Newsflash
OPINII

Insuficiența cardiacă la români

de - mai 30 2016
Insuficiența cardiacă la români
     Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie (SRC) trag un semnal de alarmă cu privire la impactul insuficienței cardiace (IC) asupra românilor. Potrivit celor mai recente date, aproximativ un milion de români suferă de această afecțiune, respectiv 4,7% din populația peste 35 de ani, dar nouă din zece români nu știu că au această boală. Prognoza pentru următorii ani arată că, până în 2020, prevalența IC va crește în toate țările europene cu 60–70%. Datele au fost enunțate în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia Zilelor europene ale insuficienței cardiace, marcate la 6 și 7 mai.
     IC este boala cea mai frecvent internată în spitalele din România, cu o mortalitate în spital de 8% și de 20% în primul an, a declarat prof. dr. Dragoș Vinereanu, viitorul președinte al SRC. Reinternările cauzate de IC sunt, de asemenea, frecvente – în medie 2,2 reinternări pe an –, cu o durată medie de spitalizare de șapte–opt zile.
     Potrivit statisticilor, această afecțiune are un prognostic mai prost decât majoritatea formelor de cancer, cu o durată medie de supraviețuire de cca trei–patru ani, a adăugat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, actualul președinte al SRC.
            Grupul de lucru pentru insuficiența cardiacă al SRC a propus o serie de măsuri pentru prevenirea și tratarea acestei afecțiuni, printre care: creșterea conștientizării publice și înțelegerea implicațiilor bolii, susținerea unei baze de date naționale privind IC, susținerea dezvoltării unităților medicale specializate și dedicate tratamentului bolii, asigurarea asistenței medicale de calitate și monitorizarea pacienților în cadrul asistenței medicale primare. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe