Newsflash
OPINII

Ideile bune merită să fie recunoscute

de Demostene ŞOFRON - mar. 17 2017
Ideile bune merită să fie recunoscute
     Rețeaua de telemedicină în epilepsie este un proiect ambițios, gândit și materializat dedr. Bogdan Florea și prof. dr. Florin Amzica (Universitatea din Montreal, Canada). Scopul acestuia este de a eficientiza diagnosticarea și tratamentul epilepsiei. Este vorba despre dotarea a cinci centre din țară (Suceava, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea; urmează Bacăul sau Baia Mare) cu aparatură video – EEG ultraperformantă. Un server central (la Cluj-Napoca) asigură conectarea cu alte centre de profil din lume, cum sunt cele din Montreal, Copenhaga, Geneva. Astfel, pacientul poate fi investigat de la distanță, iar specialiști din țară și din străinătate își pot oferi expertiza pentru interpretarea datelor și pentru a oferi tratamentul cel mai bun. Telemedicina nu înlocuiește actul medical, ci optimizează timpul pacienților și pe cel al medicilor implicați în diagnosticarea și tratamentul epilepsiei.
    În plus, proiectul presupune și crearea unei bănci de date a bolnavilor cu epilepsie din România (baza de date este momentan în creștere și asta nu poate decât să bucure), instruirea personalului medical, modernizarea rețelei, totul pentru îmbunătățirea actului medical și a confortului pacientului. Ambițiosul proiect al dr. Bogdan Florea a fost demarat în anul 2013, urmând a fi finalizat în 2018. Anul acesta, el a câștigat premiul pentru cercetare și inovare în cadrul conferinței TEDxCluj 2017, premiu oferit sub sloganul „ideile bune merită să fie recu­noscute”.
   TEDeste o marcă distinctă a conferințelor în care gânditori ai lumii contemporane își exprimă opiniile și ideile în diverse domenii – știință, cultură, educație, finanțe, probleme globale, tehnologie, divertisment, cultură, sănătate, politică. Dis­cursurile TED sunt active, antrenante, deschid noi abordări și ferestre spre cunoaștere. Evenimentul este organizat independent: participanții sunt așezați la aceeași masă, își fac cunoscute ideile, interacționează, câștigurile ideatice fiind extraordinare. Fiecare discurs este un pas înainte, fiecare punct de vedere duce la un altul, leagă oameni și idei, materializările faptice venind în timp. TEDxCluj 2017 a însemnat 17 speakeri din țară și de peste hotare (din care îi menționăm pe Julio César Alemán, Philippe Lattes, Pierre Mathieu, Florin Talpeș, George Buhnici, Melania Medeleanu, Varujan Pambuccian, Giorgio Fabbri, Paul Bourne, Teodora Enache, Adrian Strâmtu), cinci performeri, peste 800 de participanți și o atmosferă greu de descris în numai câteva cuvinte.
   Tot legat de acest proiect, merită menționate concertele Orchestrei Mondiale a Medicilor – de la Cluj-Napoca, Brașov și București –, un demers artistic de strângere a fondurilor necesare achiziționării aparaturii de specialitate, costurile pentru un aparat cu toate softurile necesare diagnosticării la distanță ridicându-se la 25.000 de euro.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe