Newsflash
OPINII

George Emil Palade, în memoria clujenilor

de Prof. dr. Constantin CRĂCIUN - sept. 19 2013
George Emil Palade, în memoria clujenilor
O evocare a profesorului George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, este binevenită oricând şi oriunde. În 1969, ca oaspete al acad. Ioan Baciu, profesorul Palade făcea o primă vizită la Cluj, unde a vizitat laboratoarele catedrei de Fiziologie (foto 1). L-am cunoscut personal în noiembrie 1971, cu ocazia vizitei făcute la invitaţia Filialei Cluj a Academiei RSR, când, în cadrul unei întruniri organizate la Centrul de Cercetări Biologice, cu participarea acad. Emil Pop, prof. dr. Victor Preda, prof. dr. V. Gh. Radu, prof. dr. Ioan Chiricuţă, prof. dr. Crişan Mircioiu şi a altora, eu fiind cel mai apropiat de domeniul dânsului de cercetare, i-am prezentat primele mele cercetări ultrastructurale privind evoluţia complexului Golgi în timpul procesului de secreţie muco-proteică din celulele glandulare ale canalului deferent la izopode, cercetare inspirată din lucrările profesorului Palade din acea vreme. Profesorul a fost plăcut surprins, declarându-se, în interviul acordat prof. dr. Crişan Mircioiu, „impresionat de calitatea microscopiei electronice a dr. Crăciun“ şi comunicând celor prezenţi că îmi acordă o bursă în laboratorul de microscopie electronică al dânsului de la Institutul Rockefeller din New York. A doua zi, avea de  susţinut două conferinţe în aula Institutului de Chimie al Academiei (Procesul de secreţie în celulele producătoare de proteine de export şi Biogeneza membranelor celulare – foto 2), ocazie cu care m-a rugat să îl ajut cu proiectarea diapozitivelor conferinţei. Dar, surpriză: diapozitivele sale erau pe plăci de sticlă 9 x 12 cm, ceea ce m-a pus la grea încercare, deoarece, la noi, toate aparatele de proiecţie erau pentru diapozitive făcute pe filme de 36 mm. Am reuşit să găsesc în pod la Facultatea de Geografie un aparat de proiecţie vechi, dar îi lipseau ramele de pus şi purtat diapozitivele. Cu ajutorul tâmplarului de la facultatea noastră de biologie s-a confecţionat din lemn o ramă cu două locaşuri pe măsura diapozitivelor profesorului Palade. După conferinţă, văzând rama din lemn şi povestindu-i întâmplarea, acesta a exclamat: „Doamne, mintea românului!“. La întrunirea care a avut loc la Centrul de Cercetări Biologice, profesorul Palade ne-a mai declarat: „Eu i-am extras pe soţii Simionescu din România şi acum lucrăm împreună“. Ulterior, în 1974, i-am trimis felicitări cu ocazia primirii Premiului Nobel.
În 2000, i-am trimis prin poştă câte un exemplar din revista noastră de biologie celulară, înfiinţată în 1996 şi editată de subsemnatul, pentru a vedea o parte din cercetările în domeniu efectuate în România. În iunie 2003, i-am scris cu referire la acordarea dsale, de către Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a titlului de doctor honoris causa – distincţie acordată în cadrul aceleiaşi ceremonii şi profesorului Günter Blobel (discipol al profesorului Palade, urmaşul său la conducerea laboratorului de biologie celulară alUniversităţii Rockefeller din New York, el însuşi laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1999) şi profesorului Bhanu Jena, profesor la Wayne State University (Detroit), fondatorul primuluiProfesorul Palade, conferenţiind la Institutul de Chimie al Academiei Române din Cluj (noiembrie, 1971) institut de nanobiologie din lume –, la care profesorul Palade mi-a răspuns cu o scrisoare de mulţumire. În noiembrie 2003, am fost invitat, împreună cu prof. dr. Gheorghe Benga, cu ocazia celebrării vârstei de 90 ani a profesorului Palade, la Wayne State University, prilej cu care s-a instituit premiul internaţional dotat cu medalia de aur „George Emil Palade“, acordat pentru prima oară lui Günter Blobel.
În decembrie 2008, cu ocazia primirii de către mine a titlului de doctor honoris causa din partea UMF Cluj-Napoca, am dedicat expunerea mea profesorului George Emil Palade, iar în octombrie 2011, la primul Congres mondial privind proteinele canal pentru apă, organizat la Cluj-Napoca de prof. dr. Gheorghe Benga, am prezentat expunerea: Impressions from attending in November 2003 in Detroit, USA, the first „George Emil Palade“ lecture and award of the „George Emil Palade” Gold Medal to Günter Blobel. În anul 2011, la Cluj, a apărut cartea „Mică enciclopedie de mari valori ridicate dintre români“, în care, împreună cu prof. dr. Corneliu Tarba, am scris medalionul despre viaţa şi activitatea profesorului Palade, reluat anul acesta şi în varianta în limba engleză a lucrării, „The Encyclopedia of Outstanding Romanian Personalities“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe