Newsflash
OPINII

Gânduri la început de an

Gânduri la început de an

Cum merge treaba în stomatologie? Iată o întrebare care îi preocupă pe cei interesați. Și ar cam trebui să fim toți interesați: medici stomatologi, autorități de stat legislative și executive, asociații profesionale, pacienți.

Se produc schimbări importante în domeniu și acest lucru este reflectat de reacția și atitudinea personalului medical care lucrează în piața de servicii medicale stomatologice.

dentist

Recent, a fost scos la concurs un post de medic stomatolog la un cabinet școlar. Cine vrea să facă stomatologie în sistem bugetar? Foarte mulți medici și-au declarat interesul. La acel post s-au înscris opt candidați! Atâția candidați erau cândva pe un loc la facultățile de stomatologie. Acum, la admiterea la facultățile de medicină dentară sunt înregistrați abia vreo doi candidați pentru un loc.

Dintre medicii interesați de acel post scos la concurs în sistemul de salarizare bugetar, opt au ajuns să-și depună dosarele pentru a intra în concurs. Candidații proveneau în primul rând din cabinetele dentare private, dar și din mediul universitar. Ce îl poate determina pe un medic stomatolog dintr-un cabinet privat să renunțe la „caracterul liberal” al profesiei sale și aleagă un post în sistemul bugetar?

Ce îl poate determina pe un cadru didactic universitar să renunțe la postul de asistent universitar în favoarea unui post de medic școlar? Oare activitatea specifică și cu caracter profilactic a unui medic stomatolog școlar a devenit atât de atractivă? Sau, poate, lucrurile merg prost în mediul privat? Ori venitul lunar garantat cu avantajele contribuțiilor la sistemul de asigurări sociale să fie atracția? De fapt, este câte puțin din fiecare.

Politicile de sănătate pentru domeniul medicinei dentare nu au fost totdeauna bune și nu sunt ceea ce trebuie. Nu sunt bune nici pentru medici, nici pentru pacienți. Medicina dentară a fost nevoită să se privatizeze, dar condițiile în care s-a realizat acest lucru erau vitrege. Nu au fost acordate niciodată facilități fiscale sau de altă natură la deschiderea unui cabinet dentar și nu există nici acum.

Finanțarea serviciilor de medicină dentară în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate este precară. De 30 de ani nu mai există niciun program național de sănătate orală. Starea de sănătate orală a populației este cea mai proastă din Uniunea Europeană, iar accesibilitatea la servicii stomatologice este imposibilă sau extrem de limitată pentru un segment important al populației. În statisticile internaționale, adesea nu există date despre România, pentru că nu are cine să le furnizeze. Lucruri bune s-au întâmplat în medicina dentară, dar mai sunt multe de făcut.

La început de an și în contextul unor schimbări politice, reiterăm nevoile stringente ale stomatologiei pentru a revitaliza sistemul privat al cabinetelor dentare și activitatea medicilor stomatologi în avantajul și câștigul populației. Medicii stomatologi trebuie încurajați să investească în sistemul privat al cabinetelor dentare spre folosul lor și al pacienților.

Dorim și este necesară materializarea măsurilor de dezvoltare a accesibilității populației la servicii stomatologice într-un mod mai echilibrat decât acum. Este nevoie de transpunerea în practică a măsurilor convenite prin consultări și negocieri cu autoritățile competente. De asemenea, formarea medicilor stomatologi trebuie să fie făcută cu asigurarea accesului studenților la pacienți și la actul medical, așa cum este prevăzut în legislația în vigoare.


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe