Newsflash
OPINII

Infecția HIV/SIDA în România: recomandări pentru sănătatea publică

de Dr. Mariana MĂRDĂRESCU - dec. 12 2017
Infecția HIV/SIDA în România: recomandări pentru sănătatea publică
     Infecția cu HIV reprezintă nu numai o problemă medicală, ci și una economică și psihosocială. Statutul social, nivelul crescut al emigrației, mutarea masivă spre orașele mari și discriminarea sunt factori determinanți pentru grupurile la risc, dar și pentru categoriile de populație atinse de această infecție. Consecințele numără distribuirea inegală a acestor factori, inclusiv malnutriții și precaritatea alimentației, condiții insalubre de locuit și mediu, bariere financiare, geografice și culturale pentru accesul la îngrijiri specifice. Alte probleme de sănătate publică relevante sunt: expunerea la infecții, progresia către boală, diagnosticarea tardivă sau greșită, aderența sau non-aderența la tratament. Tratamentul și aderența pacientului la tratament sunt elemente de bază pentru prevenirea infecțiilor. Un progres real în zona monitorizării HIV, în România sau în orice altă zonă din spațiul economic european, ar necesita, pe lângă investiții considerabile în programele de monitorizare a acestei infecții, și metode de influențare a factorilor sociali determinanți.
     Datele1 Centrului european pentru controlul și prevenția bolilor (ECDC) relevă următoarele:
    • Una din două persoane care trăiesc cu infecție HIV este diagnosticată tardiv, motiv pentru care ECDC și OMS recomandă creșterea ratei de testare la nivel european;
   • Infecția HIV reprezintă, în continuare, o problemă de sănătate publică în țările din zona EU/EEA, în 2016 fiind diagnosticate peste 29.444 de cazuri noi de infecție HIV, cu un număr estimat de 810.000 de persoane în viață (0,2% din populația adultă). În ceea ce privește toată Europa, numărul cazurilor nou diagnosticate a depășit 160.000, mai mult de jumătate din aceste cazuri reprezentând depistare tardivă (51%) – valoarea CD4 a fost sub 350/mm3 la data diagnosticării;
    • Diagnosticul rapid asigură creșterea speranței de viață și reducerea riscului de transmitere HIV prin promovarea sexului protejat, terapia substitutivă în rândul consumatorilor de droguri pe cale intravenoasă, programul de schimb de seringi, profilaxia preexpunere (PrEP) și accesul rapid la îngrijiri și tratament al celor diagnosticați;
    • Numărul cazurilor de SIDA s-a dublat în zona est-europeană în ultima decadă;
    • Coinfecția HIV/TB a devenit principala comorbiditate HIV în această regiune;
    • În Europa, 65% din populația cu vârsta peste 50 de ani a fost diagnosticată tardiv. Ca urmare, este nevoie de servicii integrate pentru această grupă de vârstă.
     În ceea privește epidemia HIV/SIDA în România, în anul 2017 (până la 30 septembrie 2017), datele2 indică un număr total de persoane aflate în viață de 14.831 (estimări UNAIDS 14.000–16.000), conform Compartimentului pentru evaluarea și monitorizarea infecției HIV/SIDA în România din Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balș”. Proporția bărbaților a fost sensibil mai mare decât cea a femeilor, grupa de vârstă cea mai afectată fiind 20–29 de ani (45,4%, cele mai multe cazuri provenind din cohorta copiilor născuți la sfârșitul anilor ’80 și la începutul anilor ’90, cohortă infectată pe cale non-verticală) (fig. 1).
     Numărul cazurilor nou înregistrate anul acesta a fost de 478. Ca și în anii trecuți, calea principală de transmitere HIV rămâne contactul sexual neprotejat între persoane heterosexuale (64% din totalul cazurilor noi). Astfel, proporția cazurilor noi de îmbolnăvire pe această cale a cunoscut o creștere de la 59% în 2015 (din N = 689) la 64% (din N = 478) în 2017 (fig. 2).
     A fost înregistrată o scădere a numărului de cazuri noi în rândul consumatorilor de droguri injectabile (CDI), respectiv 63 de cazuri (13,18%) din total. Dinamica fenomenului este în schimbare în ceea ce privește căile de transmitere, contactul sexual neprotejat între bărbați ocupând al doilea loc (20,08%), în timp ce consumul de droguri injectabile (13,8%) a trecut pe locul al treilea. În cifre absolute, numărul CDI în 2017 a fost de 63/478, iar al bărbaților care întrețin relații sexuale cu alți bărbați (BSB) de 96/478. Rata transmiterii materno-fetale a fost de 1,5% din cazurile noi (7/478). Cei mai mulți consumatori de droguri injectabile diagnosticați în 2017 au fost bărbați, 63% având între 30 și 39 de ani, 40% declarând consum de heroină și substanțe noi cu proprietăți psihoactive.
     Coinfecțiile HIV/HCV și HIV/TB, dar și bolile cu transmitere sexuală au reprezentat cele mai frecvente comorbidități în rândul CDI diagnosticați cu HIV/SIDA anul acesta: 82% au prezentat coinfecție HIV/HCV, 37% HIV/TB, 10% HIV/BTS.
     Din totalul cazurilor nou înregistrate în baza națională de date HIV/SIDA în 2017, 57% din bărbați au avut valoarea CD4 mai mică de 350/mm3 iar 42% din femei au avut CD4 sub 350/mm3.
     Principiul accesului universal la tratamentul antiretroviral (ART) a fost adoptat de România în 2001. Numărul pacienților care au beneficiat de tratament antiretroviral și profilaxie a crescut de la 3.500 în 2001 la 11.134 în 2017 (la 30 iunie), dintr-un total de 12.500 de persoane aflate în evidență activă, aceasta reprezentând o acoperire de 89% a serviciilor de tratament.
     Din perspectiva instrumentelor de monitorizare, continuitatea îngrijirilor HIV sau cascada îngrijirilor HIV reprezintă un cadru conceptual care permite țărilor să monitorizeze eficacitatea intervențiilor răspunsului HIV pe segmente-cheie. Principalul obiectiv este identificarea neconcordanțelor între persoanele diagnosticate și cele nediagnosticate, accesul la servicii publice de sănătate și evaluarea răspunsului programelor naționale în ceea ce privește intervențiile specifice, calitatea programelor și a serviciilor, rezultate și impact. Caracteristica secvențială a fiecărui stadiu din cascada îngrijirilor poate indica segmentele pe care țările își pot concentra eforturile, dar și programele și activitățile care necesită îmbunătățiri.
     Cascada îngrijirilor și serviciilor HIV este și o resursă utilă de evaluare a progresului în ceea ce privește țintele UNAIDS3 90-90-90 pentru anul 2020: 90% din persoanele infectate HIV își cunosc statutul, 90% din cei diagnosticați primesc ART, 90% din cei aflați în tratament obțin supresie virală. Cascada îngrijirilor, în România anului 2016, a relevat un număr estimat de 16.000 de persoane (conform UNAIDS) care trăiau cu HIV/SIDA, 14.349 (80%) de persoane în viață infectate HIV înregistrate în baza națională de date HIV, 12.196 (85%) de pacienți în supraveghere activă, 10.994 de pacienți (90%) aflați în tratament, 6.811 pacienți (62%) cu încărcătura virală mai mică de 50 copii/ml (din pacienții aflați în tratament) (fig. 3).
     Ce factori ar trebui să fie luați în considerare în evaluarea corectă, în prezent și în perspectivă, a cascadei îngrijirilor HIV? Pacienții tineri, dar aflați în „oboseală terapeutică”, poliexperimentați terapeutic, de la începutul anilor ’90. Cazurile HIV nou depistate sunt reprezentate de persoane tinere, la vârstă fertilă, cu valoarea CD4 la momentul diagnosticării sub 350/mm3 în proporție de peste 50%. Este nevoie de o abordare integrată medicală și psihosocială atât a bărbaților care întrețin relații sexuale cu alți bărbați (20,08% din cazurile noi în 2017), cât și a consumatorilor de droguri injectabile cu substanțe psihoactive și asigurarea programului de schimb de seringi (13,18% din cazurile noi în anul 2017). Mamele tinere, multiexperimentate terapeutic, au nevoie de servicii speciale de consiliere pentru menținerea aderenței la îngrijiri, incluzând aderența la tratamentul specific antiretroviral. Este nevoie de o abordare corectă a femeii gravide și a managementului nou-născutului expus perinatal la HIV. Trebuie asigurate regimuri terapeutice optime copilului infectat prin transmitere materno-fetală.
     În România, accesul la tratamentul antiretroviral este universal, indiferent de valoarea CD4. Introducerea profilaxiei preexpunere ca metodă de prevenire a transmiterii HIV poate reduce riscul infecției HIV la persoanele seronegative. Evaluarea corectă a comorbidităților multiple și a interacțiunilor medicamentoase necesită echipe multidisciplinare. Nu în ultimul rând, poate cel mai important factor este testarea HIV și extinderea acestui serviciu către grupurile vulnerabile. Totodată, educația acestor grupuri, dar și a populației generale, cu privire la infecția HIV/SIDA trebuie să devină un modus operandi al programelor naționale de prevenire pentru a putea atinge dezideratul UNAIDS 90-90-90.

Notă autor:


1. ECDC. HIV/AIDS surveillance in Europe, 2017 (2016 data). 2017 Nov 27

2. Compartimentul pentru evaluarea și monitorizarea infecției HIV/SIDA în România. Infecția HIV/SIDA în România – update. 2017 Dec 1

3. ECDC. Continuum of HIV Care. Monitoring implementation of the Dublin Declaration on partnership to fight HIV/AIDS in Europe and Central Asia: 2017 progress report. Stockholm, 2017 Apr

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe