Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Gândul meu la început de an

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 11 ianuarie 2019

Distanţa luată de „reţeaua de socializare” vreme de – iacătă, în curând – două luni mi-a prile­juit câteva „dulci” constatări. Triste, majoritatea.

Prima dintre constatări este că, statistic, de la un număr încolo de „prieteni”, devine teribil de repetitivă. Cu ocazia faimoaselor sărbători (două la număr, Crăciunul și Noul An), am primit tone de maculatură virtuală. Oameni plictisiţi, dornici de contact, leneși de algoritm, pentru care spaima telurică definitivă este că, în pofida ditai bulei, vor fi singuri, uitaţi și oubliabili. Și-apoi eternii răspândaci de urări, dorinţe, videoclipuri simpatice, fără doar și poate convinși că doar ei vor fi cei care au optat pentru un astfel de mijloc.
Și, în același timp, niciun telefon, niciun contact uman dincolo de cercul restrâns. Trebuie spus, cercul restrâns se adună din ce în ce mai mult, prefigurează o vreme viitoare a copiilor noștri când nici măcar travaliul de-a trimite nu va mai fi demn de-un dus către sfârșit. Acest narcotic global al umanităţii, după zece ani de prosperitate, începe să macereze.
La fel zemuiește treptat și importanţa informaţiilor împrăștiate de aspersoarele virtuale, printre care, fără vreo rușine anume, mă număr. Da, scriu și am să continui să scriu, convins de fapt de futilitatea efortului. Nici măcar un moment, când m-am gândit că astfel poţi educa, nu și-a atins fruiţia. Și-atunci cum să educi? Acesta e gândul meu, la început de 2019.
Cum să educi? Pentru că, umblat recent prin mai multe spitale ale metropolei, m-am înspăimântat de prezenţa absenţei educaţionale. Oamenii și-au pierdut nu doar omenia, ci și spiritul sfânt al igienei. O mai regăsești, culmea, la păstrătorii mâinilor bătătorite, bine frecate cu săpun pe lângă calus și cuticulă. Dar, în rest, păstoresc murdăria și indiferenţa. Rapsozii mopului îngână într-o doară, în timp ce doctorii își mai cumpără un set de halate, făcute croi, și-și mângâie lasciv telefonul mobil, cloaca tuturor bacteriilor de ne mândrim cu ele prin Occident, în drum spre vizită.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.