Newsflash
OPINII

Intimitate și transparență

Intimitate și transparență

Actul medical a fost întotdeauna asociat cu discreţia și încrederea. Relaţia pacientului cu medicul este de obicei una consimţită de ambii parteneri.

De la o vreme, a devenit ceva obișnuit ca unele femei să facă reclamaţii la adresa unor bărbaţi cu care au avut în trecut relaţii de ordin profesional, privind unele avansuri cu tentă sexuală pe care aceștia le-ar fi făcut cândva. Astfel de situaţii fac deliciul presei de multe ori. Au început să apară astfel de situaţii și în lumea medicală. Pacientele fac reclamaţii la adresa unor medici la care au fost în tratament.

        În stomatologie, condiţiile pentru un cadru intim al relaţiei medic-pacient sunt favorabile. Mulţi medici stomatologi lucrează fără asistentă medicală cel puţin o parte din timpul de lucru. În practica medicală stomatologică, contactul fizic dintre medic și pacient este necesar, există în mod constant și este de durată. Între niște atingeri accidentale în zone din afara interesului stomatologic și atingerile intenţionate sunt graniţe flexibile.

        Dar există și situaţii în care atingerile sau avansurile cu conotaţii sexuale nu există, însă acuzaţii în acest sens sunt aduse. Aceste speţe sunt foarte greu de gestionat juridic. Ele se încadrează în zona deontologiei medicale, și judecarea cazurilor este de competenţa comisiilor de disciplină ale Colegiilor profesionale teritoriale. În astfel de reclamaţii, probele și înscrisurile la dosar nu prea există. Se pune în discuţie declaraţia reclamantului versus declaraţia pârâtului. Martori nu există tocmai pentru că relaţia încriminată se derulează între doar doi parteneri, medicul și pacientul.

Cum pot fi evitate astfel de situaţii

        În astfel de dosare extrem de delicate, abilitatea în conducerea dialogului la audieri a membrilor completelor de judecată este de importanţă extremă. Este o ședinţă de melanj între psihoterapie și interogatoriu judiciar greu de controlat, dar nu imposibil. Rezolvarea acestor cazuri se încheie de regulă în mod amiabil, prin înţelegerea părţilor asistată cu competenţă de completul de judecată.

        Prezenţa unei asistente medicale alături de medic pe parcursul actului medical elimină practic posibilitatea de a apărea situaţii de genul celor prezentate. Camerele video plasate în spaţiile cabinetului medical pot asigura și ele o protecţie, în sensul potenţialului de a genera probe. Medicul titular trebuie să fie de acord și să facă această investiţie.

        Spaţiul cabinetului este un spaţiu privat aproape întotdeauna, dacă vorbim despre cabinete dentare. Dar supravegherea video poate fi folosită și în cabinetele stomatologice care sunt în zona bugetară. Despre existenţa unor camere video funcţionale trebuie înștiinţat pacientul și este necesară obţinerea acordului acestuia pentru desfășurarea actului medical în astfel de condiţii. Un avertisment scris privind supravegherea video, plasat la vedere în spaţiul cabinetului, asigură legalitatea și siguranţa în folosirea aplicaţiei.

Qui prodest?

        Contextul actual, în care suspiciunile de malpraxis, de interes material prioritar și de intenţii imorale planează permanent asupra corpului medical, favorizează apariţia unor situaţii de genul celor arătate mai sus. Această realitate este ilustrată sugestiv chiar de contextul legislativ. În Legea sănătăţii a apărut un titlu nou numit „Infracţiuni”, titlu care abordează comportamentul agresiv sub diferite forme ale pacienţilor asupra corpului medical.

        Suntem în situaţia delicată în care pacienţii au o încredere limitată în medici, iar medicii și tot corpul medical au mari rezerve în abordarea dezinvoltă a relaţiei lor cu pacienţii. Am ajuns în situaţia de a ne proteja prin tot felul de mijloace posibile de rele intenţii ale pacienţilor. Cine are de câștigat din această evoluţie a relaţi­ilor dintre medici și pacienţi?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe