Newsflash
OPINII

Indignare? Să fie, dar nu e destul!

de Dr. Gabriel DIACONU - sept. 16 2022
Indignare?  Să fie, dar nu e destul!

După agresiunea fizică asupra doctoriței de la Spitalul din Fetești, CMR a reacţionat public. Indignarea forului nu e surprinzătoare. Cât anume din mesajul CMR ajunge, însă, la pacientul român?

punch-g7f57fe475_1280După ce o doctoriţă a fost agresată fizic de un pacient la spitalul din Fetești, la sfârșitul lunii august, Colegiul Medicilor din România (CMR) a reacţionat public. Indignarea forului suprem al medicilor nu e surprinzătoare. Cât anume din mesajul CMR ajunge, însă, la pacientul român? Prea puţin, spre deloc – remarc cu amărăciune. În zarva de mesaje cotidiene și cu o populaţie mai degrabă cablată la senzaţional și tabloid, nimeni n-are timp să-și educe morala interacţiunii cu personalul în halat. Sau viceversa.

Poveștile curg zilnic dinspre spitalele României, unde omul bolnav prea des este obidit, maltratat, dispreţuit, zeciuit pentru acele gesturi mici, compasionale pe care personalul sanitar ar trebui să le facă. Înainte de-a ridica și noi piatra, poate ar trebui să ne uităm mai atent la cât de mult sau la cât de bine suntem educaţi să discutăm cu pacientul, dar și să negociem situaţii critice care presupun risc și periculozitate.

Aici vorbim de tare și lacune, unele caracteriale, dar altele profesionale. Medicul român, în echipa lui terapeutică, nu (mai) găsește timp să construiască o relaţie omenească la patul bolnavului. Sunt motive care explică – în mare parte – regresul omeniei în raportul terapeutic.

Unele au de-a face cu penuria de personal, altele cu condiţiile de îngrijire. Mai sunt unele care vorbesc de o adevărată ecologie troglodită a sănătăţii, fie că vorbim de comunităţi marginale, fie că vorbim de pânza densă de relaţii și înăuntru, și în afara spitalului sau dispensarului în orașele mici. Aici persistă reţelele de familie, baronetele și cercurile de influenţă motivate îndeosebi de putere și câștig.

Românul de rând, oropsit, trăiește încă sub impresia deznădejdii dacă nu oferă doctorului o atenţie. Fenomenul s-a limitat întrucâtva după creșterile salariale, dar și-a găsit nou cuib în ceea ce privește „cerberii” relaţiei medicale. Pentru că doctorul e rareori accesibil, bolnavul trebuie să dea bani portăreilor, că vorbim de brancardier, infirmieră sau asistent medical. Aici lipsa de resursă umană e cea mai mare, aici se întâmplă – din păcate – cel mai ades abuzuri.

Dar palma, în cele din urmă, tot doctorul o va lua. Pentru că e văzut stăpân peste această arhitectură bolnăvicioasă. Nu vom putea schimba mare lucru, cu durere o spun, până când nu vom reabilita piramida demnităţii nu doar pentru medic, ci pentru tot ce înseamnă om în halat într-o instituţie sanitară. Acest drum, însă, e lent și adeseori minat de micro-megalomanie reziduală.

Micro-megalomanul își arogă puteri pe care nu le are și e un mic satrap pe mica lui colonie, că e la blocul operator, că e la registratură, că e pe secţie sau la salon. Să iei acești oameni și să le schimbi viziunea de muncă, de lucru, cere timp, bani și cicluri de profesionalizare. Cere și salarii pe măsură, încât la distanţa mâinii dintre doctor și ajutoarele lui să nu te izbești de abisul inechităţii.

Finalmente, suntem obligaţi să ne uităm mai atent asupra acestor doi termeni: risc, periculozitate. Periculozitatea este doar o dimensiune a riscului, pentru că vorbim de escaladarea violenţei. Dar, în afară de asta, riscurile sunt multiple și ne trebuie diagrame mai bune de gestionare a riscului atât în urgenţe, cât și în viaţa de zi cu zi a „prestatorului de servicii de sănătate”, fie ghilimelele înţelese cum vrea cititorul. Deocamdată suntem în braţele alegoriei și-ale emoţiei puternice, când incidente precum cele de la Fetești se întâmplă. Indignare? Să fie, dar nu e destul.

Citiți și: Careul puterii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe