Newsflash
OPINII

Hiperprosexie

de Dr. Vlad STROESCU - aug. 14 2020
Hiperprosexie

Am observat o abundenţă de detalii în presă și social media a căror importanţă îmi scapă. Amănunte, altfel doar de circumstanţă, sunt imediat urmate de un „aha!” colectiv, de suprainterpretare.

image-from-rawpixel-id-450157-jpegSemiologia psihiatrică definește hiperprosexia ca fiind o atenţie excesivă. Ea poate fi de mai multe feluri, dar în principal e rezultatul anxietăţii, care are un dublu efect: atenţia voluntară și capacitatea de concentrare conștientă scad, în schimb se accentuează atenţia spontană, asupra unor detalii întâmplătoare, dar care ar putea fi importante.

Sunt modificări adaptative, dar atunci când e prea multă anxietate, excesul de atenţie spontană la detalii face mai mult rău: detaliile sunt tot mai puţin relevante, îţi scapă imaginea de ansamblu, îţi pierzi din vedere obiectivele, devii evitant, poate chiar blocat, paralizat.

Am observat, de exemplu, o abundenţă de detalii în presă și social media, a căror importanţă, mie unuia, îmi scapă. Un acces de râs al unui doctor a generat analize nesfârșite și judecăţi morale. La fel și discursul unui cineast.

Stăm agăţaţi, sorbim fiecare vorbă, indiciu, aluzie, fotografie întâmplătoare. Amănunte care altfel ar putea fi doar de circumstanţă sunt imediat urmate de un „aha!” colectiv, de vuiet, frământare și suprainterpretare.Valul trece repede, dar ce rămâne după el esteo oboseală și mai mare. Au de suferit în schimb detaliile importante.

Obosite de atâta atenţie spontană, creierele noastre încearcă să se odihnească atunci când încărcătura emoţională pare mai mică, ratând poate lucruri cu adevărat importante. Dar, mai ales, oboseala împiedică acţiunea. La un moment dat, dezvoltăm un sindrom de burnout, nu profesional, ci legat de pandemie.

Burnout-ul se manifestă în foarte multe feluri, dar numitorul comun e că nu ne mai pasă, nici de suferinţa noastră, nici de a celorlalţi.
Nu avem lucruri prea grele de făcut. Niște reguli modeste de respectat.

Atenţie, dar în primul rând la imediata noastră vecinătate, nu neapărat la marea scenă de afară. Un minimum de voinţă și concentrare. Și o regăsire a lucrurilor cu adevărat importante, care sunt mereu lângă noi și nu sunt nici generale, nici de interes public. O reîntoarcere în
povestea personală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe