Newsflash
OPINII

Îl aşteptăm pe dom’ profesor?

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 7 2015
Îl aşteptăm pe dom’ profesor?
   Sunt câteva momente în an când cazurile cronice sunt mai rare prin spitale, când intervenţiile chirurgicale programabile se amână şi când naşterile – frecvent prin cezariană – sunt grăbite sau temporizate. Motivul? Sărbătorile. Dar nu numai. Nimeni nu vrea să se rătăcească prin spital când dom’ profesor e plecat, în concediu sau la vreun congres. Nu de alta, dar cine ştie pe mâna cui ajungi? Folclorul de tip nou a dat naştere unor „valuri“ de externări (la cerere sau nu), atunci când corifeii lipsesc câteva zile, însă principiul natural „nimic nu se pierde“ este pus în operă, la întoarcerea acestora, de cozile la care aşteaptă pacienţii – din nou plini de speranţă, odată cu întoarcerea universitarului.
   Cât adevăr este însă în spatele unor astfel de obiceiuri? Pare plauzibil ca medicul cu responsabilităţile cele mai mari, poate şi cu pregătirea cea mai bună, să asigure diagnostice şi tratamente mai bune decât subalternii săi. Dar oare aşa este? La această întrebare a încercat să răspundă un grup american printr-un studiu* publicat în JAMA Internal Medicine. Ipoteza cercetată a fost una simplă: este afectată în vreun fel soarta pacienţilor internaţi în timpul marilor congrese organizate anual de societăţile ştiinţifice? Au fost astfel analizate retrospectiv (2002–2011, pacienţi peste 65 de ani din baza de date Medicare) cazurile cu afecţiuni cardiovasculare acute (infarct miocardic acut, insuficienţă cardiacă şi stop cardiac resuscitat) şi mortalitatea în primele 30 de zile în situaţii obişnuite (înainte şi după congrese), comparativ cu perioadele din an în care s-au desfăşurat congresele anuale ale celor două mari societăţi americane de cardiologie: American Heart Association, respectiv American College of Cardiology. Chiar dacă participarea este departe de cea de la congresul anual al Societăţii europene de cardiologie, unde sunt obişnuit mai mult de 30.000 de persoane, la fiecare din cele două congrese americane participă anual, în medie, 15.000 de specialişti.
   Cu toate că nu s-au înregistrat diferenţe între gravitatea cazurilor internate, surpriza a venit din rezultatele obţinute în spitalele universitare, unde, în timpul congreselor, mortalitatea prin cele trei tipuri de evenimente cardiovasculare acute a fost mai mică (sic) decât în afara reuniunilor medicale: 17,5% vs. 24,8% în insuficienţa cardiacă, 59,1% vs. 69,4% în stopul cardiac. Nu s-au înregistrat diferenţe semnificative în mortalitatea prin infarct miocardic acut (39,2% vs. 38,5%), deşi rata intervenţiilor coronariene percutanate a fost mai mică în timpul congreselor. Nu au existat diferenţe pentru pacienţii cu risc vital scăzut, iar în spitalele neuniversitare nu a fost nicio diferenţă între cele două perioade nici pentru cazurile grave. Mai mult, mortalitatea cardiovasculară din spitalele universitare nu a variat în timpul altor congrese, de oncologie, gastroenterologie sau ortopedie, de pildă, iar mortalitatea de alte cauze – prin hemoragie digestivă sau fractură de şold, de exemplu – nu a variat în timpul congreselor de cardiologie.
   Un hâtru ar putea trage concluzia logică: dacă vrem să creştem supravieţuirea cazurilor grave, ar trebui să organizăm congrese care să dureze tot anul. Rita Redberg, redactorul şef al revistei, nu are însă atâta umor şi pune rezultatele pe seama intervenţiilor mai puţine, în timpul congreselor, la cazurile cu risc vital ridicat.
   Una peste alta însă, studiul citat ne atrage atenţia că şi „adevărurile“ de care suntem cât se poate de siguri pot fi simple supoziţii false atunci când căutăm sistematic dovezile. Şi că, uneori, faptul că dom’ profesor e plecat poate fi cel mai bun lucru care i se-ntâmplă pacientului.

 

 

*Jena AB et al. Mortality and treatment patterns among patients hospitalized with acute cardiovascular conditions during dates of national cardiology meetings. JAMA Intern Med. 2014 Dec 22

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe