Newsflash
OPINII

Inamicul numărul unu al sedativului Kevadon

de Olga CÎMPEANU - sept. 10 2015
Inamicul numărul unu al sedativului Kevadon
     Frances Oldham Kelsey (foto) este medicul canadian care a jucat rolul central în lupta împotriva thalidomidei sau a sedativului Kevadon. Recunoscută internațional drept o salvatoare a mii de vieți datorită semnalului de alarmă pe care l-a ridicat asupra acestui sedativ, Frances Oldham Kelsey a împiedicat apariția unor infirmități monstruoase în rândul sugarilor și a anticipat o tragedie pe care nimeni nu părea să o înțeleagă la momentul respectiv. Aceasta a refuzat în mod constant să compromită sănătatea și siguranța pacienților din America și a luptat din răsputeri împotriva autorizării thalidomidei care, din nefericire, în 1950 a intrat pe piața mai multor țari din Europa, Australia, Orientul Mijlociu, Japonia, inclusiv Canada.
     Îngrijorarea lui Frances s-a dovedit a fi reală, astfel că dacă inițial thalidomida era prezentată ca un medicament minune menit să combată insomnia, tusea convulsivă, răceala, migrena, stările de greață și chiar mielomul multiplu, o formă de cancer al măduvei osoase, el a produs de fapt anomalii congenitale deosebit de grave care au șocat o lume întreagă.
     Între anii 1950 și 1960 peste 10.000 de copii s-au născut cu malformații deosebit de grave pentru că acest sedativ le-a fost prescris mamelor împotriva grețurilor uzuale. Mai târziu s-a constatat că femeile care au folosit thalidomida pe parcursul sarcinii sub prescripție medicală, chiar și într-o doză destul de mică, au născut copii fără mâini și picioare sau cu membrele răsucite, cu coloane vertebraleFrances Oldham Kelsey alături de președintele Fitzgerald Kennedy, într-o recepție la Casa Albă contorsionate, surzi sau orbi și cu afecțiuni iremediabile ale creierului și ale inimii. În acea perioadă, 100.000 de paciente au luat thalidomidă, fapt care a provocat peste 90.000 de avorturi și circa 10.000 de copii născuți grav bolnavi.
     Un exemplu foarte mediatizat este cazul actorului a cărui viață este marcată de efectul thalidomidei. Mat Fraser este protagonistul serialului american „American Horror Story“, o antologie de povestiri horror grupate în patru sezoane, cu un succes imens în întreaga lume, fiind nominalizat la Golden Globe și Emmy Awards. În ciuda aspectului său fizic, Mat a evoluat fără probleme în lumea artistică și poate fi văzut în câteva producții cinematografice, în seriale și filme, dar și documentare ori în piese de teatru și musicaluri. El s-a născut cu mâinile diforme din cauza pastilelor împotriva greței pe care mama sa le-a luat în timp ce era însărcinată. Thalidomida i-a marcat pentru totdeauna viața și cariera, însă Mat a reușit să facă din infirmitatea sa o sursă de amuzament și nu s-a retras niciodată în sine, cuprins de rușine. La Jocurile paralimpice din 2012, Mat a participat la ceremonia de deschidere, iar în încheiere a cântat la tobe împreuna cu trupa Coldplay.
     Frances Oldham Kelsey, o doctoriță oare­care de familie, profesoară în Dakota de Sud, tocmai se angaja la FDA (Food and drug administration) când acest medicament a fost lansat pe piață. Ea a cerut cu insistență revizuirea licențelor și a susținut interzicerea lui în SUA, rezistând tuturor presiunilor care veneau din partea companiilor de medicamente. Înainte ca efectele thalidomidei să fie evidente, datorită înverșunării sale pe care mulți nu au priceput-o, lui Frances i s-au adus nenumărate acuze și a fost expusă multor atitudini răuvoitoare. Ea urma însă să salveze mii de vieți, devenind un exemplu de neuitat pentru întreaga lume medicală.
     Mai târziu, după ce efectele medicamentului au ieșit la iveală și primele generații de bebeluși bolnavi au început să apară pe lume, în 1962, întreaga țară îi mulțumea lui Frances pentru prudența sa. Președintele John F. Kennedy a apreciat-o personal și i-a acordat cea mai înaltă medalie pentru merite în serviciul civil, considerând-o una dintreMalformații cauzate de thalidomidăeroinele secolului XX. În cadrul unei ceremonii la Casa Albă, președintele a declarat: „Judecata ei excepțională în evaluarea acestui medicament nou a împiedicat o tragedie majoră a malformațiilor congenitale în Statele Unite“.
     Cariera sa merituoasă a fost recunoscută internațional prin nenumărate distincții, diplome de onoare, premii, medalii, dar și prin înființarea unor organizații răspândite în întreaga lume. Abia în 2005, la vârsta de 90 de ani, după 45 de ani de activitate susținută în cadrul FDA, Frances a ieșit la pensie, dar nici atunci nu s-a retras oficial din activitatea medicală și științifică pe care a iubit-o atât de mult. Când a împlinit 100 de ani, s-a mutat în Canada cu fiica sa, unde a fost decorată cu Ordinul Canadian, iar la 7 august 2015, la vârsta de 101 ani, Fraces a încetat din viață, chiar la câteva ore după ce guvernatorul provinciei Ontario a vizitat-o pentru a-i aduce o altă distincție, una din cele multe menite să-i amintească recunoașterea și aprecierea luptei sale acerbe împotriva thalidomidei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe