Newsflash
OPINII

Generația mileniului la Cluj

de Demostene ŞOFRON - apr. 27 2018
Generația mileniului la Cluj
    Cine sunt membrii Generației mileniului? Vor să fie regizorii propriilor lor filme, nu doar actori în filmele altora. Își doresc să-i inspire și pe alții să urmeze aceeași cale. Acesta este motivul pentru care au pus bazele unei comunități științifice formată numai din tineri, una inovatoare, în care se lucrează împreună, și care se dezvoltă de la un an la altul pe verticală. Și-au luat viața în propriile mâini, pentru că la baza demersului lor stau pasiunea, dăruirea, înțelegerea, compasiunea și dorința de a face bine. Aceasta este „Generația mileniului”, prezentă și doritoare să facă din lume un loc mai bun, mai primitor, cald, plăcut, curat și, cu siguranță, mai sănătos. Călătoria lor este una inițiatică. Țintele sunt extrem de ambițioase, ele vizând educația personală și nu numai, colaborarea și interrelaționarea profesională cu colegii din țară și de peste hotare, crearea de punți de legătură între generația lor cu altele și, nu în ultimul rând, promovarea progresului tehnologic prin diseminarea celor mai noi și mai importante descoperiri din domeniul medical și din cele anexe.
În Aula Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a avut loc, pe parcursul a două zile (21–22 aprilie), a cincea ediție a conferinței „HEART 2018 – Healthcare, Education and Research Talks”, intitulată sugestiv: „Millennials on Call”. Printre invitați au fost: profesorul Marjolein Van Egmond (Olanda), care a vorbit despre imunoglobulină; dr. Nicolae-Iordache Iordache (România), cu tema „Pre­gă­tește-te să devii mai întâi om, apoi doctor”, și prof. dr. Ihsan Solaroglu (Turcia), cu subiectul „Rezecția ghidată a tumorilor prin fluorescență”.
    De asemenea, Martin Inderbitzin (Elveția) a repus pe tapet o temă pe cât de veche, pe atât de actuală: „Viața este o poveste. Care este a ta?”. Prof. dr. Nigel Davies (Marea Britanie) a abordat într-un stil personal și original o temă inedită, intitulată: „Dacă o iei spre Marte, ce s-ar putea întâmpla ochilor tăi?”. Au mai susținut lucrări: Fabien Wagner (Elveția) – „De la paralizie din nou pe picioarele noastre”, Philip Choban (CEO TeleMedEuropa) – „Îngrijirea centrată pe pacient”, Gernot Gromer (director Austrian Space Forum) – „Provocările medicale ale unei expediții pe Marte”. Dr. Bogdan Florea și dr. Dana Bartoș, ambii din Cluj-Napoca, au vorbit despre progresele lucrului în echipă – muncă grea, minți deschise, sacrificiu.
    Despre conferințele HEART am stat de vorbă cu Teodora Frățilă (studentă anul IV la UMF „Iuliu Hațieganu”, coordonatoarea ediției din 2017). „Suntem cu toții studenți ai UMF-ului clujean, medicină generală, suntem o echipă, suntem o familie numeroasă, circa o sută de studenți angrenați în organizarea ediției 2018”, spunea studenta. Ediția din acest an, adaugă aceasta, abordează „generația noastră, o generație dornică să evolueze, să modeleze viitorul medicinei, modul în care medicul se integrează în societate, modul în care schimbările tehnologice din domeniul nostru și din cele conexe ne ajută în demersul nostru profesional”.
    Pretențiile organizatorilor sunt tot mai mari, cresc de la o zi la alta, au idei, au inițiative, pe care sunt convinși că mai devreme sau mai târziu „vom reuși să le punem în practică, fiecare în specialitatea aleasă”. Ce vor să schimbe în bine? „În primul rând (...), discutăm modul în care ne raportăm la pacienți, cum privim profesia de medic și ce așteptăm de la ea și de la viitorii pacienți, discutăm despre cum suntem văzuți de pacienți. Suntem generația care cutreieră lumea, care se informează și este informată, care dorește să realizeze mai mult și mai multe în profesie, suntem generația pentru care contează comunicarea. Mulți colegi de-ai noștri aleg să plece și să lucreze peste hotare. Trebuie să existe motivații ale plecării, la fel cum trebuie să existe și motivații pentru rămânerea în țară și de a îmbunătăți cele existente deja”, explică Teodora Frățilă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe