Newsflash
OPINII

Începuturile ortopediei în Banat

de Prof. dr. Dan V. POENARU - iul. 23 2015
Începuturile ortopediei în Banat
    Teritoriul delimitat istoric şi geografic între Dunăre (la sud) şi râurile Tisa (la vest) şi Mureş (la nord) este cunoscut din secolul XVIII sub numele de Banat. Capitala Banatului românesc este oraşul Timişoara, a cărui atestare documentară este în scrierile istoriografului Ptolemeu, în secolul II î. Hr., sub denumirea de Zambara, loc aproximativ în care romanii au ridicat aşezarea Tibiscum din Dacia Ripensis. Într-un document al regelui Andrei al II-lea, în anul 1212, este pomenit castrul Temesensis.
    În 1552, Banatul şi Timişoara cad sub ocupaţia Imperiului Otoman, unde vor rămâne pentru 164 de ani. În 1716, Timişoara a fost eliberată de sub turci de trupele conduse de principele Eugen de Savoia.
Cetatea Timişoarei într-o gravură realizată de Justus van der Nyport în 1686 (ediţia din 1713) 
    Viaţa medicală din Banat a cunoscut modificări importante după apariţia legii aulice din 1725 şi 1770 (Normativum Generale Re Sanitas). În Banat apar pentru prima oară medici cu diplomă şi tipărituri cu caracter medical în limba română cu litere chirilice.
    În secolul XVIII au luat fiinţă la Timişoara trei spitale. Cel mai important a fost cel construit ca spital public sau comunal, menţionat în documentele din acea perioadă ca Spitalul Cetăţii Timişoara. În acest spital au lucrat chirurgi foarte bine pregătiţi, cu studii la Viena, dar care au practicat şi intervenţii de ortopedie şi mai ales de traumatologie.
    La sfârşitul secolului XIX se produc două evenimente importante: dr. Geza Lichtsheidel a introdus tehnica osteosintezei metalice în fracturile de claviculă, precum şi extensia continuă în fracturile de femur. De asemenea, dr. Gedeon Bacsi a avut preocupări pentru leziunile traumatice produse în cadrul accidentelor de sport.
    La 40 km de Timişoara se află cel mai vestic oraş din România. Este vorba de Jimbolia, cunoscut în secolul XIX sub denumirea de Zsombolya. În această localitate s-a deschis, la 15 noiembrie 1896, spitalul teritorial. Conducerea secţiei de chirurgie, cu 100 de paturi, a fost preluată de un mare chirurg, dr. Karl Diel. El a studiat la Facultatea de Medicină din Budapesta în perioada 1872–1878, unde a şi practicat mai mulţi ani, revenind apoi în oraşul său natal, unde a lucrat toată viaţa. Dr. Karl Diel avea pacienţi din toată ţara, iar paleta intervenţiilor chirurgicale era foarte vastă.
    În registrele operatorii din acele vremuri sunt menţionate peste 50.000 de operaţii efectuate în perioada activităţii sale, lucru excepţional pentru un chirurg din acele vremuri.
    Din raportul de activitate redactat în anul 1911 de dr. Karl Diel am reţinut că acesta a efectuat o serie de intervenţii chirurgicale ortopedice şi că practica în mod curent reduceri şi imobilizări în aparate gipsate.
Raportul de activitate pe anii 1909–1910 al doctorului Karl Diel 
    La pagina 11 sunt menţionate reducerea ortopedică a fracturilor de radius şi cubitus, a luxaţiilor de umăr şi cot. La pagina 12 sunt înregistrate de intervenţii pe os cum ar fi: necrectomia în osteomielita cronică de tibie sau femur, incizia artritelor septice de genunchi, osteosinteza în fracturile de rotulă, amputaţii de coapsă. Practica, de asemenea, corecţia piciorului strâmb congenital prin alungirea tendonului lui Achile, tratamentul chirurgical al morbului lui Pott, precum şi în tumori maligne.
Paginile 11 şi 12 ale raportului în care se regăsesc diverse afecţiuni ortopedice şi traumatologice tratate 
    Raportul evidenţiază preocupările lui Karl Diel pentru deviaţiile coloanei vertebrale (cifoze, scolioze), care erau tratate prin imobilizare cu aparate gipsate.
Pagina 5 a raportului de activitate al medicului Karl Diel 
    La începutul secolului XX, tot în Jimbolia, funcţiona cabinetul lui Peter Schwartz, care se intitula „Bandajist şi ortopedist“. Dintr-un pliant publicitar din 1911, am aflat că acesta aplica aparate gipsate, proteze pentru membrul inferior şi superior, corsete pentru deviaţiile coloanei vertebrale, precum şi diverse bandaje pentru herniile inghinale şi ombilicale. Interesant este că în acest pliant e prezentată şi lista de preţuri.
Afiş publicitar din anul 1911, în care este prezentat Peter Schwartz drept „bandajist şi ortopedist“. Sunt prezentate, de asemenea, diverse proteze de membru superior şi inferior 
    În Timişoara, după Primul Război Mondial, şi-a început activitatea, într-un cabinet privat în Piaţa Sf. Gheorghe, dr. Nikolaus Hoffmann, chirurg ortoped de origine austriacă. În 1925, dr. Nikolaus Hoffmann tipărea un pliant publicitar realizat la Tipografia Şvabilor Bănăţeni, în condiţii grafice excelente.
    Din acest document aflat în posesia noastră rezultă că la cabinetul doctorului Hoffmann se practicau tratamente ortopedice pentru o gamă largă de afecţiuni: luxaţia congenitală de şold, scolioze, cifoze, picior strâmb congenital, TBC osteoarticular, cura chirurgicală a halluxului valgus, etc. Cabinetul dispunea de un serviciu de radiologie şi de un atelier de corsete şi proteze.
    Pe baza acestor docu­mente, putem afirma că dr. Nikolaus Hoffmann, primul chirurg ortoped calificat din Banat, este cel care a pus bazele specialităţii noastre în Timişoara.
Afiş publicitar din anul 1925 în care este prezentat cabinetul medicului Nikolaus Hoffmann 
     În „Marea carte de adrese a Timişoarei“ din 1938 am întâlnit numele medicului Kakuk Ioan, ortoped, ce deţinea un sanatoriu privat pe bd. C. D. Loga.
Marea carte de adrese a oraşului Timişoara 
     În perioada interbelică, urgenţele traumatologice erau rezolvate la secţia de chirurgie a Spitalului Public Orăşenesc şi, mai ales, la Spitalul Bega, condus la început de dr. Aurel Cândea, apoi de dr. Ion Mureşean. Astfel de preocupări s-au regăsit în articole ştiinţifice sau comunicări. Menţionăm în acest sens articolul „Un caz de luxaţie supraglenoidiană veche de umăr, complicată de un osteom periarticular“, scris de conf. dr. Pius Brânzeu şi dr. L. Roth. Acest articol a apărut în Franţa, într-o revistă de mare prestigiu, Revue d’Orthopédie (1947).
Articolul apărut în Revue d’Orthopédie 
     În 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost înfiinţată, la Timişoara, Facultatea de Medicină. În 1950, ortopedia şi traumatologia se separă de chirurgie, funcţionând într-o clădire proprie, cu 30 de paturi. Aceasta a fost condusă de prof. dr. doc. Dan Berceanu (1893–1984), provenit de la Facultatea de Medicină din Bucureşti.
Prof. dr. doc. Dan Berceanu
      Profesorul Berceanu şi-a început activitatea ca asistent universitar la catedra de anatomie topografică şi chirurgicală, fiind în paralel chirurg la Sanatoriul de Chirurgie din Bucureşti. El a fost un cunoscut anatomist, primul care a descris ganglionii limfatici ai apendicelui, mai sus de unghiul iliocecal, şi existenţa unei căi limfatice directe şi neîntrerupte în regiunea gastro-duodeno-pancreatică. În studiul căilor limfatice, a folosit două procedee personale pentru limpezirea pieselor, şi anume uleiul de cedru şi colorarea cu prontozină. La propunerea consiliului profesoral, a fost trimis în Franţa, între 1924 şi 1927, pentru specializare. A lucrat la început ca asistent benevol la clinica de chirurgie a Spitalului Cochin din Paris, apoi, la propunerea profesorului Pierre Delbet şi cu aprobarea consiliului profesoral al Facultăţii de Medicină din Paris, a fost numit asistent oficial cu titlul de„assistent étranger“. În acelaşi timp, a lucrat ca asistent voluntar la catedra de anatomie descriptivă şi chirurgicală (şef de catedră – prof. dr. Bernard Cuenico şi prof. ag. Henri Rouviere).
Colectivul clinicii de chirurgie a Spitalului Cochin din Paris. La nr. 1 – profesorul Pierre Delbet;  nr. 2 – dr. Dan Berceanu 
    În această perioadă, a desfăşurat o intensă activitate de cercetare ştiinţifică, începând un studiu experimental privind efectele vaccinului Delbet asupra organelor, sistemului reticulo-histiocitar şi sân­gelui periferic. Astfel, reuşeşte să pună în evidenţă, prin cercetări histologice şi biochimice minuţioase, originea unei celule reactive de la nivelul SRH, cu proprietăţi secretorii, denumite de Dan Berceanu diacrizocit.
Lucrarea lui Dan Berceanu, cu profesorul Delbet, despre diacrizocit 
     Reîntors în ţară, a devenit, în 1941, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti. În septembrie 1942 îşi încetează activitatea didactică, deoarece este mobilizat pe front, fiind numit medic primar chirurg şef, şi preia comanda Spitalului Militar din Sinaia. Acolo a organizat şi a pus în funcţiune un spital cu 450 de paturi, ce a rămas activ până în anul 1948. În 1943, spitalul a fost vizitat de o delegaţie a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. A fost apreciat atunci modul de îngrijire a pacienţilor americani, aşa cum rezultă dintr-un document din decembrie 1943.
Scrisoare trimisă către Dan Berceanu de delegaţia Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, în care îi sunt aduse mulţumiri pentru tratamentul deosebit acordat pacienţilor americani 
    De asemenea, trebuie apreciată maniera în care slujitorul lui Hipocrate – profesorul Dan Berceanu – a tratat toţi pacienţii, răniţi de război sau prizonieri, indiferent de naţionalitate şi religie (americani, englezi, germani sau ruşi).
Document prezentând mulţumirile primite de la generalul de brigadă C. V. R. Sohuyler  în calitate de reprezentant al Guvernului SUA
    Prof. dr. doc. Dan Berceanu, fondatorul clinicii de ortopedie şi traumatologie din Timişoara, a reuşit să îmbine remarcabile calităţi de anatomist şi chirurg, de cercetător şi fin clinician.
Document în limba germană ce atestă grija acordată pacienţilor germani de profesorul Dan Berceanu
    A fost un intelectual cu o cultură enciclopedică, un mare amator de literatură, teatru, muzică şi pictură. Profesorul Berceanu s-a stins din viaţă la Timişoara, la 8 ianuarie 1984, la vârsta de 91 de ani.
 

Notă autor:

Bibliografie

1. Ancusa M, Nistor F. Istoria medicinii. Timişoara, Lito IM, 1985

2. Bologa V et al. Istoria medicinii universale. Bucureşti, Editura Medicală, 1970

3. Breier TH. Dr. Karl Diel, pionier al chirurgiei moderne în Banat. Neuer Weg nr. 7519, 10 July 1973

4. Ehrler JJ. Banatul de la origini până acum – 1744. Timişoara, Editura Facla, 1982

5. Griselini FR. Încercare de istorie politică şi naturală a Banatului, Timişoarei. Timişoara, Editura Facla, 1984

6. Poenaru D. Pagini inedite din istoria ortopediei româneşti. Comunicare la Filiala Academiei de Ştiinţe Medicale Timişoara, 1998

7. Poenaru D. Momente din istoria ortopediei. Timişoara, Editura Mirton, 2005

8. Vermeşan H. Istoria ortopediei din Banat. Timişoara, Editura Art Press, 2012

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe