Newsflash
OPINII

Între succes și burnout

de Dr. Vlad STROESCU - iul. 12 2019
Între succes și burnout

Astăzi voi sta de vorbă cu optsprezece suflete. E o zi obișnuită în ultimii ani. Acum zece ani, când aveam mult mai puţini pacienţi, mi se părea că limita mea de confort e de șase pe zi. De la al șaselea, începeau urechile să-mi ţiuie, semn sigur de anxietate și exces de adrenalină, în cazul meu. E drept că pe atunci lucram la Urgenţe și se putea întâmpla să trebuiască să rezolv trei cazuri simultan, dar, chiar și așa, volumul de muncă era mult mai mic decât acum.
Cu anii, anxietatea a scăzut, am învăţat multe (deși, socratic, tot nimic nu știu), astfel încât mă simt relativ confortabil în meseria mea. Dar nu confortul meu contează, ci cât de eficace și de bun profesionist pot fi, la optsprezece discuţii serioase și grave pe zi. Plus/minus deviaţia standard.
Sunt mai superficial decât aș vrea. Am mai puţin timp cu pacientul. Acesta e blestemul medicilor de oriunde. Prea multă treabă, prea puţin timp. Niciodată nu vom avea timp și resurse suficiente ca să acordăm fiecărui om atât cât merită.
Nu lucrez în contract cu CNAS; cândva îmi doream, mi se părea o discriminare să nu pot vedea decât pacienţii care își permit tarifele consultaţiei. Acum nu cred că m-aș descurca și cu cei optsprezece pacienţi, și cu birocraţia aferentă Casei de asigurări, blocarea SIUI, restricţiile drastice de prescripţie, controalele neanunţate etc. Am mulţi colegi care n-au încotro și le fac și pe astea. Nu știu cum se descurcă, dar sunt niște eroi.
Mă ajută mult relaţia mea cu psihoterapeuţii. Ei au mai mult timp și ajung să cunoască oamenii mai bine decât pot eu.
Uneori mi se pare că am crescut. Dar, alteori, nu mai sunt așa convins. Mă îngrijorez mult mai puţin decât acum zece ani. Dar e ăsta un lucru bun? Cu siguranţă sunt obosit. Întreţin fantezii despre cum las totul și mă apuc de plimbat cu bicicleta prin lumea largă. După program, traversez o vale a oboselii. Mi-ar prinde bine o aţipeală, dar, odată ajuns acasă, mă așteaptă meseria de părinte. Iar seara, când în sfârșit se face liniște, gândurile își încep corul antic.
Așa că uneori mă întreb cât e creștere și cât e îmbătrânire. Cât e siguranţă profesională și cât e apatia burnoutului. Nu sunt la staţia finală, dar între succes și burnout e un drum pe care mergi înainte și înapoi. Știu că și dumneata, confratele meu, știi despre ce vorbesc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe