Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

ICN salută noul Cadru de Competenţe al OMS

Viața Medicală
Biroul de Presă ICN vineri, 15 aprilie 2022

Cadrul a fost creat pentru a asigura că educaţia lucrătorilor din domeniul Sănătăţii înseamnă că aceștia pot răspunde nevoilor populaţiei pe care o deservesc.

OAMGMR

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) a celebrat activitatea extraordinară a asistenţilor medicali în Săptămâna Mondială a lucrătorilor în sănătate (4-8 aprilie) și a salutat publicarea noului Cadru Global de Competenţe lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la data de 4 aprilie.

Cadrul, la care ICN a contribuit, reflectă adevărata complexitate a creării unei forţe de muncă mai puternice în domeniul Sănătăţii, care să fie bine pregătită pentru atingerea acoperirii universale cu servicii medicale. Formarea bazată pe competenţe a asistenţilor medicali poate sprijini îmbunătăţirea rezultatelor în materie de sănătate. Cadrul va ajuta la ghidarea guvernelor, pentru a dezvolta cea mai bună forţă de muncă posibilă în domeniul îngrijirilor medicale și pentru a fi un instrument util de planificare eficientă a resursei umane în sănătate.

ICN aplaudă noul Cadru de Competenţe, creat pentru a asigura că educaţia lucrătorilor din domeniul Sănătăţii înseamnă că aceștia pot răspunde nevoilor populaţiei pe care o deservesc. Modelul de educaţie bazată pe competenţe, pentru care ICN pledează de multă vreme, este în conformitate cu actualele Direcţii Strategice pentru profesiile de asistent medical și de moașă. Aceasta înseamnă că educaţia asistenţilor medicali la nivel global se va baza pe valori și se va axa pe dobândirea de cunoștinţe și atitudini care vor aduce beneficii directe, printre care eficienţă și eficacitate, îmbunătăţirea pregătirii studenţilor pentru activitatea practică și, cel mai important, rezultate mai bune pentru pacienţi și comunităţi.

Rezultate măsurabile

ICN promovează și susţine punerea în practică a Cadrului Global de Competenţe și Rezultate pentru o acoperire universală cu servicii medicale. Documentul, în a cărui elaborare organizaţia internaţională a fost implicată activ, sprijină educaţia și formarea lucrătorilor din domeniul Sănătăţii, pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijiri de calitate înaltă, sigure și accesibile din punctul de vedere al costurilor.

Educaţia bazată pe competenţe se axează pe dobândirea de cunoștinţe, aptitudini și atitudini cu rezultate măsurabile. Odată cu acestea apar beneficii pentru furnizorii de educaţie, autorităţi de reglementare, profesioniști din domeniul Sănătăţii și pentru public, deoarece îmbunătăţesc eficienţa și eficacitatea studiului, sprijină pregătirea studenţilor pentru practică și, în cele din urmă, conduc la rezultate mai bune pentru sănătatea pacienţilor.

Cadrul recunoaște natura multidisciplinară a îngrjirilor de sănătate, dar diferenţiază nivelurile variate de autonomie în luarea deciziilor clinice. Este extrem de important să se remarce că asistenţii medicali au un domeniu de practică mai larg în cadrul procesului de îngrijire și, prin urmare, asistenţii medicali nu pot fi și nu ar trebui să fie înlocuiţi de alţi lucrători din domeniul sănătăţii, cu capacităţi mai limitate.

Etichete: Cadrul de Competente OMS asistenti medicali OAMGMAMR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.