Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

În loc de urare de început de an

Viața Medicală
Dr. Simona MELNIC vineri, 10 ianuarie 2020

Făceam câțiva pași pe aleile din Bellu, sub soare blând de toamnă târzie, nicidecum de decembrie, și mă gândeam că încheiem anul cu un nesfârșit sentiment de tristețe, cu nostalgie...

Făceam câțiva pași pe aleile din Bellu, sub soare blând de toamnă târzie, nicidecum de decembrie, și mă gândeam că încheiem anul cu un nesfârșit sentiment de tristețe, cu nostalgie, ca-n dimineața aceea de sâmbătă blândă și amară în care l-am condus pe ultimul drum pe profesorul Mircea Nanulescu. Eram o mână de oameni melancolici, printre care profesorii Doina Pleșca și Florea Iordăchescu, conf. dr. Mihai Craiu, precum și profesorul Adrian Georgescu, care ne-a calibrat sentimentele într-un discurs simplu și demn. Reconstitui din memorie: „Se spune că de morți numai de bine. Dar profesorul Nanulescu nu are nevoie de această concesie postumă, pentru că viața și cariera sa pot fi comprimate în câteva jaloane, eminamente pozitive: perseverență, tenacitate, înțelepciune, empatie, iubire de semeni, omenie, colegialitate”.

urare-inceput-an

Într-un interviu acordat MedicHub, în urmă cu un an, profesorul Nanulescu repeta crezul său, moștenit de la mentorul generației din care făcea parte, profesorul Iuliu Hațieganu: „Medicina este știință și conștiință”. Eu sunt unul dintre norocoșii care au crescut sub această egidă. Când afirm că generația lor de medici, absolvenți ai Facultății din Cluj, s-a lăsat contaminată de acest crez, mă refer la tatăl meu, profesorul Dumitru Suciu de la Sibiu, care mă inocula în doze repetate în acest spirit, și la mulți dintre dascălii mei, de școală medicală clujeană, care chiar credeau și proferau acest îndemn. Sunt mulți și sunt respectabili, unii erau profesori deja în vremea studenției mele, alții erau doar asistenți sau șefi de lucrări, dar îi întâlneai la diferite discipline și deja nu mai erai uimit atunci când îi auzeai referențiind acest crez.

Încep acest an cu gând bun, încărcat de amintirea acestor oameni-medici, dintre care unii mai sunt printre noi, pretutindeni în țară, sonori sau nu, dar vajnici și disciplinați soldați ai breslei, care dețin secretul alchimiei dintre știința medicală și știința de a fi OM în tot ceea ce întreprinzi. Fie că au fost umbriți în intervențiile lor de trivialul cotidian, fie că evoluează discret, ca într-o mișcare de rezistență secretă, ei încă există. Ceea ce mă tem însă că se află pe cale de dispariție este rețeaua de comunicare „ocultă” între acești piloni de verticalitate, rețea subminată de teama de ridicolul crezurilor lor „dinozauriene”, de gălăgia manelistică ce ne înconjoară, de erorile și incapacitatea breslei de a se autoreglementa și de a elimina de la sine, prin convulsie internă, fără expunere în fața ochilor neavizați, detritusurile profesiei. Și, nu în ultimul rând, mă tem de opțiunea de a căuta soluții individuale, în fața realităților agresive.

Având șansa de a mă exprima de la acest pupitru al Vieții medicale (șansă care NU este refuzată niciunui membru al breslei, prin credința că acest proiect se vrea o platformă de opinie a breslei medicale), folosesc acest debut de an pentru a îndemna la solidaritate de breaslă. Întotdeauna, soluțiile colective vor prevala în fața celor individuale. Și cât de frumos ar fi să ne unim, cu medic-mic, cu medic-mare, în jurul acestor patriarhi ai breslei medicale, care dețin știința de a fi medic-om, să devenim o voce puternică și respectabilă, care să-și pună fundamental amprenta pe evoluția societății noastre zbuciumate. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Foto: rawpixel.com

Etichete: Mircea Nanulescu Adrian Georgescu solidaritate Mihai Craiu Doina Pleșca Florea Iordăchescu Iuliu Hațieganu Dumitru Suciu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC