Newsflash
OPINII

Încetarea calităţii de membru al CMR

de Drd. Rareș Voroneanu - mar. 3 2023
Încetarea calităţii de membru al CMR

Suspendarea și încetarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România nu sunt identice: în timp ce suspendarea aduce cu sine posibilitatea de a relua raporturile dintre medic și Colegiu, încetarea presupune încheierea relaţiei cu acesta.

image-from-rawpixel-id-3577770-jpeg

        Calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România (CMR) poate înceta în patru situaţii expres reglementate de art. 16 din statutul organizaţiei: la cererea titularului, prin deces, în cazul întreruperii exercitării profesiei de medic pe o durată mai mare de cinci ani sau în situaţia în care medicului i-a fost retrasă calitatea de membru al CMR, cu titlu de sancţiune disciplinară. Sancţiunea trebuie pronunţată printr-o decizie a comisiei de disciplină și rămasă definitivă.

        În cazul întreruperii exercitării profesiei pe o durată mai mare de cinci ani, se pune următoarea întrebare: dacă, spre exemplu, în cei cinci ani, medicul își exercită din nou profesia, însă doar pentru o zi, va mai opera această sancţiune?

        Opinia mea este că nu, pentru că legea nu precizează o durată minimă de profesare. Ci doar faptul că medicul își pierde calitatea de membru dacă timp de cinci ani nu își exercită profesia. Cu alte cuvinte, medicul care o dată la 4 ani și 11 luni profesează pentru o singură zi nu își va putea pierde această calitate.

Decizii care trebuie corelate

        În ceea ce privește posibilitatea retragerii calităţii de membru cu titlu de sancţiune disciplinară, pronunţată prin intermediul unei decizii a comisiei de disciplină, această chestiune trebuie corelată cu alin. (3) al art. 16: „Retragerea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România operează de drept pe durata stabilită de instanţele judecătorești prin hotărâre definitivă cu privire la interzicerea exercitării profesiei”.

        Am mai discutat despre problematica interzicerii exercitării profesiei. Pe scurt, printre sancţiunile pe care le poate impune instanţa de judecată se numără și cea menţionată deja. De asemenea, aceeași chestiune o pot spune și despre posibilitatea CMR de a impune anumite sancţiuni faţă de medicii care nesocotesc dispoziţiile actualelor reglementări.

        Potrivit art. 17 alin. (2), „Reluarea activităţii profesionale după o întrerupere a exercitării profesiei pe o perioadă mai mare de cinci ani se face numai după reatestarea competenţei profesionale a medicului, în condiţiile și după metodologia stabilită prin decizie a Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România”.

Foto: rawpixel.com

ETICHETEmembru CMR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe