Newsflash
OPINII

Implantologizarea stomatologiei

Implantologizarea stomatologiei

Atenţia acordată implanturilor dentare este și consecinţa unui eșec.

CMSRTrăim într-un timp al schimbărilor permanente și rapide. Cunoașterea și tehnologiile noi, multe dintre ele fundamentate pe principiul medicinei bazate pe dovezi, evoluează în termene de timp tot mai scurte. Stomatologia se află și ea într-un ritm alert al schimbărilor.

Piaţa de servicii medicale de Medicină dentară se adaptează la constrângerile sociale, economice și legislative. Vedem azi o cu totul altă stomatologie faţă de ceea ce știam cândva. Pacienţii au acum alte nevoi, altă accesibilitate la serviciile medicale de specialitate, au altă percepţie asupra cabinetelor stomatologice și au alte pretenţii.

Cabinetele stomatologice funcţionează în regim privat pe o piaţă concurenţială liberă, dar sub influenţa unor factori externi. Când căutăm un cabinet stomatologic sau un medic stomatolog, găsim foarte multe informaţii cu caracter comercial sub aparenţa unor oferte obiective de servicii medicale de specialitate.

Plecând de la acest aspect, vedem că pe primul loc ca frecvenţă în prezentarea cabinetelor se situează reabilitarea orală pe implanturi dentare. În acest clasament, urmează igienizările dentare cu detartraj inclus și faţetele dentare. Pentru promovarea acestor servicii se oferă numeroase elemente de atractivitate: oferte, promoţii, reduceri de preţ, rate, abonamente, carduri de fidelitate, testimoniale și altele.

Rezultate rapide, uneori supralicitate

Implanturile dentare au devenit un miraj atât pentru medici, cât și pentru pacienţi. Tehnica reabilitării protetice cu implanturi nu este nouă, dar numeroase elemente inovative au crescut semnificativ biocompatibilitatea și fezabilitatea implanturilor.

Din punctul de vedere al costurilor, care sunt considerabile, restaurările protetice dentare pe implanturi se adresează unui segment redus de populaţie. Și, dacă tot se adresează pacienţilor cu bani, implanturile dentare sunt prima opţiune datorită atractivităţii rezultatelor tratamentelor, rezultate care sunt uneori supralicitate. Pacientului edentat și cu bani i se oferă protezarea în 24 de ore dacă recurge la implantologie.

Nu necesită calificări suplimentare

Din punct de vedere profesional, tratamentele stomatologice cu implanturi sunt rentabile și nu necesită calificări, competenţe sau specializări suplimentare faţă de pregătirea de bază a unui medic stomatolog.

Doar unele proceduri, în special cele care urmăresc ameliorarea câmpului protetic, necesită calitatea profesională de medic specialist. Cu toate acestea, foarte mulţi medici stomatologi își arogă titlul de specialist în implantologie.

Există cabinete dentare care au inclus în denumirea lor sintagma
„implantologie”. Toţi medicii vor să pună implanturi și toţi pacienţii doresc să aibă implanturi dentare. Congresele și cursurile de perfecţionare sunt orientate spre implantologie. Suntem în situaţia în care se acordă implanturilor o atenţie și o promovare exagerate.

Acest lucru este în mod evident în contradicţie cu nevoile reale de tratamente conservative și preventive ale populaţiei noastre, care este atât de afectată de caria dentară și complicaţiile acesteia. Dar toată reţeaua naţională de servicii de stomatologie gravitează în jurul implanturilor. Vorbim acum de o implantologizare a stomatologiei.

Acest fenomen are atât cauze, cât și efecte. Cauzele sunt: atractivitatea pentru pacienţi a acestui tip de tratament, rentabilitatea pentru furnizorii de servicii medicale, dezinteresul pentru prevenţie în stomatologie manifestat public, promovarea exagerată a cerinţelor estetice în stomatologie, subordonarea unor nevoi de îngrijiri medicale în avantajul unor cerinţe estetice și, nu în ultimul rând, finanţarea dezastruoasă a asistenţei stomatologice pentru cetăţenii asiguraţi.

În contextul asigurărilor de sănătate din România, compensarea tratamentelor protetice este de mult depășită în raport cu realitatea medicală. Implanturile nu numai că nu sunt incluse în asigurările de sănătate, dar nici discutarea acestei teme nu este acceptată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Pacienţii din România sunt în situaţia de a-și plăti singuri tratamentele stomatologice și, dacă tot și le plătesc din bugetul propriu, vor să aleagă tratamentele cu implanturi pentru că sunt atractive, eficiente, pot oferi rezultate cu calităţi estetice previzibile. În plus, dau o notă de distincţie socială celui care își permite să cumpere astfel de servicii.

Rezolvă eșecurile

Majoritatea cetăţenilor acestei ţări au nevoie acută de programe de prevenţie și de tratamente conservative ale dinţilor. Implanturile dentare rezolvă doar eșecurile din îngrijirea medicală. Se adresează acelor cazuri în care s-au pierdut dinţii. Dispozitivele medicale unicat personalizate construite pe implanturi sunt, la urma urmei, niște proteze care înlocuiesc niște dinţi.

Implantologizarea stomatologiei în Româ­nia este un efect cu cauze distincte; există o mare nevoie de înlocuire a dinţilor pierduţi. Odată cu intrarea în normalitate în România a politicilor de sănătate pentru stomatologie, sănătatea orală va primi atenţia cuvenită.

Prevenţia și tratamentele conservative vor fi accesibile și eficiente, iar tratamentele cu implanturi vor fi ceea ce sunt în ţările care nu au problemele noastre, respectiv niște tratamente protetice performante aplicate cazurilor la care tratamentele conservative ale dinţilor au eșuat.

Citiți și: Domnul a dat. Domnii au păstrat

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe