Newsflash
OPINII

Generaţia responsabilă

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - dec. 4 2013
Generaţia responsabilă
   Şi anul acesta a continuat exodul medicilor din România. Pribegii de sorginte socială se adună la târgurile de joburi, mânaţi de perspectiva unui venit decent şi a exercitării profesiei departe de un sistem anchilozat.
   Cu toate acestea, un fapt surprinzător la prima vedere a fost concurenţa mare la concursul de intrare în rezidenţiatul din acest an. Majoritatea candidaţilor a fost reprezentată de cei care au ieşit de pe băncile universităţilor în această toamnă. O generaţie care a demonstrat că ştie să spere. O generaţie care înţelege că rezidentul nu este o entitate neclară între student şi medic. O generaţie care nu vrea să plimbe un halat sau să sprijine holurile clinicilor, care refuză să caute vinovaţi. O generaţie care speră şi aşteaptă dacă nu soluţii, măcar o schimbare de atitudine.
   De unde pot veni soluţiile? De la noi, cei care ne desfăşurăm activitatea în acest sistem. Avem o şansă istorică, dar şi o obligaţie morală faţă de aceşti tineri. Avem nevoie de ei, de aceşti colegi care ne-au demonstrat că, în ciuda vârstei, au devenit responsabili nu doar faţă de ei înşişi, ci şi faţă de corpul profesional.
   Desigur, coordonatorii şi îndrumătorii de rezidenţiat nu pot să ofere acestor tineri venituri mai mari. Dar ceea ce pot face e să-i implice, să le arate că este nevoie de ei şi că e nevoie de oameni care vor să schimbe un sistem ce seamănă mai degrabă cu o anchiloză dento-alveolară. Au dovedit că au putere de muncă şi sunt capabili de efort, că îşi doresc să evolueze. Au un potenţial fantastic care trebuie canalizat spre performanţă. Avem responsabilitatea ca această generaţie de rezidenţi să nu fie una irosită, ea poate aduce în prim-plan profesionişti adevăraţi.
   Spuneam că avem şi o datorie morală, de a-i proteja pe aceşti tineri de oportunişti, de aceia care aleg căi mai uşoare şi mai lipsite de riscuri pentru a accede în pregătirea prin rezidenţiat. Sunt acei câţiva confraţi care susţin concursul de intrare în rezidenţiat într-un centru cu concurenţă redusă şi care solicită ulterior pe baza unor „motive întemeiate“ detaşarea într-un alt centru de pregătire, unde concurenţa a fost mult mai mare. Dincolo de lipsa de respect faţă de colegi şi faţă de universitatea unde au susţinut concursul, această atitudine trădează ceva mult mai grav: lipsa de responsabilitate, calitate obligatorie pentru un viitor specialist. În acelaşi timp, CMDR, împreună cu organismele abilitate, ar trebui să-şi pună serios problema numărului disproporţionat de locuri scoase la concursul de rezidenţiat, care depăşeşte şi anul acesta capacitatea reală de absorbţie a universităţilor atât în ce priveşte platoul tehnic, cât şi resursele umane ale facultăţilor de Medicină dentară.
   Anul 2013 va rămâne un reper important în evoluţia profesiei noastre, prin această generaţie care a ales responsabilitatea. Asta le-o datorăm lor – celor care au ales calea grea, celor care au conştientizat că trebuie să fii foarte bun în ceea ce faci.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe