Newsflash
OPINII

Încă optimişti

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 27 2012
Încă optimişti
   Anul 2012 trebuia să fie unul al reformei. Al schimbărilor structurale, al unui nou început, care să asigure un mai bun acces pacienţilor, să acorde un meritat respect profesioniştilor din sănătate, poate chiar anul în care şi România începe să facă prevenţie şi educaţie pentru sănătate şi nu doar eforturi de a trata cazuri cronice agravate sau neglijate ca niciunde în lumea civilizată. Nu a fost să fie.
   Proiectul reformei a început în cele mai proaste împrejurări. Făcut public exact acum un an, în perioada sărbătorilor, fără vreo discuţie prealabilă serioasă, designul consilierilor prezidenţiali a fost asumat – cu sau fără de voie – de ministrul de atunci. Şi gata. Adică a fost nevoie de proteste de stradă, declanşate de opoziţia artizanului sistemului naţional de urgenţă faţă de iminenta pe atunci privatizare, pentru ca proiectul să fie retras. Cu totul, din nou fără discuţii. Ce a urmat? Multe, prea multe jocuri de culise pentru a promova interese dintre cele mai diverse, nu neapărat onorabile, în titluri de lege redactate „pe tăcute“. Despre toate acestea, de altfel, aţi putut citi în săptămânalul nostru, la vremea respectivă, într-o analiză amănunţită a noului-vechi proiect de reformă în sănătate, cosmetizat pe ici, pe colo, cât să nu se vadă defectele majore.
   Dar cum putea reforma să fie discutată, când anul acesta pare să fi bătut tristele recorduri de până acum, în privinţa titularilor portofoliului sănătăţii. Căci au fost deja patru şi, la data când citiţi aceste rânduri, probabil că al cincilea va fi depus deja jurământul de credinţă. E drept, revenirea fostului ministru de până în 2008 ar putea fi de bun augur. Este cam singurul care a reuşit să aducă fonduri în sistemul de sănătate, prin „taxa pe viciu“, chiar dacă în mandatul trecut a cheltuit tocmai acei bani pe un proiect complet inutil pentru sistem şi pentru cea mai mare parte a populaţiei României. Sperăm însă că a învăţat din greşeli şi că va şti, măcar de-acum încolo, să ceară sfatul experţilor. Vom vedea.
   Altfel, chiar dacă sănătatea a continuat să se zbată în mizerie, trista politică românească a deturnat atenţia de la orice probleme serioase şi a ţinut capul de afiş cu lupta pentru putere. Poate că anul viitor ne va aduce însă mai mult. Dezbateri serioase pe marginea reformei (ironic, reforma va fi făcută de acelaşi ministru care a reformat sistemul ultima dată; va fi… reforma reformei, nu?), puncte de vedere avizate, declaraţii şi nu conflicte de interese, bani şi idei pentru sănătate, respect – iată ce ne dorim pentru anul viitor.
   Săptămânalul „Viaţa medicală“ va continua, ca şi până acum, să fie o voce din sistemul românesc de sănătate, să ofere cititorilor săi acces la informaţii de calitate, la noutăţi ştiinţifice şi profesionale, oglindind şi comentând, prin intermediul unei echipe redacţionale competente şi cu sprijinul colaboratorilor săi – în fapt, al întregii comunităţi medicale româneşti –, întregul sistem, cu bunele şi relele lui.
   Intrăm în noul an nu doar cu o echipă redacţională lărgită şi cu un număr „de colecţie“, ci şi cu o veste bună pentru abonaţii noştri. În primele şase luni ale lui 2013, vom desfăşura un prim modul al unui program de educaţie medicală continuă la distanţă, desfăşurat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti (rector: acad. Ioanel Sinescu). Programul, coordonat de acad. Constantin Popa, va oferi posibilitatea abonaţilor noştri de a obţine, la finalul modulului (iunie 2013), 10 credite EMC acordate de Colegiul Medicilor din România. Pentru aceasta, cititorii vor trebui să răspundă la o serie de întrebări formulate pe baza articolelor medicale publicate de săptămânalul nostru. Detaliile complete le veţi putea afla încă din primul număr de anul viitor.
   Contăm, aşadar, pe cititorii şi abonaţii noştri, pe comunitatea medicală din România, pentru a intra cu încredere, în pofida crizei, în noul an. Vom fi aici şi vom continua să creştem. Puteţi conta pe noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe