Newsflash
OPINII

Iniţiativa legislativă a medicilor de familie

de Dr. Dorin Marius GABOR - mai 15 2009
Iniţiativa legislativă a medicilor de familie

Am primit la redacţie un comunicat al SNMF cu privire la iniţiativa legislativă a medicilor de familie, sub semnătura dlui dr. Dorin Marius Gabor, preşedintele unui comitet de iniţiativă cetăţenească.

 

Sănătatea a fost declarată prioritate naţională de către toţi guvernanţii postdecembrişti. Cu toate acestea, finanţarea acestui sector a avut permanent de suferit, procentul alocat sănătăţii din produsul intern brut fiind mult sub nivelul alocat de statele membre ale Uniunii Europene, chiar ţări din vecinătatea României având procente mai mari decât la noi.
 
Toate segmentele sistemului sanitar au avut de suferit atât la nivelul infrastructurii, care de cele mai multe ori este degradată şi necesită investiţii majore sau nu mai corespunde standardelor, cât şi la nivelul dotărilor cu aparatură performantă, cu medicamente şi cu materiale sanitare, aprovizionarea cu alimente, dezinfectante etc. De asemenea, subfinanţarea nu a permis funcţionarea optimă ca număr de personal medical calificat şi nici atingerea unor venituri corespunzătoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenţă. Asistăm, în consecinţă, la un veritabil exod al medicilor şi asistentelor către ţări europene capabile să-şi susţină sistemul medical.
 
Medicina de familie este considerată în toată Europa cel mai important segment al asistenţei medicale. Ea furnizează serviciile medicale de bază pentru toată populaţia, cu un raport eficienţă/preţ extrem de favorabil. Pentru a sublinia acest aspect, sistemul de asigurări de sănătate britanic o denumeşte „perla coroanei sistemului de asigurări“.
 
Medicina de familie este gestionarul stării de sănătate a întregii populaţii. În cabinetele medicilor de familie se acordă minimum 50.000.000 de consultaţii pe an şi se rezolvă peste 80% din solicitările de asistenţă medicală. Medicina de familie este o specialitate interdisciplinarăextrem de vastă, care implică în afara serviciilor medicale curative şi medicina omului sănătos, promovarea sănătăţii, medicina comunitară, profilaxia bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei, aplicarea programelor naţionale de sănătate, precum şi o relaţie specială, de lungă durată, cu pacienţii. De aceea trebuie ca finanţarea pe acest segment, cel mai ieftin de altfel, să aibă un nivel corespunzător, pentru a-şi putea realiza menirea, recunoscută de altfel la nivel declarativ de toţi guvernanţii de după Revoluţie.
 
În acest moment, după aderarea României la Uniunea Europeană, s-a liberalizat piaţa muncii specifică sistemului sanitar. Diplomele sunt recunoscute în toată Uniunea Europeană şi astfel personalul medical a început să emigreze, tentat atât de veniturile mult mai consistente, de zece-cincisprezece ori mai mari decât în România, dar şi de posibilitatea de a-şi desfăşura meseria la cote înalte, condiţii generale de muncă şi respect social cuvenit.
 
Stabilirea prin lege a procentului alocat asistenţei medicale şi respectiv asistenţei medicale primare în România ar crea premisele unei stabilităţi pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte finanţarea sistemului sanitar. Asigurarea stabilităţii finanţării va avea ca efect creşterea calităţii serviciilor medicale furnizate, demararea unor activităţi de investiţii, de modernizare şi dotare a unităţilor medicale, precum şi diversificarea serviciilor asigurate populaţiei.
 

Considerând că adoptarea unei legi care să garanteze o finanţare corectă şi sigură a sistemului de sănătate reprezintă un pas important în reforma sistemului sanitar românesc, solicităm tuturor cetăţenilor cu drept de vot să meargă la medicul lor de familie şi să semneze pentru sănătatea lor. Detalii despre iniţiativa legislativă referitoare la proiectul de lege privind nivelul fondurilor anuale minime obligatorii destinate finanţării sănătăţii, precum şi documentele aferente se găsesc pe www.amfms.3x.ro.

ETICHETEbeataedolore

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe