Newsflash
OPINII

Încrederea în medic, o valoare compromisă în România?

de Conf. dr. Horia BUMBEA - feb. 14 2020
Încrederea în medic, o valoare compromisă în România?

Citeam recent un articol despre un sondaj (studiu) despre încrederea românilor în medici și vizitele la cabinetele medicale sau în spitale. Concluzia acestui sondaj era că 85% dintre persoanele intervievate amână vizita la medic, iar peste 36% așteaptă ca problemele medicale să se rezolve.

Titlul mare era chiar șocant: „Românii au oroare pentru medici”. Nu poți să nu te întrebi ce am făcut noi, medicii, ca să avem această imagine în mintea cetățenilor din România. Sau, cine a avut interes ca să implementeze această reacție față de corpul medical? Cu siguranță, răspunsul este de genul „adevărul este undeva, la mijloc”.

incredere-in-medic

Este evident faptul că sistemul de sănătate este „ciuca bătăii” în mass-media, băgat în față în mod periodic, în funcție de interesele electorale. Și prezentarea știrilor medicale este de cele mai multe ori în defavoarea sistemului sau al profesiei medicale. Dacă nu se găsește ceva spectaculos, mai ales monstruos, nu apare știrea. Pentru că, deh, ca să ai audiență trebuie să șochezi, să fie ceva care să alimenteze dorința de senzațional. Acest lucru a erodat permanent imaginea medicului, care era respectat, avea un loc special în societate. Pe de altă parte, globalizarea a venit și cu profiluri noi pentru anumite profesii, și a indus treptat o imagine mult mai aproape de profesiile nonliberale. De asemenea, menținerea statutului de funcționar public în cadrul legislativ a decredibilizat valoarea liberală a profesiei medicale.

Pe de altă parte, toate problemele lăsate în sistem și nerezolvate de noi, medicii, au avut ca rezultat dobândirea acestor noi valențe ale profesiei medicale în mintea colectivă a societății. Interesele personale puse mai presus decât interesele colectivității medicale au susținut schimbările atributelor medicului în societate, iar acum vedem rezultatele: corpul medical este ca o frunză în vânt, vulnerabilizat de compromisuri, scuturat periodic... pentru că se poate! Schimbarea acestei imagini a corpului medical trebuie să vină de la noi, prin alegerile pe care le facem în fiecare zi, care să nu mai lase loc de compromis.


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe