Newsflash
OPINII

Glasul „marşului tăcerii“

de Dr. Mia OLTEAN - nov. 21 2013
Glasul „marşului tăcerii“
   La începutul lunii am participat la marş, la Marşul tăcerii, în Bucureşti, organizat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate.
  Felul în care acesta a fost organizat, precum şi numărul neaşteptat de mare al participanţilor demonstrează pentru prima dată, în România, solidaritatea formaţiunilor care alcătuiesc Coaliţia, solidaritatea personalului sanitar reprezentat prin medici, asistenţi şi alte categorii de personal, precum şi preocuparea şi calitatea de buni organizatori ai liderilor acesteia.
   S-a mers frumos, în grupuri organizate, cu însemnele formaţiunilor din Coaliţie, cu măşti chirurgicale şi banderole tricolore. Intenţia era ca fiecare participant să poarte şi câte un drapel pe fond alb, având imprimat un cerc în care era plasată Crucea Roşie şi textul „Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate“. Se confecţionaseră doar 5.000 de drapele, pentru că acesta era numărul estimativ al participanţilor. Faptul că cel puţin jumătate dintre ei nu primiseră drapele demonstrează că numărul participanţilor a fost mult mai mare. Din păcate, în puţinele comentarii apărute la TV s-a preluat cifra preconizată anterior de organizatori, aceea de 5.000, fără a se mai ţine cont de numărul real al participanţilor, deşi acolo au fost prezenţi reporteri şi cameramani de la toate agenţiile importante de ştiri.
   În primul rând al coloanei de manifestanţi se aflau conducătorii formaţiunilor care fac parte din Coaliţie, ceea ce ne-a creat nouă, participanţilor, un sentiment de siguranţă şi de apartenenţă la o anume „familie“, aceea a personalului medical cu revendicări comune, dar şi specifice. Nu s-au strigat lozinci antiguvernamentale, manifestarea dorindu-şi în principal reconsiderarea sistemului de sănătate din România, ca o prioritate guvernamentală. S-a înaintat încet, într-o coloană de aproximativ 2 km, pe un fond muzical reprezentativ, care a vibrat culoarul format de clădirile înalte de pe Calea Victoriei, scoţând oameni în balcoane şi la ferestre.
    Mărturisesc că am avut temeri în legătură cu felul în care va fi primită de populaţia Capitalei ieşirea în stradă a lucrătorilor din atât de multe domenii ale sectorului sanitar. S-au dovedit total neîntemeiate, pentru că am fost primiţi cu admiraţie, simpatie şi chiar cu aplauze, ceea ce ne-a făcut să credem că pacienţii ne înţeleg nemulţumirile şi ne susţin demersurile pentru rezolvarea problemelor şi deficienţelor sistemului sanitar românesc.
    Marşul a pus în mişcare o masă de peste 10.000 de oameni, în modul cel mai civilizat cu putinţă, care a „defilat“, aproape în tăcere, din Piaţa Victoriei – unde s-a zăbovit cam 40 de minute în faţa clădirii în care lucrează Guvernul României – până în faţa Casei Poporului, unde de asemenea „lucrează“ aleşi ai poporului.
   Consider că această susţinere ar trebui să primească un caracter de permanenţă, societatea civilă ar trebui să înţeleagă că nu am organizat această manifestare doar pentru îmbunătăţirea vieţii lucrătorilor din sistemul sanitar, ci a întregii populaţii. Să fie repusă pe baze corecte problematica fiecărei formaţiuni din Coaliţie şi să existe o finanţare corespunzătoare, respectiv alocarea, până în anul 2016, a 6% din PIB pentru sănătate, aşa cum s-au angajat actualii decidenţi, prin programul de guvernare.
   Coaliţia a formulat revendicări comune şi specifice fiecărei formaţiuni membre, din care le voi preciza doar pe cele specifice Colegiului Medicilor Dentişti din România: • reluarea decontării serviciilor de asistenţă medicală stomatologică furnizată în sistemul public de asigurări de sănătate şi finanţarea corespunzătoare cu minim 2% din fondul destinat serviciilor medicale • acordarea titlului de calificare de doctor – medic-stomatolog • adaptarea cadrului legislativ privind organizarea CMDR, respectiv a modificărilor din Titlul XIII, în sensul adoptării unui act normativ de reglementare a formelor de executare a profesiei, corelarea atribuţiilor CMDR cu cele ale autorităţilor de sănătate publică.
   Colegiului Medicilor Dentişti din România încă mai speră în reconsiderarea demnităţii breslei noastre profesionale, precum şi integrarea sănătăţii orale în contextul politicilor guvernamentale de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe