Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Insomnia în vremea pandemiei

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 7 ianuarie 2022

Știţi care este microepidemia de sănătate mintală de început de an? Insomnia. E doar parţial explicată de decalajul produs de Revelion și de abuzul ocazional de alcool.

rm22-265-kwan-035Poate că are de-a face cu „tulburarea afectivă sezonieră”, cu faptul că un sfert dintre depresii apar toamna și se agravează invers proporţional cu durata zilei. Poate că zeitgeistul zilelor noastre e unul al grijii și privegherii. Nu știm, pentru că ultima metaanaliză majoră a studiilor longitudinale pe termen lung despre insomnie este ante-pandemică, din 2018 (Hertenstein și colaboratorii).

A fost un efort european, centrat în Elveţia, dar cu colaboratori în Germania, Suedia și Italia, care a arătat că insomnia e un predictor puternic pentru toate marile categorii de tulburări psihice – depresie, anxietate, abuz de substanţe și psihoză –, asociindu-se unui risc global de 2,6 de a dezvolta pe oricare dintre acestea.

Bănuim că lucrurile nu stau mai bine acum, ci, probabil, din contră. La numeroșii factori psiho-sociali care au schimbat atât de mult contextul de sănătate psihică peste tot în lume se adaugă și problematica încă misterioasă, multidisciplinară, a faimosului long COVID, în care insomnia e un simptom foarte frecvent.

Dar o populaţie deosebit de vulnerabilă la dezvoltarea insomniilor și consecinţelor lor sunteţi dumneavoastră, dragi colegi. În „linia întâi”, tulburările de somn au fost aproape universale: deja tot mai multe sondaje și studii concordă în a găsi că virtual toţi lucrătorii sanitari din acest sector au resimţit perioade de somn nesatifăcător, peste o treime au insomnie, mulţi alţii au raportat coșmaruri recurente și alte tulburări calitative ale somnului.

Pentru mine, este alarmant că, în perioada sărbătorilor, mai mulţi colegi decât în orice altă perioadă similară ca durată a ultimului an au cerut ajutorul în clinica în care lucrez pentru probleme de somn, în niște zile care se voiau un respiro, înainte de preconizatul val cinci al pandemiei.

Aș vrea, așadar, ca pe lângă urările obișnuite, să încep anul rugându-vă pe toţi să aveţi mai multă grijă de dumneavoastră. Să vă asiguraţi ca măcar cerinţele legale privind programul de lucru sunt întrunite și respectate.

Să vă asiguraţi că vă alocaţi zilnic măcar o oră pentru dumneavoastră, în care să vă decuplaţi de griji și responsabilităţi. Să vă ţineţi departe de toate falsele ajutoare, tutun, alcool, cantităţi mari de cafea și celelalte. Să aveţi o bună igienă a somnului. Acum, cât încă se poate.

Citiți și: Duplicitatea faţă de un „stat eșuat”

Etichete: insomnie pandemie long COVID vlad stroescu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC