Newsflash
OPINII

Îngrijire personalizată în era digitală

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - iul. 7 2017
Îngrijire personalizată în era digitală
     Aproximativ 3.000 de participanți s-au reunit în cadrul celei de-a 14-a ediții a Future Health Summit, desfășurată la Dublin în zilele de 24 și 25 mai. În program au fost nu mai puțin de 15 conferințe medicale și 15 workshopuri pentru pacienți. Peste 160 de invitați au prezentat subiecte din ramuri medicale variate: oncologie, cardiologie, neurologie, stomatologie, diabetologie, dar și domenii mai noi, ca „Digital Health”.
     Au fost prezentate rezultate ale unor terapii surprinzătoare, ca de exemplu „Dracula Therapy”, folosită atât pentru întinerirea pielii, cât și a mucoasei organelor genitale (Rejuvula). Stimulated Self Serum skin therapy (sau S3 Therapy, cum mai este numită) a fost introdusă în Marea Britanie de doctorul francez Daniel Sister. Principiul acesteia constă în prelevarea unei cantități de sânge, din care este apoi separat serul, iar după îmbogățirea cu vitamine și aminoacizi, acesta este injectat la nivelul feței. Aceeași tehnică este folosită în stomatologie de peste două decenii pentru regenerarea gingivală. Efecte benefice ale injectării de plasmă bogată în trombocite a fost observată și în vindecarea traumatismelor sportive, așa cum au concluzionat câteva studii efectuate în SUA. Doctorul Sister a decis să combine tehnica injectării în profunzime de plasmă bogată în plachete cu mezoterapia, care presupune numeroase miniinjectări cu vitamine și minerale în straturile superficiale ale pielii.
     Nu doar soluțiile inovative și tehnologia de ultimă oră și-au găsit locul în varietatea de prezentări, ci și aplicarea unor tehnici simple. Una dintre acestea ar fi terapia prin dans irlandez, menită să încetinească evoluția bolii Alzheimer.
     Manifestarea de la Dublin este unică în felul său, prin întâlnirile dintre factori de decizie în politicile de sănătate, reprezentanți ai sectorului public și privat, precum și companii farmaceutice și producătoare de aparatură medicală. Au fost abordate teme cu privire la influența tehnologiei moderne asupra riscurilor și beneficiilor pentru sănătate. În prima categorie s-ar încadra observația că bolile cu transmitere sexuală au crescut ca frecvență în campusurile studențești odată cu creșterea utilizării de „dating apps”. Din cea de-a doua categorie fac parte o multitudine de dispozitive, aplicații și structuri virtuale destinate automonitorizării funcțiilor vitale și transmiterii la distanță a datelor, comunicării mai eficiente cu personalul medical și, de asemenea, facilitării comunicării între pacienți, în vederea organizării unor grupuri de sprijin pentru mai multe patologii.
     A fost subliniată încă o dată importanța comunicării între reprezentanții diverselor ramuri implicate în îngrijirea pacienților, atât la nivel național, cât și internațional. Profesorul Mark Lawler, de la Queenʼs University, Belfast, autorul unui articol de dată recentă, publicat în New England Journal of Medicine (25 mai 2017), a susținut necesitatea creării unei platforme care să permită schimbul de date, pentru căutarea mai eficientă a răspunsurilor legate de etiologia și tratamentul cancerului: „Cancerul nu respectă granițe statale, deci comunitatea internațională trebuie să se angajeze într-un efort comun pentru a progresa în tratarea acestei boli care ucide peste 8,5 milione de oameni în fiecare an”.  Există aspecte legate de anonimat și respectarea datelor personale în diferite țări, care îngreunează aceste schimburi. Mark Lawler a fost inspirat de un grup de 130 de pacienți cu cancer, din 11 țări, care și-au pus în comun datele și, împreună cu o organizație nonguvernamentală, să demareze un studiu clinic. „Este nevoie ca acest tip de gândire vizionară să capete formă și să fie extrapolat într-un sistem de schimb de date (bazat pe consimțământ prealabil explicit), acesta fiind primul pas într-o călătorie nouă și palpitantă” spunea profesorul Lawler.
     Proiectul american „Cancer Moonshot”, demarat în ianuarie 2016 cu scopul de a susține cercetarea în domeniul cancerului, a evidențiat necesitatea dezvoltării unei „baze de date oncologice”, care să grupeze date de genomică, epidemiologice și date clinice, de pe întreg globul, pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților. „Sperăm ca îndemnul nostru la acțiune să încurajeze comunitatea să acționeze ferm și să asigure resursele necesare pentru a integra schimbul de date în toate activitățile legate de cancer”. Profesorul Lawler este președintele „Translational Cancer Genomics” din cadrul „Centre for Cancer Research and Cell Biology” și membru al „Global Alliance for Genomics and Health”, o coaliție internațională formată din aproape 480 de organizații din peste 60 de țări. Elementele-cheie ale acestei a paisprezecea ediții a Future Health Summit au fost: personalizare, cooperare și integrare a tehnologiei moderne în îngrijirea pacienților.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe