Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Încrederea în medic, o valoare compromisă în România?

Viața Medicală
Conf. dr. Horia BUMBEA vineri, 14 februarie 2020

Citeam recent un articol despre un sondaj (studiu) despre încrederea românilor în medici și vizitele la cabinetele medicale sau în spitale. Concluzia acestui sondaj era că 85% dintre persoanele intervievate amână vizita la medic, iar peste 36% așteaptă ca problemele medicale să se rezolve.

Titlul mare era chiar șocant: „Românii au oroare pentru medici”. Nu poți să nu te întrebi ce am făcut noi, medicii, ca să avem această imagine în mintea cetățenilor din România. Sau, cine a avut interes ca să implementeze această reacție față de corpul medical? Cu siguranță, răspunsul este de genul „adevărul este undeva, la mijloc”.

incredere-in-medic

Este evident faptul că sistemul de sănătate este „ciuca bătăii” în mass-media, băgat în față în mod periodic, în funcție de interesele electorale. Și prezentarea știrilor medicale este de cele mai multe ori în defavoarea sistemului sau al profesiei medicale. Dacă nu se găsește ceva spectaculos, mai ales monstruos, nu apare știrea. Pentru că, deh, ca să ai audiență trebuie să șochezi, să fie ceva care să alimenteze dorința de senzațional. Acest lucru a erodat permanent imaginea medicului, care era respectat, avea un loc special în societate. Pe de altă parte, globalizarea a venit și cu profiluri noi pentru anumite profesii, și a indus treptat o imagine mult mai aproape de profesiile nonliberale. De asemenea, menținerea statutului de funcționar public în cadrul legislativ a decredibilizat valoarea liberală a profesiei medicale.

Pe de altă parte, toate problemele lăsate în sistem și nerezolvate de noi, medicii, au avut ca rezultat dobândirea acestor noi valențe ale profesiei medicale în mintea colectivă a societății. Interesele personale puse mai presus decât interesele colectivității medicale au susținut schimbările atributelor medicului în societate, iar acum vedem rezultatele: corpul medical este ca o frunză în vânt, vulnerabilizat de compromisuri, scuturat periodic... pentru că se poate! Schimbarea acestei imagini a corpului medical trebuie să vină de la noi, prin alegerile pe care le facem în fiecare zi, care să nu mai lase loc de compromis.

Foto: rawpixel.com

Etichete: incredere medici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.