcar de a le reduce. Când te concentrezi la structurarea și închegarea prezentării, ai mai puțin timp pentru a-ți face griji. Deci, apucă-te de treabă, începe de oriunde, numai începe!
     Trebuie să știi cât se poate de bine subiectul despre care vorbești. Aceasta e o condiție sine qua non, altfel nu vei fi credibil. Știu, este greu să vorbești despre un subiect medical în care majoritatea medicilor din sală au de departe mai multă experiență decât toți anii de facultate și rezidențiat puși la un loc, însă și ei sunt conștienți de acest amănunt. Așa că luați-o ușor și documentați-vă cât puteți în timpul avut până la prezentare. Nu fiți perfecționiști și nu încercați să citiți totul despre patologia respectivă, ci numai ce este direct legat de subiectul vostru. Atenție mare, nu folosiți formulări sau date despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate sau pe care nu le-ați verificat suficient. În aceeași măsură, nu folosiți cuvinte a căror semnificație nu o cunoașteți.
     Nu tergiversați începerea muncii pentru prezentare. Apucați-vă de prezentare cât mai repede. Cu cât veți munci mai multe zile, cu atât veți stăpâni mai bine subiectul despre care aveți de vorbit, și mai ales emoțiile, căci ele sunt cele care vă vor consuma. Așa cum de fiecare dată când începe un stagiu nou aveți nevoie de timp să vă acomodați cu terminologia, cu înțelegerea clară și profundă a unor termeni medicali și semnificația lor, la fel se întâmplă și în cazul unei prezentări. Aveți nevoie de puțin timp pentru a vă intra în rol și a vă stăpâni un pic noțiunile.
     Un alt lucru pe care trebuie să îl faceți este să exersați. Singuri, în fața unei oglinzi sau în fața câtorva scaune goale pe care vă puteți imagina că stau anumiți oameni, cu sau fără să vă înregistrați audio și video. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.
     În privința prezentărilor în powerpoint, limitați-vă la una-două idei pentru fiecare slide și nu umpleți tot spațiul cu text. Dacă scrieți prea mult într-un slide, fie veți plictisi auditoriul, fie cei care vă urmăresc vor citi înaintea voastră totul și nu vor mai fi atenți la ce spuneți voi. În plus, să nu uitați că dacă citiți de pe slide-uri, totul se transformă într-un concurs între voi și auditoriu.
     Indiferent de trucurile pe care le utilizați, cheia succesului vorbirii în public rămâne exercițiul. Sigur, ideal este să participați la un curs de vorbit în public și să aveți un trainer, dar de cele mai multe ori, astfel de cursuri sunt foarte scumpe și pe lângă ideile pe care le puteți regăsi în cărți, munca o veți face tot voi.
     Vă recomand două cărți foarte utile, cu multe sfaturi de bun-simț care pot fi aplicate cu ușurință în viața reală. Prima este „Cum să vorbim în public“, de Dale Carnegie. Printre multe sfaturi utile, ceea ce te învață această carte este importanța de a fi tu însuți atunci când vorbești despre ceva. Oamenii simt când încerci să fii altcineva, iar dacă nu ești un actor înnăscut, nu o să îți iasă figura și nu vei fi credibil. Așa că fii natural și vei fi surprins câți oameni te plac așa cum ești.
     A doua carte este „Confesiunile unui vorbitor public“, de Scott Berkun, care conține o mulțime de sfaturi utile, este scrisă pe un ton extrem de sincer și este o lectură foarte plăcută. De aici am învățat multe trucuri utile pentru pregătirea unui discurs, dar și că cel mai important lucru este să exersezi, fiindcă absolut nimic nu poate înlocui munca.
     În concluzie, nu pot să spun decât că lucrurile bune se află mereu de cealaltă parte a fricii. Până să ajung să public cartea mea, nu eram deloc interesat să vorbesc la tv, radio sau în public. Și acum am emoții de fiecare dată, însă continuu să exersez și frica scade în proporții. Ai încredere în tine!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe