Newsflash
OPINII

Începe școala?

Începe școala?

Poate evenimentul social cel mai important după debutul pandemiei este începerea școlii în toamna aceasta.

stomatologiÎntreruperea anului școlar 2019-2020 și toate măsurile întreprinse în perioada stării de urgenţă au fost decizii fortuite și luate în lipsa unor informaţii exacte și complete despre noul coronavirus.

Acum, după aproape șase luni, știm mai multe despre SARS-CoV-2, dar nu destul pentru a asigura începerea anului școlar în condiţii de siguranţă deplină.

Cu toate acestea, trebuie să abordăm noua provocare cât mai raţional și corect. Mă refer doar la noul an școlar universitar pentru domeniul medical și al medicinei dentare.

Formarea profesională a medicilor, respectiv calitatea formării profesionale în domeniul medical este mai importantă ca niciodată. Nu știm cât va dura pandemia, dar știm că începând cu instituirea stării de urgenţă învăţământul medical a fost supus unor noi încercări.

Legislaţia în vigoare privind învăţământul medical
universitar în asociere cu actele normative de oportunitate, mai mult sau mai puţin fundamentate în perioada de pandemie, au agravat deficienţele învăţământului medical.

Corect și conform Legii educaţiei naţionale, învăţământul medical nu se poate face decât la frecvenţă, fiind excluse alte forme, respectiv învăţământ la distanţă.

Nu poţi fi medic doar citind, ascultând prelegeri pe calculator sau tabletă și dând examene online, cu excluderea pacientului din ecuaţia învăţării, mai ales în profesiile medicale aplicative cu drept de practică medicală acordat imediat după obţinerea licenţei.

Exprimam în Viaţa Medicală în această primăvară îngrijorarea mea și a Colegiului Medicilor Stomatologi din România cu privire la interdicţia aplicată studenţilor din anul terminal 2020 de a face practică medicală pe pacient în semestrul II, care a fost și ultimul lor semestru de școală.

Viitorii absolvenţi medici stomatologi ai promoţiei 2020 vor susţine licenţa în cursul acestei luni și apoi vor profesa fără să fi făcut practică la pacient. Trebuie să atrag atenţia asupra riscului ca și în noul an universitar să fie interzisă practica medicală pentru studenţii facultăţilor de medicină dentară.

Așa ceva nu trebuie să se întâmple! Acum studenţii sunt învăţaţi și obligaţi să evite pacienţii, să se ferească de ei, să facă școală online, în loc să fie învăţaţi să lucreze cu ei, așa cum vor face după absolvire. Este o mare păcăleală cu care nu putem fi de acord.

Studenţii de la facultăţile de medicină ar trebui să fie învăţaţi să se ferească de contaminări în mod efectiv, nu doar imaginar și online.
Sistemul medical are mare nevoie de noi generaţii de specialiști foarte bine pregătiţi.

Studenţii trebuie implicaţi în triajele epidemiologice, trebuie să fie antrenaţi efectiv în combaterea bolilor și, acum, în mod special a virusului SARS-CoV-2. Se deschid școlile și foarte puţine au cabinet medical, asistent medical și medic.

Studenţii de la medicină din ani superiori pot face triaje și asistenţă medicală mai calificate și mai competente decât învăţătorii și profesorii. Acum fac triaje medicale tot felul de indivizi: personal de pază, vânzători, personal administrativ și alţii.

Pe de altă parte, studenţii universităţilor de medicină sunt puși sub un clopot de sticlă! Medicina făcută online!? De pacienţi cine se va ocupa de acum înainte?

Pacienţii sunt doar niște personaje imaginare într-un joc pe calculator? Vom inventa și spitale online? Consider că o posibilă abordare a învăţământului medical prin conceptul „online”, eliminând pacienţii din contextul stagiilor clinice și a învăţământului medical, ar fi păguboasă și dăunătoare atât formării viitorilor specialiști din domeniul medical, cât și calităţii serviciilor medicale pe termen scurt și mediu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe