Newsflash
OPINII

Harald zur Hausen, omagiat la Cluj

de Demostene ŞOFRON - iul. 15 2016
Harald zur Hausen, omagiat la Cluj
     Săptămâna aceasta a fost prezent, la Cluj-Napoca, prof. dr. Harald zur Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru medicină și fiziologie în anul 2008, pentru descoperirea rolului virusului papiloma uman (HPV) în apariția cancerului cervical. Virusologului german i-a fost acordat marți, 5 iulie, titlul de doctor honoris causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca.
     Pentru descoperirea legată de efectele oncologice ale virusului papiloma uman, prof. dr. Harald zur Hausen a fost premiat alături de alți doi colegi de-ai săi, prof. dr. Françoise Barré-Sinoussi și prof. dr. Luc Montagnier, laureați pentru descoperirea virusului imunodeficienței dobândite (HIV). Prof. dr. Harald zur Hausen a condus timp de 20 de ani, între anii 1983 și 2003, Centrul de cercetare a cancerului de la Universitatea din Heidelberg, unde activează și în prezent. Din anul 2010, este președintele organizației „The German Cancer Aid“ și lider al organizațiilor de luptă împotriva cancerului din Europa.
     Făcând numeroase cercetări în domeniul oncovirusurilor, virusologul a publicat, în anul 1976, o lucrare în care demonstra că virusul Papiloma uman joacă un rol însemnat în apariția cancerului cervical. Împreună cu colaboratorii săi, a identificat implicarea tulpinilor virale HPV 6, HPV 16 și HPV 18 în cancerele cervicale, cercetările sale ducând la apariția unui vaccin anti-HPV introdus pe piață în anul 2006.
     Importanța descoperirii HPV este covârșitoare, peste 5% din cazurile de cancer de col uterin  fiind cauzate de infecția cu acest virus. Modul de transmitere este prin raport sexual, aproximativ 50 până la 60% din populația lumii fiind vulnerabilă acestei modalități de transmitere. La ora actuală sunt cunoscute peste 100 de tipuri de virusuri Papiloma, aproximativ 40 dintre ele afectând tractul genital și alte 15 tipuri ducând la apariția cancerelor cervicale în rândul a 500.000 de femei pe an.
     Pentru cercetările sale în domeniul cancerului cervical și cancerului de col uterin, prof. dr. Harald zur Hausen a fost distins și cu premiile „Robert Koch“ în anul 1975, „Ernst Jung“ în 1996, „Prince Mahidol“ în 2005 și „William B. Coley“ în 2006. Virusologul german este doctor honoris causa al universităților din Chicago, Praga, Helsinki, Ferrara, Guadalajara, Salerno, Ierusalim, Umea. În aceeași zi în care profesorului zur Hausen i-a fost acordat titlul, la Cluj a fost marcată finalizarea lucrărilor proiectului de creștere a capacității sectorului de sănătate românesc pentru programe de screening CEDICROM, realizat în parteneriat cu Spitalul Universitar din Oslo. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 17 luni, între 5 decembrie 2014 și 30 aprilie 2016, valoarea totală a costurilor implicate fiind de 1.806.809 de euro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe