Newsflash
OPINII

Igiena orală și protecţia împotriva COVID-19

Igiena orală și protecţia împotriva COVID-19

Studii recente demonstrează existenţa unei legături între igiena orală deficitară și creșterea semnificativă a riscului de complicaţii și de diseminare prelungită a virusului SARS-CoV-2.

igienă oralăSpecificul serviciilor medicale stomatologice implică aspecte particulare și legislaţia recentă a complicat foarte mult relaţia dintre pacient și medicul stomatolog.

Cabinetele dentare și personalul medical din acestea au făcut eforturi constante de la începutul pandemiei atât în perioada stării de urgenţă, cât și în actuala stare de alertă.

Această criză sanitară poate reprezenta o oportunitate pentru a regândi viitorul stomatologiei și a medicilor stomatologi și de a rezolva eșecurile la nivel de sistem (1).

Ea este și un moment pentru a reflecta asupra nevoilor reale de îngrijiri stomatologice și asupra oportunităţii de a se efectua intervenţii stomatologice excesive și lipsite de fundamentare medicală, cum sunt albirile de dinţi, aplicarea de bijuterii dentare și altele.

Într-un mod de abordare complexă a acestei teme și cu implicaţii sociale fundamentate, găsim această observaţie și în publicaţii știinţifice recente.

Despre profilaxie și activităţi medicale cu caracter preventiv pentru bolile stomatologice s-a spus în declaraţii și documente elaborate recent, precum și în media, că nu ar fi necesare acum, mai mult chiar, s-a recomandat renunţarea sau amânarea unor astfel de activităţi medicale.

Aceste iniţiative nu au venit și nu vor veni din partea specialiștilor cu competenţă în domeniul medicinei dentare. Ele vin ca decizii politice fără nici o fundamentare știinţifică.

Prevenţia stomatologică, o prioritate acum

Nu doar controalele și tratamentele stomatologice efectuate în cabinetul dentar sunt importante. Cel puţin cu aceeași valoare preventivă și semnificaţie prog­nostică este păstrarea igienei orale de către pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

Relaxarea privind igiena orală se asociază cu creșterea semnificativă a riscului de complicaţii și de diseminare prelungită a virusului, pe perioade care sunt prelungite cu 40-50 de zile, fapt demonstrat printr-un studiu efectuat în Japonia de către Yoko Warabi și colaboratorii (2).

Asupra păstrării cu stricteţe în această perioadă a igienei orale și prevenţiei în stomatologie sunt discuţii care converg spre recomandarea de a întreprinde, chiar cu prioritate, astfel de acţiuni.

Prof. dr. Roland Frankenberger, președintele societăţii germane de stomatologie și medicină orală (DGZMK), afirma recent următoarele: „În contextul pandemiei de COVID-19, stomatologia are un rol important în menţinerea sănătăţii orale.

Profilaxia stomatologică crește capacitatea de apărare a organismului și imunitatea în zona de intrare a virusului și ajută la evitarea infecţiei sau la atenuarea formei clinice a unei eventuale infecţii”.

Igiena orală și îngrijirile stomatologice riguroase trebuie să fie o prioritate în comportamentul sanogen al fiecăruia dintre noi.

Igiena orală deficitară poate afecta acurateţea testelor pentru SARS-CoV-2 și cauzează diseminarea prelungită a virusului, după cum se arată într-un articol publicat de Dental Tribune (3).

Eliminarea focarelor dentare și cu precădere a celor parodontale pot asigura un plus de protecţie la infecţia cu noul coronavirus.

Încărcătura bacteriană bucală, un factor de risc

Studii efectuate în ultima perioadă evidenţiază importanţa îmbunătăţirii igienei orale în timpul unei infecţii cu SARS-CoV-2 pentru a reduce încărcătura bacteriană din gură și pentru a preveni riscul de suprainfecţii bacteriene.

Conform rezultatelor unui studiu, 20% dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus dezvoltă forme clinice medii și severe de COVID-19.

La aceștia, au fost decelate niveluri ridicate de markeri inflamatorii specifici unor infecţii bacteriene și încărcătură bacteriană semnificativă cu Prevotella, Staphylococcus și Fusobacterium, asociere de specii microbiene caracteristice inflamaţiilor parodontale.

Studiul arată că 80% dintre pacienţii aflaţi la terapie intensivă aveau încărcătură bacteriană extrem de ridicată. Tratarea suprainfecţiilor bacteriene simultan cu un tratament antiviral sunt o premisă majoră în obţinerea vindecării.

În consecinţă, igiena orală riguroasă trebuie respectată (4). Bolnavii cu diabet, hipertensiune arterială și cu boli coronariene sunt cei mai expuși unor asemenea complicaţii în care lipsa igienei orale are semnificaţii patogenetice, așa cum reiese dintr-un studiu efectuat la Wuhan în perioada de debut a pandemiei (5).

Recomandări pentru o igienă orală corectă

În această perioadă, păstrarea unei igiene orale riguroase este foarte importantă!

Periajul dinţilor trebuie făcut de minimum două ori pe zi, este necesară clătirea gurii cu soluţii antiseptice de uz oral, gargară cu soluţii dezinfectante de uz oral sau cu soluţie apoasă hipertonică de clorură de sodiu (apă călduţă cu multă sare de bucătărie) de câteva ori pe zi și neapărat imediat după întoarcerea acasă după o ieșire în spaţiul public.

De asemenea, orice sângerare gingivală persistentă mai mult de trei zile sau tumefierea dureroasă a gingiilor devin acum motive foarte serioase de prezentare la medicul stomatolog.

O consultaţie stomatologică la distanţă, efectuată online sau telefonic, este întotdeauna necesară înainte de vizita la cabinet sau când avem vreo îngrijorare cu privire la starea de sănătate orală.

Cu toate acestea, în mod stupefiant, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate contestă categoric acest drept al pacienţilor și implicit contestă justificarea la plată a acestui serviciu medical prestat de medicii stomatologi invocând argumente halucinante!

Oare serviciile de îngrijiri de sănătate nu trebuie să fie în interesul sănătăţii asiguraţilor și în scopul limitării prin toate mijloacele a răspândirii virusului SARS-CoV-2?


Notă autor:

Bibliografie
1. Richard G Watt - COVID-19 is an opportunity for reform in dentistry - The Lancet, Volume 396, ISSUE 10249, P462, August 15, 2020
2. https://doi.org/10.1111/scd.12498
3. https://romd.dental-tribune.com/news/igiena-orala-slaba-poate-afecta-acuratetea-testelor-sars-cov-2/
4. Sampson V – Oral hygiene risk factor – Brtish Dental Journal , volume 228, page 569, 2020
5. Fei Zhou, Ting Yu, Ronghui Du, Guohui Fan, Ying Liu, Zhibo Liu, Jie Xiang, Yeming Wang, Bin Song, Xiaoying Gu, Lulu Guan, Yuan Wei, Hui Li, Xudong Wu, Jiuyang Xu, Shengjin Tu, Yi Zhang, Hua Chen, Bin Cao - Clinical course and risk factors for mortality of adult in patients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study - Lancet 2020; 395: 1054–62, Published Online March 9, 2020 https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(20)30566-3

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe